Am văzut la diverse asociații 2 moduri diferite de calcul al penalizarilor:
1. Penalizarile se calculează după scadență (20 zile) + 30 zile (perioada de gratie) începând cu ziua 51 de neplata, aceea fiind prima zi la care se aplică procentul de penalizare
2. Penalizarile se calculează după scadență (20 zile) + 30 zile (perioada de grație) începand cu ziua 51 de neplata dar procentul de penalizare se aplică pt fiecare zi de intarziere după data scadentă.
Nu stiu daca m-am făcut înțeleasă pt ca nici eu n-am înțeles de la început diferența între cele 2 moduri de calcul.
Astfel, in prima situatie: daca se plătește întreținerea in ziua 61 de la afisare, se calculează penalizarile doar pt cele 10 zile care depășesc scadența (20 zile) + 30 zile.
În a 2a situatie: daca se plătește întreținerea in ziua 61 de la afisare, se calculează penalizarile pt fiecare zi de întârziere care a depășit data scadentă, adică pt 40 zile (scadența fiind 20 zile de la data afișării).
Nu stiu care este varianta corecta din moment ce exista aceste 2 moduri de calcul, dar eu gândesc astfel: daca se impune o dată scadentă, asta înseamnă că întreținerea trebuie plătită până la acea dată, corect? Orice zi de intarziere peste data scadentă înseamnă depășirea termenului acordat pt a plăti fără a suporta penalizări (= restanță). Cu toate acestea, debitorului i se mai acordă o perioadă de încă 30 zile in care poate sa plateasca fără a fi penalizat. Dacă nici după aceste 30 zile după scadență nu plătește, asta înseamnă că are deja o datorie veche de 30 de zile. Păi aceste 30 zile de întârziere nu trebuie penalizate? Dacă plătește in ziua 52 de la afisare înseamnă ziua 32 de la data scadentă iar asta i-ar aduce penalizare doar pt 1 zi???
Atunci care mai este înțelesul, rostul, sensul termenului scadență?
De ce nu ar spune legea direct: scadența este maxim 60 zile de la data afișării. Orice zi de intarziere se penalizeaza cu un procent maxim de x%.
De ce nu spune legea direct si amanuntit asta … doar legiuitorul poate sti … Interpretarea mea e la fel ca a dvs. , dupa scadenta plata e intarziata , iar intarziere duce la penalitati datorate . In ajutorul datornicului , se acorda o perioada de gratie , de 30 zile ( ca o benevolenta ) in care , daca plateste , se renunta la dreptul de a calcula penalitati . Daca tot nu plateste , i se retrage aceasta facilitate , si se penalizeaza toata perioada de intarziere ( adica , de la scadenta ) . Pot sa va spun ca si furnizorii de utilitati calculeaza la fel , de la scadenta , cu toate ca toti au si perioada de gratie .
Calcul penalitati
nutzzu
Buna ziua.As dori sa stiu modul de calcul al penalitatilor pentru sumele de bani neachitate la intretinere intrucat am solicitat acest lucru administratorului ... (vezi toată discuția)