avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Activitate Andreea9001

Activitate Andreea9001

La momentul actual din punct de vedere legal dețin aceasta suprafață de teren însă posesia nu o am întrucât "cumparatorul" spune ca este terenul lui fără a exista niciun act de mana/chitanta etc. În aceste condiții înțeleg ca singura modalitate de a întra în posesie a terenului este sa introduc o actiune in revendicare imobiliara. Matusa mea îmi spune ca trebuie sa i cedez acestuia terenul dar sub ce forma concret ( sa îl vând sau cum?).. Înțeleg din ce îmi spuneți ca deși sunt proprietara în baza partajului, cel care folosește terenul are șanse sa câștige în instanta doar pentru simplul fapt ca l a folosit câțiva ani fără a exista acte.

raluk0207 a scris:

Pai nu "cedati" (ce-o însemna acest "cedat"..)
Cine vă obligă?

Răspuns la discuția Uzucapiune
Dacă ma lămuresc ca într-adevăr a avut loc o "vanzare verbala" sub ce forma pot fi obligata sa I dau terenul cumpărătorului dacă legal eu sunt proprietara.

CHKa a scris:

Pai nu zice nimeni sa-l cedati , ci sa va lamuriti cum stau , exact , lucrurile . “Presupusul cumparator “ nu are nimic de facut , el are posesia pamantului de multi ani si ziceti ca nu vrea sa-l cedeze . Nu va ramane decat sa deschideti o actiune in instanta . Nimeni nu-l poate obliga sa va restituie folosinta acestuia , in afara de instanta . Iar in eventualitatea unui proces , acel cumparator va trebui sa demonstreze ca l-a cumparat . Matusa dvs. mai e in viata ? ca ea ar putea sti ce si cum s-a intamplat . Ceva trebuie sa fi fost , de vreme ce si dvs. stiti ca bunica , impreuna cu fiica ei , au vandut , cel putin asa spuneti in prima postare .

Pai și facă l a vândut fără acte, cumpărătorul nu a platit impozit către stat în baza la ce în urma partajului puteam ceda cota mea parte care mi se cuvenea către acest cumpărător? Doar pe vorbele mătușii ?

raluk0207 a scris:

Nu "se consideră", ci chiar sunt bunuri proprii.
Prin REconstituire. Deci a fost inițial dreptul de proprietate (pe numele tatălui/parintilor/bunicilor etc), a trecut in CAP si după revoluție a fost REconstituit.

Răspuns la discuția Uzucapiune
Nu s a făcut niciun act de mana și nu s au înțeles sa plătească ea impozitul. În condițiile astea ce poate face presupusul cumpărător? Eu știind ca nu exista niciun act nu putem ceda în favoarea lui cota mea parte doar pe vorbe.

CHKa a scris:

Daca terenurile s-au restituit prin reconstituire , acestea au provenit din familia dansei , nu au avut de a face cu sotul ei , prin urmare , au fost bunuri proprii . In succesiune intra bunurile decedatului ( proprii , sau partea din bunurile comune ) , nu si cele ale altuia , chiar daca sunt ale sotului/sotiei supravietuitoare . Fiind unica proprietara , bunica a putut vinde fara a cere parerea - sau acceptul - nimanui , nici macar a copiilor sai . Nu puteti sti daca s- a facut , sau nu , vreun act , faptul ca nu il aveti nu inseamna ca nu exista . Probabil sa fi fost vandut cu act de mana cu martori , pe la tara cam asa se proceda . Iar de impozit - poate cei doi asa s -au inteles , sa plateasca bunica , iar el sa-i restituie banii . Sau l-a platit el , chitanta facand-o pe numele dansei . Pot fi tot felul de situatii . Ce puteti face , este sa vorbiti cu persoana sa va arate acel act si , daca-l are … asta e … Daca aveti suspiciuni ca nu bunica l-a semnat , dati-l in judecata , si instanta va hotari …

