avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Activitate prettydaniola

Activitate prettydaniola

Răspuns la discuția Contract pt ajutor menaj
Deci indiferent ca va munci câteva ore pe luna se vor plăti la stat contribuții si impozit raportat la minimul pe economie?
Răspuns la discuția Contract pt ajutor menaj

Cornel Vasile a scris:

Contract individual de munca cu timp partial.

Va dati seama ca pt cateva ore de muncă pe luna nu are de ce sa-i plateasca dări la stat mai mari decât suma pe care i-ar da-o net. Cu c.i.m chiar si pt 4 ore pe luna i-ar plati la stat căt pt un salariu minim pe economie
O persoană cu handicap (fără insotitor) are nevoie de ajutor pt menaj de 2 ori pe luna si a gasit pe cineva interesat. Dorește o colaborare cu forme legale, astfel încât să-i plateasca menajerei contribuțiile la stat (CAS, CASS, impozit). Ce forma de contract trebuie sa incheie? Menajera este o femeie simpla, fara prea multa scoala si nu s-ar descurca sa-si plateasca singura aceste obligații, ea este interesată doar de banii pe care îi primește în mână.
Răspuns la discuția Anulare hotărâre AG
Revin cu niste precizari: sunt in litigiu cu asociația in calitate de pârâta. Pe cale de excepție am ridicat excepția de nulitate a hot AG, pe mai multe motive... nu le mai dezvolt... cert este ca sunt sanse f mari ca excepția sa fie admisă, ceea ce va duce la respingerea cererii de chemare în jud formulată de asoc, deci anulare hot AG. Pe cale de consecință, toate hot subsecvente vor fi nule de drept. Printre acestea si hot de alegere a preș si cex. Aceștia fiind "anulati" rezulta ca si deciziile lor sunt nule de drept... Printre acestea este si aceea de reziliere a ctr cu fostul admin si încheierea unui ctr cu alt admin. Deci nulă si asta. Si am ajuns la chestiunea zilei: din anulare in anulare rezulta ca si listele sunt nule. Aici este nedumerirea mea: ce daca sunt nule? Ne da cineva banii inapoi?? Sau ce se întâmplă?

Adam Grecu a scris:

Angajarea (nu alegerea) unui administrator revine Comitetului executiv, deci nu se face in AG.
Angajarea se poate face cu c.i.m. pentru persoane fizice sau sau contract de prestari de servicii pentru PFA sau societati juridice specializate.
Dvs. explicati foarte putin situatia, dar, ma rog, dvs. stiti mai multe.
Mai banuiesc ca situatia activitatii acestui administrator a fost verificata de catre cei competenti (com. de cenzori, com. ex.0 care au aprobat continutul listelor de plata, care, probabil au fost afisate la avizierul as. prop.. - sau si aici aveti obiectii? Daca ati constatat nereguli, aveati posibilitatea sa contestati sumele repartizate le LP.
In fine, aveti dreptul sa contestati in instanta hot. AG.

am dorit doar sa subliniez ca legea poliției locale, lege specifica, nu prevede atribuții legate de asociații de proprietari, poate doar câteva legate de autorizatiile de construire.


Asa este, legea 155/2010 nu prevede dar prevede f clar legea 196/2018 , la art 102 alin 1) si 4) lit b).

Nu stiu daca ati avut vreodată vreun proces in instanta, dar se pare ca nu prea stiti despre ce vorbiti: in instanta trebuie sa CERI ceva SPECIFIC, DETERMINAT, pe baza unui temei de drept. De aceea o acțiune în instanță se numeste CERERE de chemare în judecată. In instanta nu te duci sa te plângi că pol loc nu-si îndeplinește atribuțiile. Concret: trebuie sa ceri instanței sa oblige poliția locală sa faca ceva anume... si specifici clar "cutare lucru". Nu la modul general, ca ti se respinge cererea. Concret: am semnalat poliției locale niste încălcări ale legii 196/2018 de către conducerea asociației, care se încadrează în "neîndeplinirea sau depasirea atribuțiilor " presedintelui/comitetului, fapte care trebuia sancționate cu cel putin 2500 lei. Dar evident că nu a luat nicio măsură pt ca președinta asoc are "pile" in poliția locală. Sa ma duc in instanta si sa cer obligarea poliției sa îi dea amenda?? :))))
Cunosc legea 155/2010, pe aceasta am invocat-o in contestarea unei amenzi de 2500 lei pe care am primit-o pt ca nu am afișat 3 nr de telefon. Poziția instantei: scrie in legea 196/2018 ca pol loc poate da amenzi??? DA!!! Prin urmare amenda este legal aplicată!!! 2 ani m-am judecat cu p.l pe fond si in apel. Am pierdut pt ca p.l. are dreptul sa dea amenzi. Intrebarea din postarea mea inițială era unde pot reclama p.l. pt abuz în serviciu? In instanta se contestă amenda, nu faci reclamație ca la poliție.

