avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Activitate liviu_co

Activitate liviu_co

Răspuns la discuția pe cine chem in judecata?
Multumesc!
Am platit la caseria Primariei 2 taxe: una din gresala si a doua pentru o viza care nu mi-a fost acordata (de Serviciul Administrare Patrimoniala si Urbanism Comercial al Directiei Arhitect Sef). Mi s-a refuzat returnarea sumelor folosindu-se o justificare fara temei legal. Vreau sa ma adresez Tribunalului.

Pe cine chem in judecata? Primaria nu are calitate procesuala. Mi s-a precizat ca parata trebuie sa aiba buget propriu.
Multumesc
Multumesc pentru precizari!

In PV nu se mentioneaza existenta foto.

In opinia mea, chiar daca exista foto ele nu pot reprezenta proba in instanta pentru ca data si ora efectuarii fotografiei inscrisa in fisier si optional peste imagine poate fi orice data inscrisa in prealabil in meniul de setari al aparatului foto de catre operator (cu sau fara intentie) sau la o prelucrare ulterioara.

Termenul de 2 luni nu schimba datele problemei: decurge din momentul aplicarii sanctiunii si nu a savarsirii contraventiei, moment diferit de cel al constatarii contraventiei ce coincide cu cel al aplicarii sanctiunii (diferenta de aproape 4 luni). Astfel termenul comunicarii nu e depasit.

Avand in vedere diferenta de timp dintre comiterea contraventiei si intocmirea PV-ului insotit de aplicarea sanctiunii, cat si locatiile diferite, este putin probabil ca martorul semnatar sa fi fost prezent la data si locul contraventiei si apoi la data si locul intocmirii PV-ului (cel mai probabil sediul Politiei locale). Conform formularului el confirma prin semnatura prezenta sa la locul completarii PV si absenta (in PV este taiat cuvantul "refuza" si "nu poate") contravenientului (repet : acesta fiind sediul agentului constatator, altul decat locul faptei) motiv pentru care contravenientului nu i se poate aduce la cunostinta dreptul de a face obiectiuni si a se consemna in PV. Astfel este intrunita cerinta articolului 19 alin 1 din Ordonanta 2/2001 modif in 2014.

Problema ramane: poate fi constatata (intocmire PV) o contraventie simpla (nu continua) la o distanta de aproape 4 luni fata de data invocata ca fiind cea a savarsirii eii?
Conducatorul auto nu era prezent in momentul presupus al constatarii faptei (cel ce a avut autovehiculul in folosinta la acea data neaga savarsirea contraventiei, respectiv sustine ca nu a parcat in acel loc - identificat in PV doar cu numele strazii, fara numar). Ca detinator al autovehiculului (persoana juridica), am raspuns solicitarii Politiei Locale indicand prin fax cine a utilizat autovehiculul in acea zi, in termenul solicitat, la data de 19.03.2015.
Nu stiu de existenta nici unui biletel atasat in parbriz.
In Ordonanta nr. 2/2001 actualizata 2014 am gasit doar:
- Articolul 13(1):Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
- Articolul 14 (1)Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

"Procesul verbal se intocmeste si se comunica in termen de 60 de zile de la data constatarii faptei. " - nu am gasit aceasta reglementare. Data constatarii nu trebuie sa coincida cu data savarsirii contraventiei?

Cum trebuie inteles Articolul 19 (1) ( "Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.") :
martorul confirma ca:
a) la data si locul savarsirii contraventiei contravennientul nu era de fata? sau,
b) la data completarii procesului verbal de constatare (alta data, alt loc - sediu Politiei Locale) contravenientul nu era de fata? ( evident ca nu are cum fi de fata, iar martorul poate fi orice coleg al agentului constatator)

Avand in vedere ca acelasi document reprezinta si PV constatare si stabilirea sanctiunii, legea lasa multe incertitudini, astfel: termenul de 6 luni se refera la aplicarea sanctiunii si nu la constatarea contraventiei. Nu am gasit nici o referinta legala care sa precizeze termenul de constatare a contraventiei ! Iar termenul de 30 de zile pentru comunicare, tot la stabilirea sanctiunii se refera.

Ma poate lamuri cineva?
Dau exemplul meu:
- contraventie simpla savarsita in 12.12.2014 (parcare fara plata).
- Intocmire PV constatator si stabilire sanctiune in 07.04.2015.
PV completat probabil la sediul ag. constatator in lipsa contravenientului (evident!).
la mentiuni: "Nu poate face mentiuni",
la martor ce atesta ca lipsa contravenientului la intocmire: Nume martor si CNP.

