avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Activitate mihaipreotescu

Activitate mihaipreotescu

Multumesc, Ynocentta!
Fireste ca am tot discutat cu el, in repetate randuri. E de acord, apoi se apuca iar de treaba.
Iar legea 61/1991 spune de orele de odihna, nu si de zgomotele repetate, cu intensitate foarte mare (nu mai auzi nimic in casa) din restul zilei.

ynocentta a scris:

Initial incercati sa discutati cu vecinul
Atat timp cat este respectat programul de liniste,doar daca zgomotele realizate depasesc pragul fonic admis puteti sesiza oficial politia care in temeiul disp L nr 61/1991 republicata daca constata si confirma aspectele sesizate ,poate aplica sanctiuni

Am un vecin care de 2 ani isi tot renoveaza apartamentul, cu mici pauze. In sensul ca foloseste bormasina cu percutie cam la orice ora vrea el. Si daca sa zicem ca s-ar rezolva cu orele de odihna, cand vii obosit de la serviciu, pe la ora 17:00 si nu te mai auzi cu sotia pana la ora 22:00, Nu stiu cum se poate rezolva legal. Si programul cam asta este...bormasina, pauza 3-5 min., bormasina, iar pauza scurta, iar bormasina si tot asa, ore intregi. Inteleg, te muti, renovezi, mai dai niste gauri si te potolesti. Dar la el renovarea dureaza de peste 2 ani, cum spuneam mai sus. Ma poate sfatui cineva cum sa rezolv situatia, va rog?
Răspuns la discuția Inchiriere apartament
Multumesc Albert!

Albert Kurtyan a scris:

Bineînţeles că poţi să închiriezi, deoarece deţii majoritatea cotelor, dar să nu fie pe perioadă mai mare de 3 ani.
Ai grijă chiria să fie la preţul pieţii.
De asemenea, eşti obligat, după ce termini socotelile, scazi cheltuielile, să distribui coproprietarului cota de profit net.

Răspuns la discuția Inchiriere apartament
@George-neagu
Mi-ar fi folosit un comentariu in raport cu cele doua litere din art. 641, Cod Civil. Lit. (1) din art. 641 spune ca pot inchiria, fiind proprietar majoritar. Lit. (2) zice ca sa nu limitez in mod substantial posibilitatea coproprietarului de a folosi bunul comun in raport cu cota sa parte. Cred ca tine de interpretare aici. Coproprietarul nu locuieste acolo, iar eu vreau sa-i dau cota-parte din chirie.

mihaipreotescu a scris:

Am vazut ca se poate, conform Cod Civil, art. 641, lit. (1). Ma incurca totusi acelasi articol, lit. (2), care pare sa se bata cap in cap cu lit. (1). Cum e de fapt?

george-neagu a scris:

Nu puteti sa inchiriati apartamentul fara acordul celuilalt proprietar.



@gi-jane2
Sunt intr-o situatie similara si am citit acest articol din Codul Civil. Dar cum facem cu alin. (2), care mi se pare ca contrazice alin. (1), pe care l-ati mentionat mai jos?

gi-jane2 a scris:

Art. 641

Actele de administrare şi de dispoziţie

(1) Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.

Eu as zice ca puteti daca detineti mai mult de 1/2 din casa ( si detineti daca a fost bun comun cu sotia) si daca inchiriati pe o perioada de pana la 3 ani.

Răspuns la discuția Inchiriere apartament
Am vazut ca se poate, conform Cod Civil, art. 641, lit. (1). Ma incurca totusi acelasi articol, lit. (2), care pare sa se bata cap in cap cu lit. (1). Cum e de fapt?

george-neagu a scris:

Nu puteti sa inchiriati apartamentul fara acordul celuilalt proprietar.

Sunt proprietar de apartament, cu 5/8. Pot sa inchiriez apartamentul fara acordul celuilalt proprietar? Si daca da, ce drepturi si obligatii am?
Si atunci cum pot rezolva situatia in favoarea mea?
@MihaiCochior
Da, mi s-a facut act aditional la CIM, unde se specifica faptul ca voi participa la cursul de formare profesionala, "fara scoatere din activitate" si ca acest curs nu este considerat ca timp de munca, pentru ca ar fi un fel de "reformare profesionala". E adevarat ce spune freelis mai sus, niciun articol din Codul Muncii nu prevede exact acest caz. Daca ar fi tinut o zi, doua, n-ar fi fost problema, dar el tine aproape o luna. As putea sa refuz sa ma prezint la curs, dar ei imi cer baza legala pentru care solicit ore libere si-mi spun ca nu este specificat exact in nicio lege.
Exista vreun precedent similar, care s-a rezolvat in favoarea angajatului?
Multumesc!
@freelis - Si atunci care este solutia? Pentru mine este tot o munca, din moment ce nu beneficiez de timpul meu liber de dupa serviciul meu "oficial"
E adevarat ca in Codul Muncii nu se specifica asa ceva. Si atunci?

Multumesc!