avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Activitate avasilcovici

Activitate avasilcovici

Buna ziua.
Vin si eu cu o problema, si rog pe cineva sa ma ajute cu niste sfaturi.
Povestea sta in felul urmator: in martie am contactat o firma care face mobila pentru a-mi face mobila la casa. Am fost si am vazut atelierul, am fost multumit si am semnat un contract cu avans (transfer bancar) cu termen de executie 15 iulie. Intre timp am mai avut nevoie de mobila si am facut 2 acte aditionale pentru acre am dat iar avans dar cash,cu prelungirea termenului initial de executie verbal pana la 31 august.
La inceputul lui septembrie, administratorul firmei este retinut pentru inselaciune (vreo 20 de plangeri) si este pus sub control judiciar. Aflat sub control judiciar, acesta ma contacteaza sa ma linisteasca si sa imi spuna ca nu poate lucra datorita controlului judiciar. Ba chiar imi trimite si poza cu fronturile bucatariei. La final de septembrie imi spune ca prea repede nu o sa reuseasca sa faca mobila si imi recomanda sa fac mobila in alta parte cu promisiunea ca in timp(cateva luni) imi va restitui banii sau imi va face alta mobila.
Am prieteni si am vazut oameni care au primit mobila de la el, lucrata chiar foarte bine. Aflu intre timp si ca multa lume a fost inselata de el, achitand avans si neprimind mobila. Nu mai e o problema de incredere......avansul dat de mine depasind 10.000 euro.
Clar nu este om de incredere.... ce as putea face in situatia de fata? El sustine ca isi va deschide alta firma, si va face tot mobila, astfel putand sa imi faca si mie, dar dureaza cateva luni. Omul sustine ca nu are nimic pe numele lui, iar in contul firmei ar fi vreo 20.000 ron. Stiu de la ceva prieteni din politie ca daca depun plangere, nu voi mai putea lua legatura cu el.
Cum as putea recupera banii ? Ce pedeapsa risca el ? Ce sfaturi ati putea sa imi dati ?
Va multumesc
Buna ziua.
Am intampinat o problema cu salarizarea si as dori ajutorul/sfatului cuiva capabil sa ma ajute.
Sunt medic rezident si recent am semnat un contract cu un alt spital, spital la care efectuez si garzi platite. Pentru luna august, nu am mai primit bursa (670 ron) pe motiv ca salariul meu brut depaseste plafonul pentru acordarea bursei de rezident. Mentionez ca pana la semnarea contractului de munca, aveam contract cu alt spital, efectuam garzi cu plata la spitalul cu care am acum contract si primeam bursa, desi venitul total depasea "plafonul".
Am gasit OUG113/2013 Art.18 aliniatul 1care spune: "Începând cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţial în cuantum lunar de 670 lei."
Si completat cu OUG 20/2016 Art.3 Aliniatul 5: "(5) Începând cu luna august 2016, cuantumul salariului lunar brut/soldei brute lunare luat/luate în calcul la stabilirea bursei de rezidenţiat potrivit art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013, aprobată cu completări prin Legea nr. 28/2014, cu modificările şi completările ulterioare, este de 4.749 lei."
Salariul meu brut fara garzi ar fi aproximativ 4000 ron.
Am sunat la biroul RUNOS insa fara succces, angajata respectiva sustinand in continuare ca salariul meu brut depaseste plafonul (cu garzi incluse). Motivul :"Asa calculam noi".....
Rog pe cineva sa ma lamureasca si pe mine. Ar trebui sa fi primit bursa ? Ce ar trebui sa fac in continuare ?
Va multumesc.


