avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Activitate ricaramurica10

Activitate ricaramurica10

DE CE NIMENI NU SPUNE CA IN ACEASTA SITUATIE NU ESTE OBLIGATORIU CERTIFICATUL ENERGETIC ? - cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii.

In situatia in care - cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii. Deci daca cumparatorul se duce la notar si spune ca nu vrea certificat energetic de la mine ( adica de la vanzator) vanzarea- cumpararea se poate incheia si fara aceasta aberatie de certificat energetic. Mi se pare o aberatie sa fac certificat pentru 2 ruine .

UNNPR SPUNE CA POTI VINDE CASA SI FARA CERTIFICAT ENERGETIC , DACA CUMPARATORUL ESTE DE ACORD. Merge și fără certificat energetic
Potrivit acestui act normativ, de la anul, proprietarii imobilelor trebuie să prezinte potențialilor cumpărători sau chiriași, certificate pentru informarea acestora privind performanța energetică a clădirilor care urmează să fie vândute sau închiriate. Certificatul cu pricina va trebui să cuprindă date despre starea termică și energetică a clădirii, precum și informații despre instalațiile de încălzire aferente. De asemenea, el va conține și indicii care vizează utilizarea rațională și eficientă a locuinței în aplicarea soluțiilor de reabilitare și modernizare energetică. Cu alte cuvinte, în certificat se va specifica gradul de izolare termică a imobilului, precum și măsurile ce trebuie luate pentru îmbunătățirea confortului termic.
„Lipsa acestui certificat nu îl va împiedica însă pe proprietar să vândă sau să închirieze clădirea dacă cealaltă parte a contractului își va asuma orice răspundere cu privire la lipsa informațiilor care ar trebui cuprinse în certificatul energetic”, ne-a declarat ieri un cunoscut notar din orașul nostru. Și pentru ca spusele sale să aibă o greutate și mai mare acesta ne-a pus la dispoziție Hotărârea nr. 335/17 decembrie 2010 a consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), document semnat chiar de președintele organizației, Dumitru Viorel Mănescu. Potrivit acestei decizii, dacă vânzătorul declară că nu a pus la dispoziție cumpărătorului certificatul de performanță energetică a clădirii, iar cumpărătorul declară că nu a primit acel certificat, notarul public le va pune în vedere dispozițiile Legii nr. 372/2005.
Lege fără sancțiuni!
Oarecum atipic pentru un act normativ, Legea nr. 372/2005 nu prevede nici un fel de pedepse, nici pecuniare, nici de altă natură, pentru cei care nu-i respectă prevederile. În aceste condiții, este foarte greu de crezut că o lege fără sancțiuni este aplicabilă. Mai mult ca sigur, această „portiță” a fost observată și de juriștii Uniunii Notarilor care, utilizând principiul potrivit căruia contractul este legea părților, au decis că se pot încheia contracte autentice chiar și în lipsa certificatului energetic.
Dacă părțile insistă să încheie contractul fără a fi în posesia certificatului de performanță energetică, consiliul Uniunii recomandă, la art.2, alin.2 al Hotărârii nr.335, ca notarii să autentifice acel contract numai dacă părțile consimt la introducerea în contract a unei dispoziții din care să reiasă că părțile au fost informate de către notarul public de dispozițiile Legii nr. 372/2005 și cunosc obligația proprietarului de a pune la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș certificatul de performanță energetică. Nu în ultimul rând, din actul autentic mai trebuie să reiasă faptul că, în fața notarului, „chiriașul sau cumpărătorul acceptă să dobândească proprietatea sau folosința imobilului respectiv pe riscul lor, asumându-și orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeținerea informațiilor cuprinse în conținutul certificatului de performanță energetică”.

[edit : conexare mesaje succesive]

Domnule avocat, as fi vrut sa scrie monument de [[decenta]]. Pai daca casa nu are utilitati nu este nevoie de certificat energetic, domnule.

E ca si cand ai vinde o casa la rosu, si atunci nu este nevoie de certificat de performanta energetica , stimate domnule avocat.





[interventie moderator - atentie la Regulament - nu mai postati mesaje succesive - daca nu au trecut cele 30 de minute, puteti edita mesajul anterior]
E NEVOIE SAU NU DE CERTIFICAT ENERGETIC.

