avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este nevoie sau nu de certificat energetic?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este nevoie sau nu de certificat energetic?

E NEVOIE SAU NU DE CERTIFICAT ENERGETIC.

Mentionez ca detin la tara o cladire care in actele de la cadastru figureaza ca si casa de locuit, o cladire care a fost fosta moara care la cadastru figureaza ca si cladire industriala si edilitara, si o magazie veche din lemn de stejar.

Mentionez ca in realiatate aceste cladiri au fost nationalizate de la strabunicul meu, casa mai are decat ziduri, moara mai are decat ziduri nemaifiind moara. Nu stiu de ce domnul cadastrist le-a trecut ca si casa de locuit si ca construitie industrila.

DE LA ACESTE CLADIRI AU RAMAS DOAR ZIDURILE, NU AU NICI APA, NICI CURENT ELECTRIC,NICI SOBA , NICI CALDURA.

Eu vreau sa le vand.

Dar daca nu consum niciun fel de energie, de ce este nevoie de certificat de performanata energentica ?



[interventie moderator - atentie la limbaj, decenta si Regulament]
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2016
trandafir2, moderator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:40, 11 Octombrie 2016
Buna seara,
Nu are importanta ce credeti dumneavoastra ci ce spune legea.
Cladirile au avut si au destinatia de care se face vorbire in acte nu ce credeti sau vreti dumneavoastra.
Chiar daca nu aveti sobe sau centrala termica si nu consumati energie TREBUIE certificat energetic pentru ca asa spune legea.
Cadastristul nu e idiot ci doar aplica legea.
Pe plan nu a trecut moara ci cladire industriala. Ce voiati sa scrie? Statuie sau monument?
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2016
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Domnule avocat, as fi vrut sa scrie monument de [[decenta]]. Pai daca casa nu are utilitati nu este nevoie de certificat energetic, domnule.

E ca si cand ai vinde o casa la rosu, si atunci nu este nevoie de certificat de performanta energetica , stimate domnule avocat.





[interventie moderator - atentie la Regulament - nu mai postati mesaje succesive - daca nu au trecut cele 30 de minute, puteti edita mesajul anterior]
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2016
trandafir2, moderator
Stimate domnule rica ramurica,
Intai invatati ceva gramatica a limbii romane si pe urma discutam si despre legislatie.
DA?
Ce scrie in certificatul de mostenitor si in actele cadastrale?
@ricaramurica a scris
in actele de la cadastru figureaza ca si casa de locuit, o cladire care a fost fosta moara care la cadastru figureaza ca si cladire industriala si edilitara, si o magazie veche din lemn de stejar.


Conform dispozitii art.13 al Legii nr.372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor în urma modificării are următorul cuprins:
(1) Certificatul de performanţă energetică, denumit în continuare certificat, se elaborează pentru:
a) categoriile de clădiri prevăzute la art. 7 alin. (1) şi unităţile acestora, care se construiesc, se vând, se închiriază sau sunt supuse renovărilor majore;
b) clădirile aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice.
(2) Certificatul se elaborează şi se eliberează de către auditorul energetic pentru clădiri, la solicitarea investitorului/ proprietarului/administratorului clădirii/unităţii de clădire şi este valabil 10 ani de la data eliberării înscrisă în certificat, cu excepţia situaţiei în care, pentru clădirea/unitatea de clădire la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră care modifică consumurile energetice ale acesteia.
(3) Certificatele pentru categoriile de clădiri prevăzute la art. 7 alin. (1), inclusiv pentru unităţile de clădire şi spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din clădirile de locuit colective, se elaborează pe baza metodologiei.

La momentul prezentarii raportului intocmit de inspectorul cadastrist,aveati dreptul sa invocati diferenta existenta intre cladirile consemnate si cele in fapt existente pe teren
Este necesar de refacut raportul de cadastru in baza caruia s-a facut notarea la ocpi
DE CE NIMENI NU SPUNE CA IN ACEASTA SITUATIE NU ESTE OBLIGATORIU CERTIFICATUL ENERGETIC ? - cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii.