PS: Mentionez ca colegi de ai mei, care efectueaza garzi cu plata la spitalele cu care au contractul de munca din 3 spitale in 2 orase diferite, continua sa primeasca Bursa desi venitul brut care include garzile depaseste planul actualizat.
Răspuns la discuția Actionare in judecata
Nimeni nu are nici o sugestie/parere ?
Răspuns la discuția Dauna ASTRA asigurari
Pasii sunt cei mentionati mai sus.
Am fost implicat in noiembrie intr-un caz cu ASTRA. Am procedat la fel.
Este foarte important sa aveti e-mail de confirmare atunci cand trimiteti documentele prin e-mail la FGA. La mine abia la a 5a incercare am primit e-mailul de confirmare-receptie.
Puteti sa sunati la FGA la numerele de pe site, selectati a robot "juridic" si cereti informatii, inclusiv numarul cererii (referinta viitoare).
Dupa 16 zile, am fost contactat de inspector pentru constatare.
Insistati telefonic...acesta este secretul.
Numai bine !
Buna ziua.
Am fost implicat intr-un accident rutier. Responsabilul si-a recunoscut vina, am semnat constatul amiabil si ne-am vazut fiecare de treburile lui.
Nici astazi, la 20 zile de la accident, vinovatul nu a fost la asiguratorul sau pentru declaratie si constatare. Motivul pentru care refuza este ca nu are timp. De la asigurator, mi s-a spus ca este obligat sa se prezinte pentru declaratie, insa in cazul in care nu se prezinta, citez "se blocheaza dosarul pentru 90 zile".
Ar pute cineva sa confirme/infirme acest lucru? Se poate face ceva in situatia de fata pentru a indemna responsabilul sa se prezinte la asigurator ??


Daca toti vinovatii ar proceda asa....ar fi jale....


Va multumesc.
Buna ziua. Sa va explic intamplarea mea:
Sunt sunat la 5 dimineata ( 22 noiembrie) de un prieten care ma anunta ca masina mea parcata regulamentar pe locul meu de parcare inchiriat de la primarie a fost accidentata de un individ care a fugit de la locul accidentului.
Cand ajung la masina, constat masina mea mutata de pe locul de parcare si o masina a unui vecin "infipta" in partea fata stanga. Masina lui avea cheile in contact si usa sofer intredeschisa.
Dupa 2-3 ore reusesc sa dau de vecinul cu masina. El foarte surprins. Din vorbele lui, reiese ca:
-masina Dacia aflata pe locul de parcare nr. 14 a fost "sparta", fara urme vizibile la portiere de intrare prin efractie, iar din torpedo i s-au furat cheile masinii FORD de pe locul de parcare cu nr.15
-masina FORD a fost deschisa cu cheile din torpedo-ul Daciei, condusa cativa metri, unde necunoscutul (presupusul hot) a bagat masina in marsarier, lovindu-se violent de masina mea aflata pe locul de parcare nr. 13
-masina mea (BMW) a suferit pagube importante partea stg. fata
Politia a fost alertata. Am dat declaratii eu si propritarii celorlalte 2 masini implicate in eveniment (sot-sotie: Dacia-Ford). Au facut poze/masuratori si au incercat sa ia amprente, insa spre final ni s-a spus ca sansele ca necunoscutul sa fie prins sunt mici.
Alte mentiuni:
-Proprietarul Daciei stia ca usa de la Dacie este defecta, si desi nu are carnet, tinea cheile masinii Ford in torpedou-ul Daciei
-proprietara masinii Ford a devenit recalcitranta, refuzand sa faciliteze constatarea faptei la asigurator si refuzand sa imi prezinte asigurarea ulterior pentru a duce copie la asigurator(aveam insa poza din ziua accidentului)
-daunele BMW : 33.000 Ron la reprezentanta, care vor fi acoperite de FGA (asigurarea Ford era la Astra), insa intai achit eu, duc factura si astept banii in cateva luni - masina va fi scoasa din service pe la sf lui ianuarie
-politia nu are nici o pista; nu existau urme de intrare fortata in niciuna din masini, nu au gasit amprente. Singurul indiciu al unui posibil furt ar fi niste ambalaje si obiecte "aruncate" pe scaunele din fata si declaratiile celor 2 proprietari.
-ambele masini parca s-au "evaporat" din parcare dupa incident, desi ei locuiesc tot acolo
-toti 3 avem declaratii la politie legate de cheile aflate in torpedou, si cheile in contact...

Avand in vedere atitudinea recalcitranta a proprietarei, vreau sa o dau in judecata pentru ca m-a purtat atat timp (2 luni) pe drumuri - service/asigurator/politie. Este o poveste mai mult SF, o explicatie posibila fiind ca sotul fara carnet a condus si s-a panicat cand a produs accidentul.
Va rog sa imi sugerati un motiv pentru a o putea actiona in instanta. (neglijenta?/daune morale?)


