avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Activitate Ajax29

Activitate Ajax29

Iată situația în care mă găsesc:

Pe 28 iunie 2019 s-a incheiat contractul meu de muncă cu o firma de IT/software din București.

Eram încrezător că o să-mi pot găsi din nou de lucru în cel mult o săptamană, cum mai făcusem și altă dată (nici nu voiam să se întâmple mai repede de atât, aveam nevoie de o vacanță), așa că nu am făcut demersuri pentru a primi ajutor de șomaj.

Am primt o ofertă de muncă de-abea spre sfârșitul lunii iulie și am acceptat-o. Contractul va intra în vigoare din 1 august, iar primul salariu am să-l primesc în septembrie.

Mi s-au cam împuținat banii și acum mă gândesc că mi-ar prinde ajutorul de șomaj pe o lună. Mai ales că am cotizat cu sume importante către Buget, ani de zile, neîntrerupt...

Mai precizez, fară să stiu sigur dacă e relevant sau nu, și că:
* am primt banii pentru luna iunie, de la fostul (ultimul) angajator, pe 10 iulie.
* am și un PFA, care însă n-a mai incasat bani (nici emis facturi) de aprox. 6 luni.

Pot să cer și să primesc acest ajutor de șomaj retroactiv?
Dacă da, cum trebuie să procedez?

Vă mulțumesc!
Nu ma pricep la contabilitate, iar din diverse surse am primit informatii eterogene si chia contradictorii. Va rog sa ma lamuriti cu privire la mecanismul popririi. Avem urmtoarea situarie ipotetica:

Sa presupunem ca am la ANAF o datorie de 500 LEI. Si ca in cont (cont de salariu) am 3.000 LEI. Pentru stingerea datoriei, mi se pune poprire pe cont si mi se retrag automat cei 500 de LEI, plus eventuale penalizari, toata suma retrasa fiind de 550 LEI.

1) In acest caz, mi se blocheaza contul si devenie inutilizabil?
2) Daca da, pe ce perioada?
3) Ce alte informati ar fi utile?

Multumesc!
Monica Miron a scris:

cu confirmarea de primire si declaratie veche va prezentati la Anaf!



Pai nu o am, am dat-o ANAF-ului. Cum as putea sa o am?


Monica Miron a scris:

In aceasta situatie de la data scadentei obligatiilor de plata care vor fi in decizia de impunere o sa aveti si majorari de intarziere daca nu ati facut plati !


Majorarile de intarziere se vor calcula relativ la anul 2014 sau la 2018?
Monica Miron a scris:

Fiindca ati primit notificare ,in termenul prevazut in notificare, va puteti deplasa la Anaf cu D-600 si confirmarea de primire prin posta ,in caz contrar organul fiscal va va trimite impunere din oficiu a sumelor care trebuiau sa existe in D600!


Trebuie să mă prezint la ANAF cu confirmarea de primire și o D600 nouă sau cu cea veche, pe care nu o am întrucât, după cum dovedește confirmarea de primire, am trimis-o la ANAF, in 2014?

Monica Miron a scris:

4.Dupa emiterea deciziei de impunere emisa de Anaf pentru 2013-2014,, sumele care apar in decizie nu se pot plati trimestrial fiind restante pe anii anteriori , nu sunt plati anticipate pentru anul in curs(doar sumele anticipate se platesc trimestrial).


Eu am făcut declarația la vremea respectiva, am confirmarea de primire care o atestă, dacă
am ajuns dator la CAS nu e din vina mea. Și atunci de ce aș fi împovărat să plătesc altfel decât aș fi făcut-o dacă aș fi plătit în 2013 -2014?

Care credeți că ar fi un motiv plauzibil pentru faptul că, deși declarația a ajuns la ANAF, am primit acea "Notificare privind nedepunerea în termen a Declarației privind venitul asigurat la sistemul public de pensii"?
Monica Miron a scris:

Amenda poate fi contestat in instanta in caz ca o primiti ,daca faceti dovada transmiterii D600 cu confirmare de primire de catre Anaf.


Stimată d-nă, dovada pe care o am este confirmarea de primire. In orginal. E suficienta?
Vă mulțumesc pentru răspunsul foarte util. El a născut alte două întrebări în mintea mea. Vi le adresez și pe acestea:

3) Credeți că voi putea trece în D600 un venit ales nu mai mic decât salariul minim brut din perioada respectivă sau va trebui să trec "pe hârtie" salariul minim brut din 2018?
4) Voi putea plăti suma datorată trimestrial, cum aș fi făcut în 2013 -2014, sau va trebui să o plătesc pe toată odată?

Cu stimă,
Răzvan Zamfir
Am primit azi (1 februarie), de la ANAF, o "Notificare privind nedepunerea in termen a Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii".

Declaratia (D 600), aferenta perioadei Noiembrie 2013 - Decembrie 2014, a fost expediata prin Posta Romana si, pare evident, nu a ajuns niciodata la ANAF.

Eu nu am primit niciodată, în Deciziile de impunere aferente anilor 2013 și 2014, sume de plătit către CAS (si nu le-am plătit).

INTREBARI:
1) La cât se ridică amenda contaventională in acest caz?
2) Este amenda contestabila in Instanta?
Am înființat, în noiembrie 2013, un PFA în sistem real - CAEN 6311. Tot atunci am început activitatea.

Contractul cu Casa de Pensii l-am încheiat printr-un împuternicit, care a expediat declarațiile D600 (pentru 2013 și 2014) prin Poșta Română (am primit recipise ca dovadă că expedierea a fost făcută).

De la ANAF nu am primit niciodată, în Deciziile de impunere aferente anilor 2013 și 2014, sume de plătit către CAS. Și nu le-am plătit. Nu exista un „contract” în baza caruia să o fac. Îmi este clar că Poșta mi-a pierdut declarațiile și ele n-au mai ajuns la ANAF (pe vremea aceea erau „frământări” la Poștă).

Când am cerut lămuriri (târziu, în 2015) cu privire la această situație la un ghișeu al Administrației Financiare, mi-au spus că nu știu care este suma pe care trebuie să o plătesc către Casa de Pensii.

Funcționarul m-a întrebat dacă nu vreau să depun declarațiile”acum” (atunci, în 2015). Asta ar fi presupus să plătesc o sumă mare de bani - cât pentru 15 luni plus o eventuală amendă pentru întârziere -, sumă care depășea cu mult posibilitățile mele de la acea vreme (nu pusesem banii CAS-ului deoparte), așa ca am plecat de la Administrația Financiară fară să fac acele declarații.

În acest moment situația mea financiară este mult ameliorată față de 2015. De asemenea, am aflat de posibilitatea plății în rate a datoriilor. De aceea, aș vrea să vă întreb:

1) Dacă aș face declarațiile în curînd, aș avea de plată suma pentru 15 luni plus o amendă sau, de asemenea, penalizări (dobânzi) de întârziere?
2) La cât se ridică amenda avînd în vedere că declarația va fi facută la început de 2018, din proprie inițiativă?
3) Ce pot face ca să am de plătit cât mai puțin?
4) Ce altceva mai trebuie să știu depre „cazul” meu?

Cu stimă,
Răzvan Zamfir