Mentionez ca detin la tara o cladire care in actele de la cadastru figureaza ca si casa de locuit, o cladire care a fost fosta moara care la cadastru figureaza ca si cladire industriala si edilitara, si o magazie veche din lemn de stejar.

Mentionez ca in realiatate aceste cladiri au fost nationalizate de la strabunicul meu, casa mai are decat ziduri, moara mai are decat ziduri nemaifiind moara. Nu stiu de ce domnul cadastrist le-a trecut ca si casa de locuit si ca construitie industrila.

DE LA ACESTE CLADIRI AU RAMAS DOAR ZIDURILE, NU AU NICI APA, NICI CURENT ELECTRIC,NICI SOBA , NICI CALDURA.

Eu vreau sa le vand.

Dar daca nu consum niciun fel de energie, de ce este nevoie de certificat de performanata energentica ?



[interventie moderator - atentie la limbaj, decenta si Regulament]
Răspuns la discuția Cum se imparte succesiunea?
Pai daca C moare , nu se imparte imobilul pe din 2 la fete, direct ?
Oana si Cosmin au un apartament. Oana detine 1/2 din apartament, Cosmin 1/2 din apartament. Moare Oana . Cosmin si cele 2 fete ale lui Maria si Irina , vor imparti astfel succesiune dupa Oana: Cosmine ia 1/8 din apartament si cele 2 fete ale lui cate 3/16 fiecare.

Daca Cosmin moare si el si nu face succesiunea cu cele 2 fete, cum se va imparti succesiunea dupa moartea lui Cosmin? Partea de 1/2 din apartament a lui Cosmin se imparte la cele 2 fete, si partea de 1/2 a Oanei se imparte la cele 2 fete? Dar cum va ramane cu partea de 1/8 pe care Cosmin o mostenea de la Oana, dar nu a facut succesiunea pe ea ?
Răspuns la discuția Taxe notariat
Of, of, of, eu nu v-am jignit pe dvs. stimate domn ! Si nu am deschis 3 topicuri, am intrebat doar . Si notarii trebuie sa respecte legea, au niste formule in ordinul 46/c/2011, pe care trebuie sa-l respecte.
Răspuns la discuția Taxe notariat
Of, of, of, formulele sunt acolo, dar vroiam si eu un exemplu de calcul !
Discuție Taxe notariat
Tatal si unchiul meu au revendicat o casa, o moara, o magazie , un patul si un teren intravilan la tara de 21502., in baza legii 10/2001 si legii 247/2005. Tatal meu a murit la 9 mai 2010, unchiul meu la 31 octombrie 2013. La data de 31 iulie 2014 am facut succesiunea dupa tatal si unchiul meu, eu luand 3/8 de la tatal meu, 1/2 de la unchiul meu, si mama 1/8 de la tatal meu. Apoi mama prin partaj mi-a dat partea ei de 1/8 tot la 31 iulie 2014.

Intrebari:

Daca vreau sa vand bunul cu 40000 de lei, ce taxe platesc eu si cumparatorul. Vreau si eu un calcul. Sa calculati si sa scrieti sumele.

Daca bunul a fost dobandit de tatal meu prin reconstitituirea dpretului de proprietatea in baza LEGII 10/2001 SI LEGII 247/2005 se mai plateste impozit sau nu?
Răspuns la discuția Drept de preemptiune
Pai este necesar sau nu sa fac oferta la Primarie ? Oricum acea societate care a detinut moara, nu mai este interesata de moara., iar primarul a zis ca nu mai vrea sa cumpere nimic.
Răspuns la discuția Drept de preemptiune
Le-am studiat. Primaria a detinut casa, si SC MORARIT SERVICE SA a detinut moara. Insa tatal meu si unchiul meu care au obtinut casa prin legea 10/2001, si moara prin legea 247/2005 au decedat, iar eu am obtinut aceste bunuri prin succesiune si prin act de partaj cu mama mea. Astfel ca nu stiu daca si la mostenitorii celor care au revendicat bunurile cu legea 10/2001 , respectiv legea 247/2005, se aplica dreptul de preemptiune , sau acest drept s-ar fi aplicat numai pentru tatal meu si unchiul meu. Mentionez ca societatea de morarit nu mai exista, am verficat la MINISTERUL DE FINANTE, si oricum moara nu a fost a societatii, a fost privatizata, iar acea societatea detinea actiuni acolo.