avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Activitate gned

Activitate gned

Buna ziua,
sunt zvonuri ca firma Metropolitan life S. A. F. P. A. P. SA , restitue banii din pilonul 2 de pensie privata ,incepand cu anul 2019.
Va rog frumos un raspuns daca se confirma sau se infirma aceste zvonuri.
Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția cand pot sa ies la pensie
Multumesc.
Buna ziua,
barbat nascut in 1954 luna iunie , vechime 16ani 6 luni la S.M.A. SI I.A.S. deci agricultura, 10 luni somaj si armata 1 an si 4 luni, va rog frumos un raspuns, cand pot iesi la pensie.
Buna ziua,
si multumesc mult pentru ajutor.
Soacra mea impreuna cu fratele care este in viata sunt de acord cu vanzarea, repet , NU pentru bani ci ca locul sa fie
1.curatat deoarece intre timp casa este parasita , demolabila.
2..platit impozitul.de zece ani cred ca sa strans ceva.
3.sa-l poata cumpara cineva care doreste la tara,pentru ca sunt nepoti care din cauza lor a ajuns casa asa ,deoarece cat au stat in casa nu au facut nimic si acum a venit vremea ca cineva sa faca curatenie dupa ei si sa plateasca impozitul.
4.si tocmai de aceea cred ca 1-2 nepoti NU o sa fie de acord cu vanzarea pentru ca la tara ,,zic eu este foarte multa lume cu idei si care le baga in cap tot felul de lucruri ca sa se opuna vanzarii , dar mai mult se amuza de situatie.
Intreb eu in acest caz daca se opun sa merga la notar sa fie de acord ,trebuie chemati in instanta sau cum sa procedam se pot decadea din drept de mostenire daca NU vor sa dezbata mostenirea,daca da cum se procedeaza.
Multumesc
O zi buna.
Buna ziua ,
Vreau sa va intreb si eu in legatura cu un loc de casa al soacrei mele care este mostenitoare de la parinti si nu stiu cum se procedeaza la intocmirea actelor pentru ca sunt multi mostenitori.
Parintii soacrei decedati . Din 4 frati ai soacrei,mai traiesc doar 2 ,soacra mea si un frate.
Fiecare din frati are copii la randul lor, cei doi frati decedati au cate 4 copii iar cei 2 frati in viata au cate 2 copii.
Intrebarea mea este daca mostenirea , adica locul de casa si terenul agricol din camp se imparte in parti egale si la fratii in viata si la mostenitorii fratilor decedati, deoarece vor sa vanda acel teren pentru ca este parasit ,casa sa demolat,si nu vrea sa raspunda nimeni de loc prin neplata darilor, dar la impartirea banilor cred ca vin toti .
Din aceasta cauza va rog frumos un raspuns pentru a clarifica situatia si a vinde terenul unei persoane care vrea sa locuiasca la tara.
Va multumesc anticipat. O zi buna.
Răspuns la discuția adeverinta somaj
Multumesc mult pentru informatie si promptitudine.

Cornel Vasile a scris:

Vechimea in munca constituie activitatea prestata in baza unui raport de munca sau raport de serviciu, inclusiv perioadele mentionate in legi speciale.

Stagiu de cotizare constituie perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Perioade asimilate sunt perioadele pentru care nu s-au datorat sau plătit contribuții de asigurări sociale și care sunt asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

In speta, perioada in care ati beneficiati de indemnizatia de somaj se va lua in calcul la stabilirea stagiului de cotizare realizat pentru pensie .... altfel spus, se adauga la stagiul de cotizare.

Răspuns la discuția adeverinta somaj
Buna seara, stagiul de cotizare face parte din vechime cumulata ? deci intr-un cuvant , somajul intra in calculul vechimii cumulate, nu a vechimii efective ? Multumesc, astept un raspuns.

Răspuns la discuția adeverinta somaj
V-a multumesc pentru raspuns,intrebarea mea este daca se considera vechime in munca adica se adauga la vechimea efectiva sau doar stagiu de cotizare ,ca nu ma pricep.Multumesc.
Buna ziua, cineva detine o adeverinta de somaj, din perioada 2009-2010,in baza Legii 76-2002,intrebarea mea pentru dumneavoastra este daca aceasta adeverinta, se i-a in calcul la pensie. Multumesc.
Cu riscul de a ma repeta,vreau sa va spun ca daca detin o adeverinta in care am lucrat 1 an si 8 luni cu grupa 2 de munca in procent de 70% , temeiul juridic al incadrarii in grupa a 2 a ,il reprezinta ordinul 50/1990 republicat 1994 anexa 2 pct.160 avand in vedere ca halele sunt de tip monobloc,in meseria de prelucrator prin aschiere . Intrebarea mea este daca adeverinta contine elemente favorabile utilizarii la reducerea varstei standard de pensionare,Deoarece am mai lucrat si in alt domeniu 5 ani si 2 luni, deci un total de 6 ani si 10 luni .In acest context daca se poate reduce varsta standard de pensionare cu 1 an . Multumesc pentru timpul acordat.