avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Activitate Gabi-007

Activitate Gabi-007

Cu alte cuvinte nu se schimba practic nimic; in afara de faptul ca guvernantii prin specialistii sai super pregatiti au facut sa sune ..super bine"" in urechile angajatului cand acestuia i se transmite ca i s-au mai transferat niste obligatii de plata; ceva trebuie sa fie la mijloc, atata timp cat unora le scade salariul si altora nu le creste. Oricum va multumesc pt. raspunsuri, desi nu m-ati lamurit cu ce scop au facut specialistii acest lucru daca practic nu se schimba nimic; sau poate se schimba ceva si nu pricep eu !?
.... si atunci despre ce fel de transfer de obligatii catre angajat vorbim, daca obligatia de plata ramane tot in sarcina angajatorului ? Care este esenta acestui asa zis transfer de obligatii ?!!
Ce se intampla daca angajatul, care a primit banii de la angajator pentru plata CAS, CASS si IV, nu plateste aceste obligatii la stat ?
Răspuns la discuția Calcul pensie - din ianuarie 2017
Am mai descoperit cateva articole pe net din care am inteles ca indicele de corectie se aplica doar o singura data, la inscrierea la pensie; eu intelesesem gresit si anume ca indicele de corectie se stabileste si se aplica pentru fiecare an.
Deci in cazul tatalui meu pensionat in 1995, probabil ca i s-a aplicat deja acest indice, iar punctajul lui mediu anual este si va ramane la valoarea de 1,81.
Asadar cred ca m-am lamurit; in ianuarie va primi o pensie bruta de :

1,81 x 917,5 = 1661 lei

.... si care va deveni suma neta , daca Guvernul se tine de promisiunea facuta pensionarilor cu pensii sub 2.000 de lei.

Asa ca nu-mi mai ramane decat sa ma lumineze cineva daca am calculat corect punctajul mediu anual al "batranului" - valoarea de 1,81.
Buna seara,

Am o problema legata de calculul pensiei tatalui meu si vreau sa fiu sigur ca il informez corect si anume:

Pensia lui bruta - in luna dec. 2016 - a fost de 1581 lei, iar venitul net, in mana, a luat 1463 lei. Valoarea punctului de pensie in 2016, se stie, a fost de 871,7 lei. Am calculat punctajul mediu anual (pe care tatal meu nu il stie si nici pe cuponul de pensie nu este trecut), impartind pensia bruta la punctul de pensie, plecand de la informatia ca "valoarea pensiei se face inmultind punctajul anual al pensionarului (punctaj care este fix), cu valoarea punctului de pensie".

1581 : 871,7 = 1,81 ..., corect !?

.. mai departe, conform prevederilor art.170 alin.(1) din lege:
Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anul 2011.


Tinând seama de cele mai sus, începând cu data de 1 ianuarie 2017, indicele de corecție aplicat conform art.170 din lege va fi de 1,14.
Cu alte cuvinte, punctajul mediu anual se corecteaza cu 1,14 si in situatia tatalui meu acest punctaj va creste de la 1,81 la 2,06:

1,81 x 1,14 = 2,06 ...., corect !?

Daca cele de mai sus sant corecte si mai adaugam si ultimele noutati legislative anume că punctul de pensie a fost majorat cu 5,25% de la 1 ianuarie 2017astfel ca începând cu 1 ianuarie 2017 valoarea punctului de pensie va fi de 917,5 lei (valoare ce a fost stabilită prin alin.(1) al art.12 din O.U.G. nr.99/2016), v-as ruga sa-mi confirmati daca-i pot spune tatalui ca pensia lui bruta in ianuarie 2017 va fi de:
2,06 x 917,5 = 1890 lei ...., corect !?