latka a scris:

Nu contează ce credeti dvs. greșit (și repetat), este evident din textul legii ca acea conjuncție nu se referă la CINE se face reclamația, ci la faptul ca oricare dintre cele 3 posibilități e valabilă, ca agent constatator, daca există compartimentul respectiv în primarie si oamenii de acolo sunt autorizati sa constate contravenții in domeniul asta.. Noi, în oras, nu am avut pana nu de mult timp poliție locală, asa că nu aveai sub nici o formă cum sa trimiți reclamația la poliția locală pentru probleme de asociatie de proprietari. Primarul hotărăște ce compartiment din subordine e competent a fi agent constatator, pentru anumite contravenții enumerate la art. 102 din legea 196/2018.

Iar abuzul în serviciu îl constată instantele de contencios administrativ. Luați de citiți legea contenciosului administrativ.
[ link extern ]

În plus, citiți și legea poliției locale și veți descoperi ca acest compartiment are atribuții limitate în ceea ce privește contravențiile legate de asociații de proprietari, în principiu se pot lega de lucrări fără autorizație de construire.
[ link extern ]



Care ar fi consecința directă, efectivă si concretă, a anulării unei hot AG in care s-a ales un alt administrator? In afara faptului ca angajarea lui ar fi nulă de drept, ce se întâmplă cu listele de întreținere calculate intre timp, până la constatarea nulitatii hot AG?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca nu ați înțeles mesajul și nici textul legii, care prezintă 3 variante: primar , împuternicit, sau poliția locală. Prin urmare , conform acelui articol reclamația se adresează primarului, care va desemna imputernicitul ( aici cred ca se referă la o persoana sau birou cu atribuțiuni de îndrumare și control asociatii) , ori poliția locală ( ce e în subordine) să constate cazul, sau, dacă nu există nici împuternicit, nici poliție locală, va fi el agentul constatator în cauză.


Ati inteles gresit: constatarea si aplicarea sanctiunilor se fac de catre .... sau.... sau.... Conjuncția disjunctiva "sau" (ori, fie etc.) exprimă ideea de excludere reciprocă a obiectelor, calităților, acțiunilor: Bei bere sau vin? Te duci la teatru sau la film? Ati inteles? Adica: nu reclami la toti 3 ci doar la unul dintre acestia: daca ai adresa de email a primarului poti reclama la acesta; daca ai adresa SRAP din primarie poti reclama acolo; daca ai adresa politiei locale poti reclama la p.l. Ceea ce spune legea este ca oricare dintre cei 3 pot fi sesizati. "Imputernicitii" la care face referire textul de lege sunt funcționarii Serviciului de Relații cu Asoc de Propr (SRAP) din cadrul primăriei.

Si acum ma întorc la postarea mea: unde pot reclama poliția locală pt abuz în serviciu? Deci astept răspunsuri la obiect, din partea persoanelor care au inteles ce am intrebat, nu citate din legi.
Adică poliția locală poate doar constata? Păi in sectorul 2 da amenzi cu nemiluita si daca nu ai semnat un document la avizier!

Atunci cum se transpune în practică ceea ce ati citat: "constatarea [...] precum și aplicarea sancțiunilor [....] se fac după cum urmează [...] de către Poliția Locală "???

latka a scris:

In primul rind legea asociatiilor de proprietari nu desemneaza politia locala ca unic agent constatator, la astfel de sesizari :
(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
.............................
b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) și o)-s);

Dvs. aveti o problema pe care o puteti rezolva doar in instantele de contencios administrativ. Reclamatia ati adresat-o primarului, el va fi intimatul.

Noi, cetățenii simpli și fără pile, suntem amendați pt orice încălcare a legii, oricât de insignifianta ar fi. Autoritățile publice, în schimb, nu răspund în fata nimănui pt neîndeplinirea atribuțiilor, care în unele cazuri pot aduce chiar prejudicii cetățenilor. Aceasta se constituie în fapta denumita abuz in serviciu. Unde pot reclama politia locala pt abuz în serviciu? Primarul nu răspunde la mailuri și eu tot fac sesizări despre neîndeplinirea/depășirea atribuțiilor de către conducerea asoc de proprietari și politia locala nu ia nicio măsură, deși este abilitata prin legea 196/2018 sa aplice chiar amenzi.