Va multumesc.
Răspuns la discuția Accident cu masina furata
Am sunat si la FPVS. Raspunsul lor: atat timp cat masina responsabila a fost identificata si are RCA valabil, este de datoria asiguratorului sa ma despagubeasca.
Am gasit norma 23/2014 art.26 care sustine ca trebuiesc despagubit de asigurator chiar daca masina a fost condusa fara permisiunea explicita sau implicita a asiguratului.
cyan a scris:

Asiguratorul Fordului nu va despagubeste decat in cazul in care la volan se afla proprietarul sau daca masina a fost condusa de o persoana careia i-a fost incredintata.
Atunci cand autorul este necunoscut trebuie sa va adresati fondului de protectie a victimelor strazii, www.fpvs.ro.


Răspuns la discuția Accident cu masina furata
Proprietara (asigurata) masinii Ford refuza acu sa imi dea asigurarea RCA pe motiv ca i-a fost recomandat de un jurist si cineva de la asigurari sa nu dea asigurarea pentru ca:
1.daca imi da asigurarea RCA isi recunoaste vina
2.Este dosar deschis la criminalistica si rutiera cu incidentul - masina FORD fiind declarata furata de o persoana necunoscuta
3.O sa aiba probleme cu asiguratorii pe viitor. Insemnand ca ii va creste costul asigurarii si va plati un an degeaba (vorba ei)
Ce se poate face in cazul acesta ???


Mentionez ca: 1.personal am fost la Centrul de daune Astra (unde este asigurarea Ford-ului) si mi s-a spus ca ei nu mai deschid dosare de ddauna ci FGA-ul, dar ca trebuie sa fiu despagubit indiferent de cine conducea masina.
2.am consultat telefonic un avocat care mi-a spus acelasi lucru
3.telefonic am vb cu Carpatica (asigurarea BMW-ului) spunandumi-se acelasi lucru
4.multe alte surse care mie imi spun acelasi lucru:trebuiesc despagubit de RCA
Răspuns la discuția Accident cu masina furata
Stimate Domnule Avocat,
Masina mea (BMW-ul) este "imobilizat". O anumita defectiune a golit tot antigelul pe asfalt, ceea ce nu imi permite sa ma deplasez cu masina.
Tractarea ar trebui sa fie acoperita de asigurarea RCA a masinii furate ? Trebuie tractata catre service si probabil pentru agentul constatator al firmei de asigurari (daca nu reusesc sa il conving sa se deplaseze).
Va multumesc. O zi buna
Buna ziua. Tocmai mi s-a intamplat cel mai nebunesc lucru pe care pot sa mi-l imaginez.
Sunt sunat la 5 dimineata de un prieten care ma anunta ca masina mea parcata regulamentar pe locul meu de parcare inchiriat de la primarie a fost accidentata de un individ care a fugit de la locul accidentului.
Cand ajung la masina, constat masina mea mutata de pe locul de parcare si o masina a unui vecin "infipta" in partea fata stanga. Masina lui avea cheile in contact si usa sofer intredeschisa.
Dupa 2-3 ore reusesc sa dau de vecinul cu masina. El foarte surprins. Din vorbele lui, reiese ca:
-masina Dacia aflata pe locul de parcare nr. 14 a fost "sparta", fara urme vizibile la portiere de intrare prin efractie, iar din torpedo i s-au furat cheile masinii FORD de pe locul de parcare cu nr.15
-masina FORD a fost deschisa cu cheile din torpedo-ul Daciei, condusa cativa metri, unde necunoscutul (presupusul hot) a bagat masina in marsarier, lovindu-se violent de masina mea aflata pe locul de parcare nr. 13
-masina mea (BMW) a suferit pagube importante partea stg. fata (estimez la peste 2000-3000 euro)
Politia a fost alertata. Am dat declaratii eu si propritarii celorlalte 2 masini implicate in eveniment (sot-sotie: Dacia-Ford). Au facut poze/masuratori si au incercat sa ia amprente, insa spre final ni s-a spus ca sansele ca necunoscutul sa fie prins sunt mici.
Intrebarea mea este: Pe mine cine ma dezpagubeste ?? Nu am Casco. Toti 3 avem RCA valabil (eu si ei 2 sot-sotie). Si eventual ce se poate face in cazul asta ?

Mentionez ca: Dacia a mai fost "sparta" acu ceva vreme, si desi usa la sofer nu se inchide DELOC cu cheia si era legata pe interior de volan cu un cablu, proprietarul a lasat cheile mainii FORD in torpedo-ul Daciei. Neglijenta clar !

Va multumesc!