avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Activitate Jurist90

Activitate Jurist90

Intrebarea mea va depasi putin topicul, dar imi permit sa o adresez oricum avand in vedere specializarea dumneavoastra.
In proportie de, hai sa punem, minim 70%, considerati ca agentii imobiliari din tara isi pot justifica in orice mod comisioanele, mai ales daca ele sunt incasate de la ambele parti implicate in tranzactie?
Pentru un imobil de 50.000 Euro, la un comision de 2%, agentul va incasa 1000 Euro de la o parte si inca 1000 Euro de la cealalta parte, un total de 2000 Euro, deci aproximativ 9000 de Lei.
Considerati ca aceasta suma este justificata pentru "recompensarea" unei activitati care de cele mai multe ori se rezuma la a "agata" anunturi din ziare publicate de catre proprietari, a-i "aburi" ca alta sansa sa vanda nu au decat prin agentie imobiliara si apoi a-si asuma postul de " insotitor de viitor cumparator" ?
Va rog sa ma contraziceti, dar majoritatea asa-zisilor agenti imobiliari, nu depasesc rolul de " insotitor de viitor cumparator". Nu mediaza in nici un fel viitoarea tranzactie incercand sa avantajeze ambele parti, nu au cunostinte de imobiliare referitoare la imobile pe care ar putea sa le prezinte partilor etc. Mi-ar face o deoseobita placere sa cunosc cam ce intra in fisa postului unui agent imobiliar care ar putea justifica un asemenea comision ridicat, pe care intotdeauna au pretentia sa-l incaseze integral si de la ambele parti chiar daca nu inlesnesc cu adevarat tranzactia si aceasta este incheiata de la primele vizionari.
Dar asta e doar o parere personala.

Raportat la situatia de fata doar cine a intrebat ne poate spune daca agentul chiar poate justifica suma solicitata cu titlu de comision si daca procentul comisionului este de bun simt.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.8 din Regulament
Răspuns la discuția Cumparare imobil executat silit
Buna ziua,

In primul rand puteti contacta executorul pentru a solicita informatii despre imobil intrucat pentru acesta s-a intocmit un raport de evaluare in vederea stabilirii valorii de piata.
Puteti solicita executorului sa va arate raportul in cazul in care evaluatorului i s-a permis accesul in imobil si a realizat si niste poze.
Daca nu primiti sprijin din partea executorului puteti merge personal la locul imobilului si sa vedeti starea acestuia, macar din exterior, desi cu putin noroc daca nimeriti niste vecini s-ar putea sa aflati mai multe decat dintr-un raport de evaluare.:D
Cumparatorii mai sunt sfatuiti sa se intereseze de datoriile la serviciul de impozite si taxe si de eventualele datorii la asociatia de proprietari, desi acestea nu pot fi puse sub nici o forma in sarcina noului cumparator.
Intradevar sunt multe cazurile in care asociatiile de proprietari au incercat sa forteze noul cumparator sa achite vechile datorii ale fostului proprietar, dar va sfatuiesc sa nu cadeti in aceasta capcana.
De asemenea,referitor la impozite si taxe, nici acestea nu va privesc atata timp cat exista executori fiscali pentru a se ocupa si de acestea.
Răspuns la discuția ridicare sechestru
Buna seara,

Presupun ca va referiti la faptul ca asupra imobilului a fost notata o somatie de catre executorul judecatoresc.
In situatia in care dosarul de executare respectiv a fost finalizat ca urmare a achitarii integrale a debitului si a cheltuielilor de executare, solicitati executorului judecatoresc sa va elibereze o adresa catre Oficialul de Cadastru in care sa se mentioneze ca dosarul a fost finalizat si ca se solicita radierea somatiei inscrise in cartea funciara a imobilului.
Impreuna ca aceasta adresa si cu o taxa de 60 Lei pe care o veti plati la Oficiul de Cadastru se va realiza radierea somatiei.

Răspuns la discuția Verificare poprire salariu
Buna seara,

Va rog sa ne dati mai multe detalii. Care este obiectul dosarului civil pentru care ati fost citat ? Cine este cel care solicita 879 Lei, care este este temeiul in care ii solicta si de asemenea, ce reprezinta aceasta suma de bani ?
Daca sunteti speriat de posibila executare a imobilului, de ce nu formulati si cerere de suspendare a executarii? Intradevar pentru aceasta actiune se plateste o cautiune raportata la valoarea obiectului contestatiei.