...... si daca Guvernul se tine de promisiunea ca pensionarilor cu pensii sub 2000 lei nu li se vor mai retine CASS-ul (aprox: 2,5% din pensia bruta, daca nu ma insel) si Impozitul (aprox: 5% din pensia bruta, daca nu ma insel), pot sa-i spun ca se poate astepta ca incepand cu luna februarie, s-ar putea sa ia in mana 1890 lei curat ?

Multumesc anticipat !
O sa intru direct in subiect si o sa va spun ca in anul 2006 am luat un credit de nevoi personale - 6000 de euro -, cu buletinul, de la o banca comerciala, ca sa-mi achit rata reziduala la masina luata in leasing. Am achitat ratele pana in 2009, dupa care n-am mai avut cu ce plati si banca, dupa vreo patru luni de zile ma anunta ca a cesionat creanta catre Kruk, o binecunoscuta firma de recuperare. Nu-mi mai aduc aminte daca am semnat sau nu confirmarea de primire de la banca, prin care ma anunta despre acest lucru, intrucat il cunosteam pe postas si de obicei imi arata inainte de a semna confirmarea, de la cine vine documentul. Cred ca doar am citit despre ce e vorba si nu am semnat dar nu-mi mai aduc aminte.
Oricum, dupa o perioada de vreo doua luni am primit o scrisorica de cu confirmare de primire si de la Kruk, dar de data aceasta stiu sigur ca postasul mi-a aratat de la cine vine si i-am spus ok. multumesc, nu m-ai gasit, n-am vazut, nu stiu nimic, cu alte cuvinte nu am semnat confirmarea de primire.
Din acel moment cei de la Kruk imi trimiteau lunar cate o scrisorica "de dragoste" in cutia postala, prin care ma anuntau ca am de plata suma de ... plus penalizari ... se faceau vreo 8000 de euro. Bineinteles ca nu i-am bagat deloc in seama, iar dupa aproape un an m-am mutat de la acea adresa. Domiciliul stabil inscris in buletin a ramas tot la acea adresa pana in prezent si va ramane asa pana in 2022 cand va trebui sa-mi schimb buletinul.
Problema mea este ca nu am vrut sa risc pana acum sa-mi fac un cont la banca dar as avea nevoie, si nu prea stiu la ce sa ma astept din partea celor de la Kruk. In acest sens as vrea sa stiu in masura in care acest lucru e posibil urmatoarele:

Avand in vadere ca au trecut vreo 7 ani de la ultima plata catre banca si cam tot atat de cand au preluat creanta cei de la Kruk

1. firma de recuperare ma poate actiona in Instanta pentru a obtine o executare silita? Din cate am citit, dreptul (celor de la Kruk) de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.

2. daca deja au facut-o si au obtinut executarea silita, avand in vedere ca nu mai locuiesc la adresa de domicilu stabil, nici macar in acelasi oras, in ce moment as putea sa fac o contestatie la executarea silita, invocand prescriptia si avand in vedere ca prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate?

Din articolele de pe net referitoare la situatii similare cu a mea am vazut cateva spete in care debitorul a avut castig de cauza in fata firmei de recuperare. prin invocarea prescriptiei, daca a facut contestatia in timpul legal, adica in 15 zile de la primirea somatiei, din partea executorulu presupun !?

3. Somatia se trimite prin posta, se lipeste pe usa s-au se inmaneaza personal de catre executorul judecatoresc ? De cand incep sa curga cele 15 zile in care pot face contestatie la executare; din momentul in care ma gaseste executorul ...., dar pe mine nu prea vad cum sa ma gaseasca, si nu pentru ca m-as ascunde dar nu prea e nimeni dispus sa ma ia in spatiu, ca sa am un domiciliu flotant macar.

4. In ce conditii cei de la Kruk pot sa-mi puna poprire pe contul bancar in situatia in care mi-as deschide un cont?

Cum pot afla ceva in legatura cu aceasta situatie, fara a-i baga in seama, ca si pana acum, pe cei de la Kruk?; in definitiv eu am avut un contract cu banca si banca s-a descotorosit de mine dupa ce a incasat vreo 3000 de euro si m-a vandut ulterior la Kruk.

