avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Intocmire PV constatare contraventie la o data ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Intocmire PV constatare contraventie la o data ulterioara

Dau exemplul meu:
- contraventie simpla savarsita in 12.12.2014 (parcare fara plata).
- Intocmire PV constatator si stabilire sanctiune in 07.04.2015.
PV completat probabil la sediul ag. constatator in lipsa contravenientului (evident!).
la mentiuni: "Nu poate face mentiuni",
la martor ce atesta ca lipsa contravenientului la intocmire: Nume martor si CNP.

Intrebare : este legal chiar daca:
- apare suspiciunea ca agentul constatator nu e cel ce a intocmit PV?
- nu ofera posibilitatea contravenientului sa faca obiectiuni?
- procesul-verbal nu poate face dovada deplină a situaţiei de fapt constatate?
- lipsirea contravenientului de posibilitatea de a proba netemeinicia acestuia?
Cel mai recent răspuns: liviu_co , utilizator 22:22, 23 Aprilie 2015
Care este motivul pentru care procesul verbal nu a fost intocmit la data constatarii contraventiei? V-au pus vreun biletel sub stergator?

Aveti posibilitatea contestarii in termen de 15 zile de la comunicare la judecatoria pe a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
Procesul verbal se intocmeste si se comunica in termen de 60 de zile de la data constatarii faptei.
Conducatorul auto nu era prezent in momentul presupus al constatarii faptei (cel ce a avut autovehiculul in folosinta la acea data neaga savarsirea contraventiei, respectiv sustine ca nu a parcat in acel loc - identificat in PV doar cu numele strazii, fara numar). Ca detinator al autovehiculului (persoana juridica), am raspuns solicitarii Politiei Locale indicand prin fax cine a utilizat autovehiculul in acea zi, in termenul solicitat, la data de 19.03.2015.
Nu stiu de existenta nici unui biletel atasat in parbriz.
In Ordonanta nr. 2/2001 actualizata 2014 am gasit doar:
- Articolul 13(1):Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
- Articolul 14 (1)Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

"Procesul verbal se intocmeste si se comunica in termen de 60 de zile de la data constatarii faptei. " - nu am gasit aceasta reglementare. Data constatarii nu trebuie sa coincida cu data savarsirii contraventiei?

Cum trebuie inteles Articolul 19 (1) ( "Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.") :
martorul confirma ca:
a) la data si locul savarsirii contraventiei contravennientul nu era de fata? sau,
b) la data completarii procesului verbal de constatare (alta data, alt loc - sediu Politiei Locale) contravenientul nu era de fata? ( evident ca nu are cum fi de fata, iar martorul poate fi orice coleg al agentului constatator)

Avand in vedere ca acelasi document reprezinta si PV constatare si stabilirea sanctiunii, legea lasa multe incertitudini, astfel: termenul de 6 luni se refera la aplicarea sanctiunii si nu la constatarea contraventiei. Nu am gasit nici o referinta legala care sa precizeze termenul de constatare a contraventiei ! Iar termenul de 30 de zile pentru comunicare, tot la stabilirea sanctiunii se refera.

Ma poate lamuri cineva?
OG 5/2015 pentru modificarea unor termene prevazute de OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

1. La articolul 14, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 14
(1) Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii sanctiunii."

2. La articolul 25, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) Comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii acesteia."

In procesul verbal nu se mentioneaza existenta foto?

Martorul confirma refuzul contravenientului de a semna procesul verbal la locul constatarii faptei si nu a intocmirii procesului verbal.
Procesul verbal a fost intocmit pe baza datelor de identificare comunicate la solicitarea politiei si prin urmare inscrierea martorului in procesul verbal este gresita. La contestare se poate solicita interogarea martorului.
Multumesc pentru precizari!

In PV nu se mentioneaza existenta foto.

In opinia mea, chiar daca exista foto ele nu pot reprezenta proba in instanta pentru ca data si ora efectuarii fotografiei inscrisa in fisier si optional peste imagine poate fi orice data inscrisa in prealabil in meniul de setari al aparatului foto de catre operator (cu sau fara intentie) sau la o prelucrare ulterioara.

Termenul de 2 luni nu schimba datele problemei: decurge din momentul aplicarii sanctiunii si nu a savarsirii contraventiei, moment diferit de cel al constatarii contraventiei ce coincide cu cel al aplicarii sanctiunii (diferenta de aproape 4 luni). Astfel termenul comunicarii nu e depasit.

Avand in vedere diferenta de timp dintre comiterea contraventiei si intocmirea PV-ului insotit de aplicarea sanctiunii, cat si locatiile diferite, este putin probabil ca martorul semnatar sa fi fost prezent la data si locul contraventiei si apoi la data si locul intocmirii PV-ului (cel mai probabil sediul Politiei locale). Conform formularului el confirma prin semnatura prezenta sa la locul completarii PV si absenta (in PV este taiat cuvantul "refuza" si "nu poate") contravenientului (repet : acesta fiind sediul agentului constatator, altul decat locul faptei) motiv pentru care contravenientului nu i se poate aduce la cunostinta dreptul de a face obiectiuni si a se consemna in PV. Astfel este intrunita cerinta articolului 19 alin 1 din Ordonanta 2/2001 modif in 2014.

Problema ramane: poate fi constatata (intocmire PV) o contraventie simpla (nu continua) la o distanta de aproape 4 luni fata de data invocata ca fiind cea a savarsirii eii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

P.v. nesemnat peugen68 peugen68 Buna seara, am fost oprit de un echipaj ca ma deplasam cu 80 km/h in localitate. Nu am vrut sa semnez procesul verbal. Mi-au inapoiat actele si am fost lasat ... (vezi toată discuția)
Prescriptia pv in 30 de zile respectiv de 6 luni ticut ticut am fost depistat pe un sector de drum nemarcat ca fiind localitate de un radar in mers(110km/h) si am fost sanctionat pt lipsa actelor si pentru viteza. nu am ... (vezi toată discuția)