avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Activitate chirfeli

Activitate chirfeli

Multumesc.
Nu s-a depasit plafonul dar este s-a optat pt asigurare de sanatate minima.
Va rog sa ma ajutati cu declaratia unica 212 pentru un CMI cu venituri din CMI si inchiriere spatiu.in valuta total sub 12 salarii minime.
In 2022 la realizat
- am declarat veniturile din CMI si chirii
- am optat si declarat CASS prin optiune la 6 salarii minime..
la estimat
- am declarat veniturile estimate in 2022 din CMI si chirie .
- am optat si declarat CASS prin optiune la 6 salarii minime..

Acum in 2023 la realizat
- declar veniturile din CMI si chirii (cum se regularizeaza fata de ce am estimat. Mentionez ca nu am platit pe 2022 inca)?
- pentru 2022 mai declar ceva la CASS ? daca am declarat in 2022 la estimat ca vreau sa fiu asigurat?
la estimat
- declar veniturile estimate in 2023 din CMI si chirie .?
- declar aici ca vreau sa fiu asigurat in 2023 la CASS prin optiune la 6 salarii minime.?


P.F.A detinatoare de Cabinet medical din 2014 in 26.02.2020 da spre inchiriere ca persoana fizica un apartamet cu contract. In 27.07.2020 intocmeste un act aditional in care precizeaza ca in perioada 01.03.2020 - 30.06.2020 nu pretinde/incaseaza chirie datorita situatiei generata de pandemie. Incepand cu 01.07.2020 incaseaza chirie lunar.
Care sunt obligatiile declarative si fiscale?
1. Trebuie sa inregistreze contractul la ANAF pe persoana fizica cu formularul CERERE DE ÎNREGISTRARE A CONTRACTELOR DE LOCAŢIUNE ?
2. Trebuia sa depuna in termen de 30 de zile DECLARATIE UNICA ? am citit ca "Dacă activitatea începe în cursul anului, depunerea declarației unice se realizează în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, pentru anul fiscal în curs"
3. Trebuie sa faca plati anticipate la impozit din inchiriere?
Răspuns la discuția Atestat administrator
In Oradea primaria a supus dezbaterii publice un regulament privind atestarea administratorilor de condominii si unde la aliniatul b) art. 12 sunt trecute cazurile in care ar putea fi suspendat atestatul .

Legea spune ca

(9) Atestatul administratorului poate fi suspendat sau
retras, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti definitive, în
cazul în care instanţele judecătoreşti competente au stabilit
existenţa unui prejudiciu cauzat de administrator.

Primaria Oradea propune si:
......"b) când se dispune ca măsură complementară, ca urmare a aplicării de către compartimentul de specialitate a unei sancţiuni contravenţionale pe o perioadă de cel puţin 6 luni, pentru neîndeplinirea de către administrator a următoarelor atribuții :
- prestarea serviciilor conform atribuţiilor, obligaţiilor şi responsabilităţilor atribuite de comitetul executiv, în condiţiile legislaţiei în vigoare;
- efectuarea formalităţilor necesare în angajarea contractelor cu furnizorii/prestatorii de servicii pentru exploatarea și întreţinerea clădirii, derularea și urmărirea realizării acestor contracte;
- asigurarea cunoaşterii şi respectării regulilor cu privire la proprietatea comună;
- gestionarea modului de îndeplinire a obligaţiilor cetăţeneşti ce revin proprietarilor în raport cu autorităţile publice. Obligaţiile cetăţeneşti sunt cele stabilite, potrivit legii, de adunarea generală;
- oricare alte obligaţii expres prevăzute de lege și de prezentul regulament, precum şi a celor stabilite prin contractul încheiat cu asociaţia de proprietari.
- întocmirea şi completarea registrului jurnal, a registrului inventar, registrul pentru evidenţa fondului de reparaţii, registrul pentru evidenţa fondului de rulment, registrul pentru evidenţa sumelor speciale, registrul pentru evidenţa fondului de penalizări, precum şi alte formulare specifice activităţii de contabilitate, prevăzute prin ordin al ministrului Economiei si Finanţelor, atunci când acesta îndeplineşte prin cumul şi funcţia de contabil...."

[ link extern ]

Ce parere aveti?
Medic stomatolog cu Cabinet medical independent are in proprietate teren agricol dat in arenda. In anul 2015 plateste contributie la sanatate si aferenta veniturilor din agricultura.In 2015 nu a incasat venituri din agricultura. In declaratia 200 se va complecta capitolul II anexa II.1 pentru activitatea de CMI si anexa II.2 pentru cea din agricultura unde va inscrie doar cheltuielile cu contributia la sanatate urmand ca la capitolul II sa cumuleze sumele? In final impozitul se va stabili per total?
Trebuiau deja depuse ceva declaratii in 2016 pentru cele 2 venituri din 2015? Mentionez ca de la CMI veniturile in 2014 si 2015 sunt sub nivelul a 5 salarii medii brute astfel ca in 2016 nu s-a depus declaratia 600, dar nici 220.
Răspuns la discuția Penalizari asociatie
La judecatorie se solicita si copie hotararea AG in care a fost aprobat procentul penalizarilor. Dosarul la judecatorie trebuie sa contina date corecte. Eu zic sa le recalculati.
Buna ziua, Pentru o persoana majora cu retard mintal din nastere, fara venituri, aflata in intretinerea mamei, mama care este salariata, se doreste intocmirea documentelor pentru obtinerea unei indemnizatii, ajutor material, pensii... ce se poate. Ne-am adresat Administratiei Sociale Comunitare unde au cerul cardul de sanatate al persoanei in cauza insa aceasta nu are card, de la casa de sanatate ne-au spus ca nu are pt ca nu este asigurata.

Din punct de vedere al asigurarii de sanatate poate fi coasigurata la mama? daca da ce acte trebuiesc intocmite. Mentionez ca in prezent nevand card poate apela la medic doar contra cost pentru dovada retardului mintal. Dar ni s-a spus ca tot are nevoie de card pentru dosarul la ASCO.

Ce demersuri si unde sa facem pentru ca persoana sa beneficieze de un ajutor material si de asigurare medicala?