Multumesc, daca cineva a avut rabdarea sa-mi citeasca randurile de mai sus si astept cu nerabdare un raspuns avizat.


Buna,
Codul Fiscal spune la Art. 292, alin.2, lit. f urmatoarele:

(2)Următoarele operațiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:

f) livrarea de construcții/părți de construcții și a terenurilor pe care sunt construite, precum și a oricăror altor terenuri. Prin excepție, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcții noi, de părți de construcții noi sau de terenuri construibile.
În sensul prezentului articol se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcții, conform legislației în vigoare;

2. construcție înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;

3. livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării;


Intrebare:
Scoaterea la licitatie in data de 1 ian. 2017 (de catre ANAF sau de catre un lichidator judiciar sau executor judecatoresc) a unui apartament nou, finalizat si vandut de catre dezvoltatorul imobiliar la data de 30 dec. 2015, este sau nu scutita de TVA ? Cu alte cuvinte, este sau nu scutit de TVA un apartament nou scos la lictitatie in care proprietarul a locuit un an si o zi - din 30 dec. 2015 pana in 1 ian. 2017 ?
Am mai inteles din lege ca daca o persoana a cumparat un apartament Nou in iunie 2015 sa zicem , in cazul in care i se trimite somatia prin care este anuntat ca urmeaza sa fie executat silit, daca licitatia are loc in anul orice zi din 2016 vanzarea nu este scutita de TVA, dar daca prima licitatie are loc in 1 ian 2017 vanzarea este scutita de TVA.

Si inca ceva

Terenurile din extravilan vandute de persoane sau cele care sant scoase la licitatie, sant scutite sau nu de TVA ; din cate cunosc, pe acest tip de teren nu se pot executa constructii asa ca ar trebui sa fie scutite de TVA atunci cand se vand ?

Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri !
Buna seara,
As dori sa aflu, pentru parintii mei, daca pensionarii au posibilitatea sa obtina un card de credit de la banci. Din cate cunosc toate bancile ofera carduri de credit pentru salariati.
Beneficiul acestor carduri, pentru cei care nu stiu inca, este ca banca ofera salariatilor o suma egala cu de 4-5 ori salariul net lunar- in functie de banca -, suma pe care acesta o poate folosi pentru plata cu cardul a unor produse cumparate din anumite magazine cu locatie fixa, si pt cumparaturile de la anumite magazine online. Daca pui la loc in timp util suma pe care ai folosit-o, adica o pui la loc in perioada de gratie, (care de regula este de 45 de zile - perioada difera de la o banca la alta -), atunci nu platesti nici o dobandal.
Multumesc anticipat !
..vreti sa spuneti ca mai intai trebuie sa fi fost angajat in cei 15 ani de stagiu de cotizare ceruti de lege pentru a beneficia de pensie si la cei 15 ani se adauga anii de facultate si armata? Sau spuneti ca cei 5 ani si noua luni se considera ca facand parte integranta din stagiu de cotizare minim?
Puteti sa clarificati ce ar trebui sa inteleg prin “calitatea de pensionar”? Legea 263/ 2010 defineste termenul de “asigurat”, “contribuabil”, dar legiuitorii nostri sant atat de rigurosi incat au uitat sa defineasca un termen essential; acela de “pensionar” . Despre “calitatea de pensionar” nu se pomeneste nimic.
Si inca ceva, un lucru pe care l-am auzit astazi; ati putea sa-mi confirmati, in masura in care este posibil, daca cei 5 ani de facultate si cele 9 luni de armata cu termen redus se adauga sau nu la cei 6 ani de cotizare pe care-I am pe cartea de munca.
In total s-ar face aproape 12 ani si in acest caz as mai avea nevoie doar de 3 ani pentru indeplinirea stagiului minim de cotizare, care este de 15 ani!?

Multumesc anticipat !