avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit datorat in caz de vanzare de 1% sau 3%
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit datorat in caz de vanzare de 1% sau 3%

Buna seara,

In cazul vanzarii unui apartament, mostenit anul trecut( atunci s-a facut dezbaterea mostenirii), ce impozit se datoreaza conform noilor modificări legislative?1% sau 3%? Mostenitorii sunt sotia supraviețuitoare si fiica, daca are vreo relevanță.
Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2023
lylyanac, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 15:41, 14 Februarie 2023
a) 3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;


Dvs l-ati dobandit anul trecut, normal ca e vb de 3%, daca il vindeti mai repede de 3 ani.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2023
gi-jane2, moderator
În cazul vanzarii imobilelor dobândite prin moștenire, impozitul se calculează în funcție de data decesului celui pe care l-ati moștenit.
1% dacă au trecut mai mult de 3 ani.
3% dacă nu s-au împlinit 3 ani.

,
OG nr. 16/2022 modifică alin. 1 art. 111 Cod Fiscal după cum urmează:

„(1) La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacției prin aplicarea următoarelor cote:

a) 3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;

b) 1% pentru imobilele descrise la lit. a), deținute o perioadă
mai mare de 3 an
i.”

Legiutorul a diferentiat cuantumul de plata impozit de data obtinerii calitatii de proprietar asupra bunului imobil,nu de data decesului fostilor vanzatori
Da, dar se considera data dobandirii, data decesului.
Certificatul de mostenitor doar ii stabileste si consolideaza calitatea de proprietar si mostenitor.
Intre data decesului si data dezbaterii succesiunii, cine a posedat imobilul?
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2023
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dispozițiile din C. Fisc trebuie coroborate cu cele din C. civ.

Art. 1.114 Cod civil
(1) Acceptarea consolidează transmisiunea moştenirii realizată de plin drept la data decesului.

Nu există nicio clipă în care moștenirea este fără de stăpân. Moștenitorul (adică succesibilul acceptant) este retroactiv proprietar. Este proprietar sau, după caz, coproprietar din clipa morții celui care lasă moștenirea, iar nu de la data dezbaterii moștenirii, respectiv de la data obținerii ... dovezii acestei calități = certificatul de moștenitor.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. as avea o nelămurire în legătură cu moștenirea. ... Adriana_88 Adriana_88 Buna seara. As avea o nelămurire în legătură cu moștenirea. În urma cu 3 luni, tatăl meu a decedat, acesta deținea împreună cu mama mea un ... (vezi toată discuția)
Impozit de 3% la vanzare pentru imobilului mostenit andreiadmin andreiadmin Va rog daca se poate o clarificare importanta: Mama mea a decedat in urma cu 3 ani si 8 luni, iar tatal meu a decedat in urma cu 9 luni. Succesiunea s-a facut ... (vezi toată discuția)
Titular de cont decedat Nadia Mihaiela Nadia Mihaiela Buna seara,va rog sa ma ajutati sa inteleg,am o nelamurire cu banca: Mama mea ,titular de cont ,a decedat in 18/02/2015. EU si sora mea ,fiind in posesia CM ... (vezi toată discuția)