avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Activitate lylyanac

Activitate lylyanac

Buna seara,

In cazul vanzarii unui apartament, mostenit anul trecut( atunci s-a facut dezbaterea mostenirii), ce impozit se datoreaza conform noilor modificări legislative?1% sau 3%? Mostenitorii sunt sotia supraviețuitoare si fiica, daca are vreo relevanță.
Mulțumesc frumos!
Din ce am observat, singurul act care este emis in anul 1991 este titlul de propietate. Dar restul, contract de construire, proces verbal de predare-primire, tot, inclusiv contractul de imprumut, sunt anterior casatoriei cu mama, adica 1984.


Madalina Pascu a scris:

Apartamentul intra in integralitate in masa succesorala daca transferul proprietatii s-a facut inaintea casatorieimsi se va imparti intre dvs si mama dvs in calitate de sotie supravietuitoare sau daca transferul dreptului de proprietate s-a facut ulterior, in timpul casatoriei (la plata ultimei rate de ex), se va imparti 50% mamei dvs. ca si coproprietar si 50% in masa succesorala intre dvs. si mama dvs. Trebuie sa vedeti in titlul de proprietate cand a operat transferul.

Buna seara,

Ma aflu in urmatoarea situatie:
Tatal meu a decedat si trebuie sa fac dezbaterea mostenirii. Ca si mostenitori suntem eu si mama mea.
Tatal meu a avut un aparament. Pe contractul de construire apare doar el, fiind necasatorit la acea vreme. Cu mama mea s-a casatorit un an mai târziu. Apartamentul a fost luat in rate, fiind achitat in timpul casatoriei cu mama. Mama mea nu a lucrat, a avut grija de copii( mai am sora, dar este fiica mamei, nu a fost infiata de tata, deci nu are drept de mostenire).
Intrebarea mea este urmatoare a: care sunt cotele care revin mostenitorilor? Se tine cont ca tata era necasatorit la momentul contractarii apartamentului si se imparte din intreg cotaparte sau se tine cont de aportul mamei care ne-a ingrijit, chiar daca nu a avut salariu?
Se poate pune o clauza in certificatul de mostenire cum ca mama are drept de uzufruct viager? Sau se face o declaratie ulterior?
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Dezbatere mostenire
Buna ziua,

La inceputul lunii ati postat urmatorul articol "Zile libere plătite pentru părinți, inclusiv în vacanța de vară. Parlamentul adoptă o lege care extinde aplicarea facilității până în august ".
As dori sa stiu daca s-a legiferat ceva intrucat incepand cu luna iunie sunt in imposibilitatea de a mai veni la serviciu zi de zi, ca pana acum (avand 2 copii de 5 ani si 6 luni si 1 an si 9 luni care au stat pana acum la bunici).
Va multumesc frumos!

Buna ziua,

In contextul situatiei, va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
Parintii mei au un stand cu produse de curatenie si igiena personala intr-o piata acoperita (hala). Din 28 martie , politia economica a inchis standul conform ordonantei militare.
Acum, odata cu intrarea in stare de alerta, ei isi pot deschide standul?
Nu as vrea sa ne ducem la stand si sa primim vreo amenda.
Va multumesc!
Buna seara,

Ma aflu in situatia urmatoare:
Am fost angajată la o societate de stat cu norma intreaga de munca pana in aprilie( CIM pe perioada nedeterminata). Pentru anul 2020 am dreptul la 6 zile de concediu de odihna din care am efectuat 2 zile. Din aprilie norma intreaga s-a transformat în norma parțială de munca de 2 ore.
În situația data, pot cere plata celor 4 zile de concediu efectuate? Ele ar fi aferente unui program cu norma intreaga de munca.
Multumesc frumos!
Buna seara,

Socrii mei dețin un stand într-o piață centrală, comercializand produse de curatenie (deci non alimentare). Au o întreprindere familială. Astăzi a venit Poliția Economică și a inchis standul, având în vedere măsurile luate de către guvern.
Având în vedere situația de fata, ce optiuni ai ei sa beneficieze de vreun ajutor de la stat? Exista vreo stipulare în acest sens ?

Va multumesc!
Inteleg ca, la nevoie, daca situația o va impune, il putem da în șomaj tehnic pe angajatul nostru, chiar dacă este pensionar. Iar noi ca societate, pentru a putea recupera banii, avem nevoie de acest certificat. Va rog sa ma corectat daca am inteles gresit.
Va multumesc frumos pentru răspunsuri!
Buna ziua,

Revin cu o rugăminte.
Angajatul mai sus menționat (proaspăt pensionar) lucreaza la o societate comerciala de stat ( un S.A., cu capital 100% de stat). În aceste condiții, societatea are nevoie de certificat de situație de urgență pentru a-l putea da în șomaj tehnic? Ma refer la șomajul tehnic platit de stat. Precizez ca funcția deținută implica deplasarea de acasa, nu poate face telemunca.

Va multumesc frumos!