In situatia in care - cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii. Deci daca cumparatorul se duce la notar si spune ca nu vrea certificat energetic de la mine ( adica de la vanzator) vanzarea- cumpararea se poate incheia si fara aceasta aberatie de certificat energetic. Mi se pare o aberatie sa fac certificat pentru 2 ruine .

UNNPR SPUNE CA POTI VINDE CASA SI FARA CERTIFICAT ENERGETIC , DACA CUMPARATORUL ESTE DE ACORD. Merge și fără certificat energetic
Potrivit acestui act normativ, de la anul, proprietarii imobilelor trebuie să prezinte potențialilor cumpărători sau chiriași, certificate pentru informarea acestora privind performanța energetică a clădirilor care urmează să fie vândute sau închiriate. Certificatul cu pricina va trebui să cuprindă date despre starea termică și energetică a clădirii, precum și informații despre instalațiile de încălzire aferente. De asemenea, el va conține și indicii care vizează utilizarea rațională și eficientă a locuinței în aplicarea soluțiilor de reabilitare și modernizare energetică. Cu alte cuvinte, în certificat se va specifica gradul de izolare termică a imobilului, precum și măsurile ce trebuie luate pentru îmbunătățirea confortului termic.
„Lipsa acestui certificat nu îl va împiedica însă pe proprietar să vândă sau să închirieze clădirea dacă cealaltă parte a contractului își va asuma orice răspundere cu privire la lipsa informațiilor care ar trebui cuprinse în certificatul energetic”, ne-a declarat ieri un cunoscut notar din orașul nostru. Și pentru ca spusele sale să aibă o greutate și mai mare acesta ne-a pus la dispoziție Hotărârea nr. 335/17 decembrie 2010 a consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), document semnat chiar de președintele organizației, Dumitru Viorel Mănescu. Potrivit acestei decizii, dacă vânzătorul declară că nu a pus la dispoziție cumpărătorului certificatul de performanță energetică a clădirii, iar cumpărătorul declară că nu a primit acel certificat, notarul public le va pune în vedere dispozițiile Legii nr. 372/2005.
Lege fără sancțiuni!
Oarecum atipic pentru un act normativ, Legea nr. 372/2005 nu prevede nici un fel de pedepse, nici pecuniare, nici de altă natură, pentru cei care nu-i respectă prevederile. În aceste condiții, este foarte greu de crezut că o lege fără sancțiuni este aplicabilă. Mai mult ca sigur, această „portiță” a fost observată și de juriștii Uniunii Notarilor care, utilizând principiul potrivit căruia contractul este legea părților, au decis că se pot încheia contracte autentice chiar și în lipsa certificatului energetic.
Dacă părțile insistă să încheie contractul fără a fi în posesia certificatului de performanță energetică, consiliul Uniunii recomandă, la art.2, alin.2 al Hotărârii nr.335, ca notarii să autentifice acel contract numai dacă părțile consimt la introducerea în contract a unei dispoziții din care să reiasă că părțile au fost informate de către notarul public de dispozițiile Legii nr. 372/2005 și cunosc obligația proprietarului de a pune la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș certificatul de performanță energetică. Nu în ultimul rând, din actul autentic mai trebuie să reiasă faptul că, în fața notarului, „chiriașul sau cumpărătorul acceptă să dobândească proprietatea sau folosința imobilului respectiv pe riscul lor, asumându-și orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeținerea informațiilor cuprinse în conținutul certificatului de performanță energetică”.

[edit : conexare mesaje succesive]

Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Obtinerea certificatului energetic la vanzarea locuintei - obligatoriu? andreea.b100 andreea.b100 Doresc sa vand un apartament si am gasit un client care are aprobat un credit prin \"Prima Casa\". Cei de la banca au spus ca este obligatoriu sa obtin un ... (vezi toată discuția)
Certificatul energetic AdrianaR AdrianaR Buna ziua! Imi poate spune cineva, va rog, care sunt riscurile mele ca si cumparator daca semnez un contract de vanzare-cumparare cu urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Certificat energetic obligatoriu vd_mc vd_mc exista lege prin care certificatul energetic sa fie obligatoriu la vanzarea, inchirierea sau la renovarea locuintei! Am gasit un articol pe tema asta ... (vezi toată discuția)