avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Activitate AGeorge

Activitate AGeorge

Răspuns la discuția Santaj sau nu
Ma refer ca daca prin absurd s-ar sesiza autoritatile cu privire la asa ceva care e doar intre doua persoane si nu stie nimeni altcineva iar "victima" nu depunde plangere, atunci autoritatile nu ar intrebao si pe ea daca chiar s-a simtit amenintata ori santajata? Pentru ca in mod evident daca nu a depus plangere a ramas doar intre ei si nu a luat in serios amenintarea ori santajul.
Răspuns la discuția Santaj sau nu
Dar daca prin absurd s-ar autosesiza, asa-zisa "victima" nuneste intrebata eventual daca s-a simtit amenintata ori santajata, adica sa ia discutia ca atare?
Răspuns la discuția Santaj sau nu
Dar in cazul in care "victima" nu s-a simtit deloc amenintata sau santajata si a actionat pentru ca asa dorea iar modul de exprimare din care ar rezulta ca e o amenintare sau santaj este unu obisnuit intre cei doi pentru ca a mesajele adresate au fost facute la nervi?

Nu conteaza defapt felul in care ca si victima privesc lucrurile ca nefiind nimic amenintator sau a fi vorba de santaj?
Discuție Santaj sau nu
Buna ziua,

In cazul unei discutii care tinde spre santaj dar "victima" nu il ia ca atare ci doar ca o discutie normala, autoritatile se pot sesiza din oficiu si sa sustina in locul victimei ca a fost amenintata si santajata? Ea nedepunand nicio plangere. Deci ca idee, conteaza reactia persoanei in caz de amenintare sau santaj? Multumesc!
Răspuns la discuția Santajul in Noul Cod Penal
legally_aid a scris:

Dacă este în glumă , nu sunt întrunite condițiile existenței infracțiunii de șantaj. Adică infracținile nu sunt o joacă de copii , gen ,, dacă nu îmi dai mie bomboanele tale, te spun mamei că ai pierdut telefonul ,,. Un exemplu. Șantajul trebuie să vizezxe efctiv libertatea psihică a persoanei, sau să fie exercitat prin violență.Ca parte componentă a infracțiunii de șantaj este amenințarea, infracțiune care poate fi și de sine stătoare și care, la fel, vizează libertatea psihică a persoanei, fiind constrânsă să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, și să nu poată acționa așa cum își dorește, de teama constrângătorului.


Si cum se poate demonstra daca este in gluma sau nu? Din context spre exemplu daca este o discutie intre cei doi iar aceasta "gluma" este o mica parte a discutiei?
Buna ziua,

As dori sa stiu mai exact cum poate fi interpretat santajul in Noul Cod Penal deoarece mi se pare foarte neclar. Spre exemplu daca o persoana ii spune in gluma unui prieten ca daca nu ii va spune ceva, acea persoana ca face ceva. Se poate chiar si o asemenea absurditate considera ca santaj?
Răspuns la discuția Interpretare lege
Iar prin vatamarea sanatatii se refera daca produsul in mod general este vatamator sau daca intr-un caz particular acesta a fost vatamator?

De asemenea, la inceputul legii spune in felul urmator: "prepararea, oferirea sau expunerea spre vanzare". Se considera si doar "prepararea" si "oferirea" simpla sau doar daca este preparat sau oferit urmand ca sa fie vandut?
Răspuns la discuția Interpretare lege
Dar din cate inteleg nu se refera strict la produse alimentare ci si la orice alte produse.
Buna seara,

As dori sa stiu cum se interpreteaza legea urmatoare:

"Art. 357 Falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse

(1) Prepararea, oferirea sau expunerea spre vânzare de alimente, băuturi ori alte produse falsificate sau substituite, dacă sunt vătămătoare sănătăţii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi."

La ce se refera mai exact vatamatoare sanatatii ? Spre exemplu daca cineva ofera cuiva un produs contrafacut/falsificat si persoana care il primeste se enerveaza din diferite motive, spre exemplu nu e multumita de produs, ori acesta nu functioneaza, se poate spune ca acel produs a vatamat sanatatii prin faptul ca persoana s-a "enervat" ? Multumesc !
Răspuns la discuția Lipsa viza flotant
Inteleg ca in lipsa vizei de flotant se sanctioneaza cu amenda intre 40 si 80 de lei ? Dar pentru proprietarul apartamentului se poate aplica o sanctiune sau ceva similar ?