Somatia de 15 zile ce v-a fost comunicata a fost cu siguranta notata in Cartea Funciara a imobilului ceea ce face imposibila instrainarea acestuia.
Chiar daca faceti demersul de instrainare inainte sa aiba loc inscrierea in Cartea Funciara, garantat executorul si creditorul se vor sesiza cand li se va comunica de catre Oficiul de cadastru ca a avut loc instrainarea imobilului, acestia putand efectua demersuri in acest sens.
Cautati in orice motor de cautare REGISTRUL ELECTRONIC DE PUBLICITATE A VANZARII BUNURILOR SUPUSE EXECUTARII SILITE.
Acesta este site-ul oficial in care sunt afisate publicatiile de vanzare ale bunurilor supuse executarii silite.
In cuprinsul publicatiei de vanzare vor fi cuprinse toate detaliile necesare.
In principiu, pentru participarea la licitatie este necesar sa consemnati in contul indicat in publicatie, o garantie de 10% din valoarea bunului licitat si sa depuneti la biroul executorului o oferta de cumparare.
Răspuns la discuția Amendă rovinieta
Realitatea este ca instantele nu au o practica unitara in aceste situatii.

Referitor la cazut de fata, inteleg ca ati luat la cunostinta procesele verbale si totusi nu le-ati contestat prin formularea plangerii contraventionale.
Astfel, dupa cum vi s-a aratat, art. II din Legea nr. 144/2012 prevede ca se vor anula numai procesele verbale anulate si contestate in instanta., ceea ce nu este cazul in situatia de fata.
Exista dosare in care s-a retinut ca valabila aceasta prevedere, dar si dosare in care s-a considerat ca trebuie aplicata legea contraventionala mai favorabila.

Răspuns la discuția somatie imobiliara
Buna seara,

Asa cum vi s-a spus anterior, probabil a fost solicitat ca executarea sa se efectueze simultan. De asemenea, conform Codului de procedura civila, daca debitul depaseste suma de 10.000 de lei pot fi executate si bunurile imobile ( pot fi executare si ptr un debit sub aceasta suma, dar trebuie indeplinite o serie de conditii).
Ce trebuie sa stiti este faptul ca aceasta somatie de 15 zile se noteaza in Cartea funciara a imobilului, impiedicandu-va astfel sa puteti instraina imobilul. Astfel, in majoritatea cazurilor notarea somatiei de 15 zile se face mai mult ca o masura de siguranta, fara a se continua neaparat procedura pentru scoaterea la licitatie a imobilului.
De asemenea, luati in calcul daca debitul dvs. a scazut sau sumele poprite nu sunt suficiente decat pentru a acoperii dobanzile si penalitatile. Un alt aspect important este daca imobilul este de interes pe piata imobiliarata ( este situat intr-o zona buna, etc)
Răspuns la discuția Verificare poprire salariu
Ma bucur ca ati primit lamuriri in legatura cu dosarul si ca in principiu procedura de executare s-a finalizat.

Din pacate nici eu n-am inteles exact la ce va referiti prin aceasta actiune a avocatului si ce-i cu aceste cheltuieli de judecata. In lipsa spetei propriu-zise nu prea imi pot imagina acum ce rol a jucat avocatul.
Răspuns la discuția Executare judecatoresca
Buna seara,

Probabil nu ati luat in calcul ca din sumele poprite din pensia dvs. executorul are dreptul sa-si recupereze si el onorariul si cheltuielile. In mod cert aceasta este explicatia pentru care creditorului ( banca) i s-au virat doar o parte din totalul sumelor poprite.
Banuiesc din ce relatati dvs. ca suma de 10.000 de lei face parte din acelasi dosar, aceasta reprezentand debitul actualizat. Aveti in vedere ca la debitul dvs. initial se adaugau dobanzi si penalitati indiferent ca va aflati in executare.

Acum este important de ce doriti sa formulati contestatie? Pentru aceasta actualizare de debit? Pentru faptul ca executorul nu a virat toata suma catre creditor?
Dvs. puteti incerca sa formulati contestatie chiar daca a trecut termenul de 15 zile, sunt sanse foarte mari sa vi se respinga, dar puteti incerca. Ideea este ca nu cred ca exista nici o sansa sa vi se admita o contestatie pentru motivele anterioare, avand in vedere ca prin contract sigur se precizeaza ca se aplica dobanzi si penalitati, iar executorul este clar indreptatit la recuperarea onorariului si cheltuielilor de executare.