avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Activitate maud

Activitate maud

Sunt coproprietar al apartamentului unde locuieste mama, dar nu locuiesc acolo. Vecinul de deasupra a inundat-o de 3 ori intr-o saptamana, pe zona baie-dormitor adiacent. Este greu de discutat cu proprietarul apartamentului de sus, deoarece nici el nu locuieste la adresa, are chiriasi. Pana la urma a fost contactat de administrator. As vrea sa ii cer daune pentru starea in care se afla tavanele si peretii incaperilor inundate din apartamentul mamei. Cum se procedeaza? Eu stiu ca trebuie sa vina administratorul sa faca PV de constatare, dar dupa aceea? Pana acum nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situatie, au mai mici probleme dar s-au rezolvat pe cale amiabila. Acum e dezastru, efectiv, trebuie zugravit din nou. Trebuie sa plateasca.
Am un mic contract de drepturi de autor (nu castig mai mult de 500 RON/luna) pe care trebuia sa il inscriu la ANAF pe 23 feb 2018, insa probleme de sanatate m-au impiedicat sa o fac. Care ar fi repercursiunile sau ce trebuie sa fac ca sa intru in legalitate? Multumesc
Sun tprobabil printre cei multi care am luat teapa cu contractele acestea la BCR banca pentru Locuinte, am inceput s aplatesc in 2014 (nov) echivalentul a cate 1000 Eur pe an (4500 RON). Am efectuat platile mereu, timp de 5 ani, am respectat integral contractul. In 2016 am aflat si eu din mass media ca a fost o inspectie de la Curtea de Conturi care a blocat programul atat la BCR cat si la Reiffensen, cealalta banca care il derula. Consultnatul BCR mi-a spus sa nu imi fac griji, ca de fapt problema nici nu ma priveste pe mine, ci pe cei care au cont dar nu au de exemplu buletin (adica copii pentru au facut parintii astfel de contracte) sau pentru cei de peste 65 de ani (nu e cazul meu). Totusi nu am mai primit extrasele de cont si mi s-a spus ca banca este in litigiu cu Curtea de Conturi. Anul acesta am cerut eu un extras, si fireste ca prima d ela stat nu s-a mai platit pe 2015, 2016 si 2017, adica pe 3 din cei 5 ani ai contractului. Eu nu am facut contract cu statul, ci cu banca, si l-am respectat. Am termen 30 de zile sa fac contestatie la extrasul de cont (o voi face, fireste) - dar intrebarea mea care este calea de urmat in continuare? Fireste, suma e mica, adica prima d ela stat pe 3 ani - 750 Eur. Dar totusi nu e corect sa nu primesc acei bani. Care ar fi caile de atac? Multumesc.
Mi se propune un contract de drepturi de autor, pentru niste articole. Problema este ca in urma unor socoteli reiese ca mai mult de 1000 RON / luna nu as putea castiga din acest contract. Avand in vedere ca momentan nu mai am un alt loc de munca, intrebarea mea este care ar fi darile (taxe si impozite) pe care trebuie sa le platesc in urma semnarii acestui contract. Asta pentru a vedea daca merita sau nu sa merg mai departe cu el, ca nu ma mai descurc in modificarile facute mai nou in domeniul fiscal. Multumesc!
As vrea sa stiu daca ma poate lamuri cineva cum se ia in calcul perioada studentiei la calculul pensiei: mai exact, se considera stagiu de cotizare intreaga perioada (de ex. din oct. 1979 in iunie 1985 - am urmat facultate de 6 ani) sau se scad perioadele de vacanta, de exemplu?? Si ca o intrebare mai generala, exista experti care contra cost pot in urma analizarii documentelor (diploma de studii, carte de munca, contracte cu firme private, contracte cu Casa de pensii) sa calculeze exact perioada de cotizatie corecta. Nu de alta, dar am intrebat la casa de pensii daca se poate face acest calcul si mi s-a spus ca pentru asta trebuie sa imi depun dosarul. Ceea ce, fireste, nu am cum sa fac deoarece eu ies la pensie conform legii actuale in 2022. Totusi as vrea sa stiu cu cat mai mare exactitate perioada de cotizare, ca sa stiu cat mai mentin contractul cu casa de pensii conform caruia platesc in fiecare luna direct la ei contributia la pensie. Multumesc!!
Avem in bloc un individ caruia ii face placere sa tot faca plangeri pe la politia comunitara din te miri ce. Un alt vecin, care locuieste la parter si are iesire in spatiul verde din balcon si-a facut o copertina penste acea iesire. Vecinul reclamagiu (pe care copertina nu il deranja PERSONAL cu nimic, deoarece are ferestrele pe fatada opusa acesteia si nu se afla de exemplu deasupra celui cu copertina) a facut reclamatie la comunitari. Problema este ca nu a facut reclamatia in nume personal, ci a semnat-o cu numele vecinilor de la etajul 1, cei de deasupra celui cu copertina. Politistii au venit la "reclamantul", care a ramas masca deoarece el nu facuse de fapt nici-o reclamatie. Pana la urma s-a aflat cine facuse relcamatia. Vecinul reclamagiu nu se afla la prima abatere de genul asta. Intrebarea mea este: unde se poate incadra o astfel de fapta, adica atunci cand in reclmatie te dai drept alta persoana decat cea care esti de fapt? I se poate face plangere - pentru ca se foloseste in mod nepermis de numele altuia in reclamatiile sale?