Intrebare : este legal chiar daca:
- apare suspiciunea ca agentul constatator nu e cel ce a intocmit PV?
- nu ofera posibilitatea contravenientului sa faca obiectiuni?
- procesul-verbal nu poate face dovada deplină a situaţiei de fapt constatate?
- lipsirea contravenientului de posibilitatea de a proba netemeinicia acestuia?
Buna ziua,
Detin o firma a carei obiect de activitate este:
5185 Comert cu ridicata al altor masini si echipamente de birou,
7250 Intretinerea si repararea masinilor de birou, de contabilizat si a calculatoarelor,
7133 Inchirierea masinilor si echipamentelor de birou, inclusiv a calculatoarelor.
La sediul social avem organizat biroul si depozitam echipamentele ce urmeaza a fi vandute sau inchiriate, inclusiv materiale consumabile pentru ele. Tot in acest spatiu efectuam reparatiile la aceste echipamente (doar care sunt proprietatea noastra nu primim comenzi de la terti). Activitatea de vanzare, service si inchiriere se desfasoara exclusiv la sediile clientilor.
Avem autorizatie de functionare obtinuta prin declaratie pe proprie raspundere de la ORC pentru activitatile enumerate mai sus, una pentru sediu si inca una pentru sediile clientilor/in afara sediului propriu. Desi activitatile respective nu se desfasoara la sediu, am considerat ca e mai bine asa.
Primaria sustine ca odata ce suntem autorizati la sediu cu niste activitati la care face referire O.G.99/2000 suntem obligati sa obtinem acord de functionare (chiar daca in fapt nu desfasuram aceste activitati). Conform Art. 9 al aceste O.G. suntem obligati sa afisam orarul de functionare si sa asiguram respectarea lui.
Dar noi nu lucram cu publicul si nu putem asigura respectarea unui program pentru ca suntem 3 persoane care desfasuram activitate in teren. Astfel am fi predispusi sanctiunilor legale.
Ce ma sfatuiti?
Răspuns la discuția Autorizatie de functionare
Am renuntat la activitatile ce necesita acord de functionare intrucat pentru eliberarea lui Primaria Brasov ne obliga sa concesionam cel putin un loc de parcare. Insa parcarea in care ne obliga sa concesionam este amplasata la distanta ft mare de imobil si este si acunsa accesului auto si pietonal si nu este utilizabila de noi (se doreste doar incasarea de taxe la bugetul local).

IONICA VADUVA a scris:

Care ar fi impedimentul daca a-ti trece toate codurile?


Răspuns la discuția Autorizatie de functionare
Primaria nostra, Brasov, ne obliga sa obtinem acord de functionare pentru activitatile autorizate la ORC si nu cele efectiv desfasurate. Deci cine are dreptate? Are Primaria noastra baza legala? ( nu exista HCL Brasov care sa stabileasca acest aspect)
Răspuns la discuția Autorizatie de functionare
Multumesc pentru raspuns.
O.G.99/2000, Art 6, alin (2) spune:
"Exercitarea activitatii de comercializare in zone publice este supusa acordului autoritatilor administratiilor publice locale sau ale ...."
Alte referinte nu gasesc cu privire la necesitatea acordului de functionare.
De unde rezulta necesitatea acordului de functionare pentru birou in situatia in care exista angajati? (nu ne referim la servicii de birou oferite publicului).

De asemenea unde este reglementat faptul ca numai activitatile pe care "efectiv le desfasuram" necesita acord de functionare?



juridic dana a scris:

Pentru desfasurarea activitatilor la sediul social sau punct de lucru aveti nevoie de autorizatia de la primarie si fisa de valabilitate a acesteia.
In cazul in care nu desfasurati toate activitatile autorizate prin certificatul constatator eliberat de ORC, veti intocmi dosarul de autorizare la primarie doar pentru activitatile pe care efectiv le desfasurati.
Pentru activitati de birou este necesara autorizarea in situatia in care aveti angajati in locatia respectiva.


Răspuns la discuția Autorizatie de functionare
Multumesc pentru raspuns. Depozitarea privita ca serviciu de piata, intradevar necesita acord de functionare.

Nu este precizata situatia depozitarii produselor in cazul comercializarii in afara spatiilor comerciale (vanzare directa si nu in structuri de vanzare).Conf atr 6, alin (2) din legea 650/2002 doar exercitarea activităţii de comercializare în zone publice este supusă acordului autorităţilor administraţiilor publice locale.

Intrebarea mea este insa la situatia in care exista autorizatia de functionare (obtinuta la Registrul Comertului in baza declaratiei pe proprie raspundere) pentru o activitate ce necesita acord de functionare ( de la primarie) dar ea nu se desfasoara mai este necesar acordul de functionare?