Discuție Uzucapiune
Bunica mea a dobândit 2 terenuri în baza legii 18/1991 prin reconstituire. La momentul respectiv era căsătorită și avea 2 copii. După decesul bunicului, bunica impreuna cu fiica acesteia (fara a stii si celalalt copil al dansei) "a vandut" fără acte unul dintre terenuri în anul 2008. Pana în 2021 când a decedat bunica nu s au făcut niciun fel de acte pentru terenul respectiv cu presupusul cumpărător. Ulterior a decedat fiul bunicii, tatăl meu și am efectuat succesiunea și partajul după el. În urma partajului mi a revenit mie , în calitate de fiica a tatălui acel teren iar acum presupusul cumpărător spune ca este al lui și ca el nu iese de pe el. Ce pot face din punct de vedere legal?
1. Presupusul cumpărător nu și a achitat impozitul către stat, a fost achitat an de an de bunica.
2. Putea vinde bunica acel teren fără dezbaterea succesiunii după bunicul?
3. Poate invoca presupusul cumpărător uzucapiunea?
Va multumesc
Sunt prin reconstituire. Deci chiar dacă era căsătorită se considera ca fiind bunuri proprii?

raluk0207 a scris:

Depinde ce scrie pe titlu.
Daca terenurile au întrat in proprietate prin "constituire" sunt bunuri comune.
Daca sunt prin "reconstituire " sunt bunuri proprii.

Bună ziua,
Rog sa ma sfătuiți într o situație.
Bunicii mei au fost căsătoriți. În timpul căsătoriei imediat după revoluție cand s au "dat terenurile înapoi luate de către comunisti" i s a emis bunicii un titlu de proprietate cu niște terenurile iar bunicului un alt titlu de proprietate cu alte terenuri. Precizez ca nu erau trecut ambii pe ambele titluri, fiecare avea titlul sau de proprietate. În anul 2005 bunicul a decedat. În urma bunicului au rămas soția supraviețuitoare și 2 copii. Întrebarea mea ar fi având în vedere ca bunicul a decedat bunica poate sa vândă bunurile ei care sunt pe titlul ei de proprietate sau trebuie făcută succesiunea? Se considera ca bunurile erau în devalmasie fiind căsătoriți, avea și bunicul drept la bunurile de pe titlul bunicii de proprietate, respectiv copii în urma decesului bunicului?
Bunicul meu deține împreună cu 2 frati (decedati) bunuri imobile (casa, terenuri) în baza legi 18/1991. Urmează a fi inițiate demersurile de partajare a bunurilor în instanta. În fapt ei și au împărțit bunurile de cand dețin în coproprietate aceste bunuri, fiecare deține o anumita parte asupra cărora se achita impozit la Primărie și la celelalte instituții, casa părintească rămânând bunicului el fiind cel mai mic dintre cei 2. Bunicul s a recăsătorit (fără acte) și s a mutat în alta parte cu noua soție în casa părintească rămânând baiatul acestuia care a adus îmbunătățiri casei. Întrucât a rămas baiatul în casa i s a deschis rol fiscal la Primărie pentru a achita impozitul. În aceste condiții desii baiatul a adus îmbunătățiri casei în urma partajarii bunurilor bunicului casa în care locuiește baiatul acestuia va fi pe numele bunicului? Are vreo relevanta faptul ca la Primărie figurează la rolul fiscal al băiatului lui?baiatul bunicului nu a efectuat îmbunătățirile casei cu autorizație de construcție, neavând niciun act ci doar rolul deschis la Primărie. Așadar baiatul bunicului deține vreun drept asupra casei?
Asa cred și eu cum spuneți dvs. Ce acte mi ar mai fi necesare de obținut în afara de certificatele de deces?
Mulțumesc

Madalina Pascu a scris:

Daca nu au dezbatut succesiunea si coproprietarii sunt decedati, cu cine se judeca?

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Nu este relevant daca au dezbatut succesiunea, puteti face partaj in instanta si fara. Primul demers este să mergeti la un avocat sa acceseze baza de date RNEP. In functie de ce gasoto acolo, vedeti cu ce puteti merge mai departe.
Verificarea dureaza cateva zile, timp in care pregatiti actiunea, sa nu se piarda timp.

Nu e nevoie sa obțin certificatele de deces ale fraților bunicului? Cred ca pot furniza informații care sa ne ajute în accesarea RNEP

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Nu este relevant daca au dezbatut succesiunea, puteti face partaj in instanta si fara. Primul demers este să mergeti la un avocat sa acceseze baza de date RNEP. In functie de ce gasoto acolo, vedeti cu ce puteti merge mai departe.
Verificarea dureaza cateva zile, timp in care pregatiti actiunea, sa nu se piarda timp.