avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Activitate Alice-Manuela

Activitate Alice-Manuela

Defunctul a avut cu prima sotie casa cu spatiul aferent si un copil.
Prima sotie a decedat, defunctul s-a casatorit cu alta femeie cu care a mai avut inca 2 copii.
In anul 2003 defunctul a decedat ramanad cea de a doua sotie, copiii impreuna cu aceasta si copilul din prima casatorie.
Copii din a doua casatorie doresc sa imparta mostenirea defunctului, fara a tine cont de prima sotie a acestuia pentru care nu a fost dezbatuta mostenirea.
Astfel, fiind vorba de acelasi patrimoniu succesoral atat cu prima cat si cu a doua sotie prioritar ar fi ca mai intai sa fie dezbatuta mostenirea primei sotii apoi a defunctului.
Avand in vedere toate cele de mai sus care sunt cotele succesorale ce se cuvin copilului din prima casatorie a defunctului dupa moartea parintilor sai? dar cotele celorlati mostenitori?
Cred ca am uitat sa specific acest aspect important...societatea noastra presteaza servicii publice. V-as fi profund recunoscatoare daca ati completa opinia in acest sens..si raportat la decizia ICCJ. Va multumesc!
art. 2 alin 1 lit b din legea 554/2004
b) autoritate publică - orice organ de stat sau al unităţilor administrativ-teritoriale care acţionează, în regim de putere publică, pentru satisfacerea unui interes legitim public; sunt asimilate autorităţilor publice, în sensul prezentei legi, persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică; ( modificat prin Decizia 28/2017 a ICCJ)
Mentionez ca societatea noastra presteaza servicii de utilitate publica prin contracte de delegare incheiate cu UAT ( curatenie, transport public de persoane, etc)
Cum motivati?
Sunt aplicabile dispozitiile art. IX al OUG 115/ 2023 privind plata drepturilor salariale in urma hotararii judecatoresti definitive pe litigiu de munca intr-o societate comerciala cu capial de stat infiintata de CL- acesta fiind asociat unic?
Concuzionand, considerati ca putem acorda sporul de noapte de 25 % + 25% din salariul de baza pentru orele efectiv lucrate pe timp de noapte pentru activitatea de deszapezire?
25+25 raportat la salariul de baza.
se poate cumula sporul de noapte cu un alt spor de noapte pentru activitati cu caracter ocazional?
Cum interpretati acest articol din CCM:
(1) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului Contract Colectiv de Muncă la nivelul societatii se vor aplica la salariul de bază negociat:
1.1) Pentru condiţii de muncă:
c) pentru lucrul în timpul nopţii,25%; pentru activitatile sezoniere cu character exceptional desfasurate pet imp de noapte (deszapezire+dezinfectie, dezinsectie, deratizare) prestate/furnizate de societate, se acorda un spor de 25%, pentru orele efectiv lucrate;

Angajatorul doreste ca pentru salariatii care au lucrat pe timp de noapte la activitatea de deszapezire sa acorde o data 25% spor de noapte si inca o data 25% pentru orele efectiv lucrate tot pe timp de noapte.
Personal consider ca acelasi spor de noapte nu poate fi dublat, dar as avea nevoie si de alte pareri sau explicatii. Va multumesc!
Poate fi cumulata functia de consilier juridic cu cea de asistent manager in cadrul aceleiasi societati?
Citeam statutul consilierului juridic, Art. 19. -
Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibilă cu:



a) calitatea de avocat;

b) activitățile care lezează demnitatea și independența profesiei de consilier juridic sau bunele moravuri;

c) alte profesii autorizate sau salarizate;

d) funcția și activitatea de administrator sau de lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare și lichidare judiciară;

e) activitatea publicistică salarizată;

f) alte incompatibilități prevăzute de lege sau rezultate din situația de conflict de interese, în condițiile legii.

Ma gandesc la art 19, b), desi a fi asistent manager e o ocupatie, nu profesie.
Cunoasteti situatii practice pentru un astfel de cumul?
Sunt consilier juridic si am un PFA unde ofer consultanta juridica tuturor persoanelor care se adreseaza cabinetului.
Intentionez sa particip la un concurs de admitere in magistratura( direct pe post) . Ma intereseaza daca perioada in care activez in PFA poate fi considerata vechime in specialitatea studiilor? S a confruntat cineva cu situatia asta? Legea 300/2004 nu delimiteaza in mod clar aceasta situatie.