Filtrează articole după
Explicăm Legislația

Activitate FeliciaFlorica

Trebuiesc anexate documente justificative?
Conform CCM din invatamant , 2025,
Art.30 (1) Angajatorul are obligaţia acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude (fiu, fiică, mamă, tata sau soţ/soţie) sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu angajatul şi care are
nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.... fără plata contribuţiei, iar perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de somaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă.”
INTREBARE: Se diminuează salariul ?
Mulțumesc.
Sintagma ” după ” poate fii înlocuită cu sintagma ” în continuare ” ...Vine în continuarea aceluiași drept pe care l-a avut până la împlinirea vărstei de 18 ani!!!
Cum vă explicați sau îndrumați-ne unde scrie despre diminuarea alocației unui tânăr elev cu grad de handicap care primeste 292 de lei după împlinirea vărstei de 18 ani , dar până la 18 ani el a primit 719 lei? îndeplinind toate condițiile de acordare a alocatiei. Ce a intervenit de i s-a diminuat alocația??? Vă mulțumim pentru răbdare și profesionalism, dar noi tot suntem nemulțumiți pentru că nu știu baza legală care stă la baza diminuării alocației ??
Elevul a făcut doar o pauză între o clasă și alta...
Da sau nu?
Bună ziua!
Avem un tănăr care a absolvit clasa a 11-a, a împlinit 18 ani și a întrerupt școala din motive personale, NU REPETĂ ANUL ȘCOLAR.
Înscris în clasa a 12-a după o pauză de un an de stat acasă ( NU DIN MOTIVE MEDICALE ) ,
ARE DREPTUL LA ALOCAȚIE ?
MULȚUMIM !
Domnule dragă!
Vă rog să mă iertați...NU așa scrie....vă rog citiți mai bine....
Am atașat mai jos alineatul respectiv , art.4 (1) , a) în care se spune că : ” tinerii ” adică persoanele ...da.!!! ..beneficiază de alocație ca și pînă la 18 ani !!!, din oficiu, în continuare...așa cum au fost acordate până atunci!!!! ...
ANEXA 1 NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru reglementarea modalităţilor de stabilire şi plată a alocaţiei de stat pentru copii
ART. 4 (1) Tinerii beneficiază de alocaţia de stat pentru copii după cum urmează:
a) din oficiu, în continuarea drepturilor acordate până la împlinirea vârstei de 18 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile de acordare.
Eu așa înțeleg!!!
Bună ziua!
Punctul b) se referă la depunerea cererii...OK, tânărul depune cerere și documentele doveditoare.
De ce nu se aplică punctul a) ??? este abrogat??? Dacă NU, când se aplică punctul a ) ???
Elevul este cu certificat cu grad de handicap și îndeplinește toate condițiile de acordare, poate primi alocație DUBLĂ ???
Bună dimineața!

Eu înțeleg de la art.4, alin. 1, lit.b. faptul că se reglementează acordarea alocației tinerilor peste 18 ani, ” DIN OFICIU, ÎN CONTINUAREA DREPTURILOR ACORDATE PÂNĂ LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 18 ANI ” AVÂND ÎN CONTINUARE CERTIFICAT CU GRAD DE HANDICAP...
Vă rog să-mi spuneți care este punctul dumneavoastră de vedere
HOTĂRÂRE Nr. 577 din 28 mai 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.....
ANEXA 1 NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru reglementarea modalităţilor de stabilire şi plată a alocaţiei de stat pentru copii
ART. 4 (1) Tinerii beneficiază de alocaţia de stat pentru copii după cum urmează:
a) din oficiu, în continuarea drepturilor acordate până la împlinirea vârstei de 18 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile de acordare.
OUG nr. 126/ dec.2021 vine cu completarea art. 1, alin 3 ” (...)precum și tinerii cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar ( deci pot primi și elevii de la Postliceală , învățământ zi) , prevazut de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vărstei de 26 de ani. Da?
Bună ziua. Vă rog să-mi comunicați, ținând cont de Normele metodologice de aplicare conf. HG 577/28.05.2008, anexa 1 , art.4 ( a ), a Lg.61/1993 privind alocația de stat pentru copii și tineri,
Intrebare: Dacă tânărul care a împlinit și a beneficat de alocație dublă pâna varsta de 18 ani, primind suma de 719, în baza certificatului cu grad de handicap, are dreptul în continuare la alocație dudlă în urma eliberăriii certificatului cu grad de handicap pentru adulți ?
Condițiile de acordare fiind neschimbate , elevul frecventează cursurile de zi , nu repetă anul școlar si are continuitate. Vă informez că în prezent a primit suma d 292 lei.
O zi frumoasă !
Vă mulțumesc.