Cautand o proprietate cu curte unde sa ma mut, am dat peste un parte de casa (constructie interbelica cel mai probabil) cu curte in folosinta (contract cu primaria de sector, administratie fond imobiliar - AFI). Primul proprietar al casei a cumparat casa cu Legea 112, eu as fi al patrulea proprietar. Nu exista revendicari pe legea 10, am verificat pe site-ul primariei Bucurestiului. Dar exista o problema cu contractul de teren in folosinta: adica, desi pe actul de vanzare cumparare semnat de vanzatorul actual (fost cumparator nr. 3) si de proprietarul nr 2 se stipuleaza 45 mp curte in folosinta, totusi contractul de folosinta este incheiat pentru 104 mp. Proprietarul nr. 3 (un cetatean strain care momentan nu mai locuieste in Romania) a dat in judecata la un moment dat atat AFI cat si pe vecinii sai (casa este parter si mansarda, si este alipita de una identica, dar in oglinda, formata tot din parter si mansarda), pentru ca a platit mai multa chirie si pentru ca vecinii s-au extins cum au dorit pe terenul care revenea apartamentului de la parter (cel mai probabil ca terenul in folosinta era proportional cu suprafata apartamentelor). Vecinii au incercat si ei printr-un proces sa-si apropie partea invadata, invocand uzucapiunea, dar acest demers a fost respins de judecatorie. Problema este ca daca vreau sa cumpar, contractul de folosinta este to pe 104 mp, desi eu nu voi folosi practic decat cei 45 mp. Sigur, nu e un capat de tara, dar nu vreau sa ma trezesc cu idei de la vecini ca mai vor sa acapareze si ceva suplimentar din cei 45 mp acum alocati de facto. Cum se poate remedia acest lucru? Se poate merge la primarie cerand ca noul contract de folosinta sa fie incheiat pentru o suprafata de 45 mp, iar restul sa revina vecinului acaparator?
Sunt in cautarea unei proprietati spre achiztionare si am dat peste un parter intr-o vila din zona Soseaua Viilor (spre piata Chirigiu). Problema este ca terenul pe care se afla casa si curtea acesteia nu sunt proprietate, ci exista un contract de folosinta a terenului, acesta aflandu-se in proprietatea statului (se plateste anual o redeventa sau asa ceva). Intrebarea mea este care sunt riscurile cumparatorului la achizitia unui astfel de imobil, avand in vedere ca locuinta nu este pe teren proprietate personala? Este posibil ca terenul sa fi fost confiscat de catre stat in perioada comunista pentru a fi ridicate aceste case (mi s-a spus ca au fost construite pentru cei care lucrau la fabrica de ciocolata, actuala Cadbury Romania) situata in proximitate. Unde pot face niste verificari despre starea terenului? Multumesc.
Am fost sa vizionez o casa pe care doresc sa o achizitionez si proprietarul are ca si cadastru doar incadrarea in zona si planul terenului cu amprenta imobilului, dar nu si releveul imobilului. Chiar si acea amprenta este putin diferita de realitate, pentru ca el si-a construit un coridor de acces prin fata unor incaperi vagon pentru a le decomanda (evident fara autorizatie de constructie). Mai mult, terenul figureaza in cartea funciara cu nr. 18, dar actuala adresa este la nr. 18A (terenul fiind provenit dintr-o dezmembrare a unui teren mai mare care avea doua imobile pe el). Nu ar trebui sa aiba un dosar de cadastru complet cu modificarile facute si releveul imobilului + noul numar alocat de la primarie? Mentionez ca doresc sa achizitionez casa cu fonduri proprii (deci fara imprumut la banca) dar nu as vrea sa existe probleme ulterioare. Vechiul cadastru (cel cu numar vechi si fara releveu) este din 2012. Multumesc!
Am contactat o persoana care are de vanzare o casa pe un teren de 106 mp. Problema este ca initial lotul a fost de 85 mp cu o casa fara baie si bucatarie, pentru care exista cadastru, dupa care s-a mai cumparat o suprafata de 21 mp in spate pentru a se construi bucataria si baia. Pentru aceasta suprafata de 21 mp nu exista cadastru. Persoana respectiva doreste sa vanda casa asa cum e (adica cu vechiul cadastru, incomplet, pe 85 mp), iar cumparatorul sa completeze cadastrul (sau sa-l refaca, nu stiu bine cum trebuie....). Intrebarea mea este: este aceasta OK din punct de vedere legal. Exista riscuri pentru cumparator? Se pot face acte notariale la ceva ce nu are cadastru (persoana spune ca are act de VC pentru acei 21 mp). Multumesc anticipat!