avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Bunica mea a dobândit 2 terenuri în baza legii 18/1991 prin reconstituire. La momentul respectiv era căsătorită și avea 2 copii. După decesul bunicului, bunica impreuna cu fiica acesteia (fara a stii si celalalt copil al dansei) "a vandut" fără acte unul dintre terenuri în anul 2008. Pana în 2021 când a decedat bunica nu s au făcut niciun fel de acte pentru terenul respectiv cu presupusul cumpărător. Ulterior a decedat fiul bunicii, tatăl meu și am efectuat succesiunea și partajul după el. În urma partajului mi a revenit mie , în calitate de fiica a tatălui acel teren iar acum presupusul cumpărător spune ca este al lui și ca el nu iese de pe el. Ce pot face din punct de vedere legal?
1. Presupusul cumpărător nu și a achitat impozitul către stat, a fost achitat an de an de bunica.
2. Putea vinde bunica acel teren fără dezbaterea succesiunii după bunicul?
3. Poate invoca presupusul cumpărător uzucapiunea?
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2025
Andreea9001, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andreea9001 , utilizator 17:41, 17 Octombrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca terenurile s-au restituit prin reconstituire , acestea au provenit din familia dansei , nu au avut de a face cu sotul ei , prin urmare , au fost bunuri proprii . In succesiune intra bunurile decedatului ( proprii , sau partea din bunurile comune ) , nu si cele ale altuia , chiar daca sunt ale sotului/sotiei supravietuitoare . Fiind unica proprietara , bunica a putut vinde fara a cere parerea - sau acceptul - nimanui , nici macar a copiilor sai . Nu puteti sti daca s- a facut , sau nu , vreun act , faptul ca nu il aveti nu inseamna ca nu exista . Probabil sa fi fost vandut cu act de mana cu martori , pe la tara cam asa se proceda . Iar de impozit - poate cei doi asa s -au inteles , sa plateasca bunica , iar el sa-i restituie banii . Sau l-a platit el , chitanta facand-o pe numele dansei . Pot fi tot felul de situatii . Ce puteti face , este sa vorbiti cu persoana sa va arate acel act si , daca-l are … asta e … Daca aveti suspiciuni ca nu bunica l-a semnat , dati-l in judecata , si instanta va hotari …
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2025
CHKa, utilizator
Nu s a făcut niciun act de mana și nu s au înțeles sa plătească ea impozitul. În condițiile astea ce poate face presupusul cumpărător? Eu știind ca nu exista niciun act nu putem ceda în favoarea lui cota mea parte doar pe vorbe.

CHKa a scris:

Daca terenurile s-au restituit prin reconstituire , acestea au provenit din familia dansei , nu au avut de a face cu sotul ei , prin urmare , au fost bunuri proprii . In succesiune intra bunurile decedatului ( proprii , sau partea din bunurile comune ) , nu si cele ale altuia , chiar daca sunt ale sotului/sotiei supravietuitoare . Fiind unica proprietara , bunica a putut vinde fara a cere parerea - sau acceptul - nimanui , nici macar a copiilor sai . Nu puteti sti daca s- a facut , sau nu , vreun act , faptul ca nu il aveti nu inseamna ca nu exista . Probabil sa fi fost vandut cu act de mana cu martori , pe la tara cam asa se proceda . Iar de impozit - poate cei doi asa s -au inteles , sa plateasca bunica , iar el sa-i restituie banii . Sau l-a platit el , chitanta facand-o pe numele dansei . Pot fi tot felul de situatii . Ce puteti face , este sa vorbiti cu persoana sa va arate acel act si , daca-l are … asta e … Daca aveti suspiciuni ca nu bunica l-a semnat , dati-l in judecata , si instanta va hotari …

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai nu zice nimeni sa-l cedati , ci sa va lamuriti cum stau , exact , lucrurile . “Presupusul cumparator “ nu are nimic de facut , el are posesia pamantului de multi ani si ziceti ca nu vrea sa-l cedeze . Nu va ramane decat sa deschideti o actiune in instanta . Nimeni nu-l poate obliga sa va restituie folosinta acestuia , in afara de instanta . Iar in eventualitatea unui proces , acel cumparator va trebui sa demonstreze ca l-a cumparat . Matusa dvs. mai e in viata ? ca ea ar putea sti ce si cum s-a intamplat . Ceva trebuie sa fi fost , de vreme ce si dvs. stiti ca bunica , impreuna cu fiica ei , au vandut , cel putin asa spuneti in prima postare .
Dacă ma lămuresc ca într-adevăr a avut loc o "vanzare verbala" sub ce forma pot fi obligata sa I dau terenul cumpărătorului dacă legal eu sunt proprietara.

CHKa a scris:

Pai nu zice nimeni sa-l cedati , ci sa va lamuriti cum stau , exact , lucrurile . “Presupusul cumparator “ nu are nimic de facut , el are posesia pamantului de multi ani si ziceti ca nu vrea sa-l cedeze . Nu va ramane decat sa deschideti o actiune in instanta . Nimeni nu-l poate obliga sa va restituie folosinta acestuia , in afara de instanta . Iar in eventualitatea unui proces , acel cumparator va trebui sa demonstreze ca l-a cumparat . Matusa dvs. mai e in viata ? ca ea ar putea sti ce si cum s-a intamplat . Ceva trebuie sa fi fost , de vreme ce si dvs. stiti ca bunica , impreuna cu fiica ei , au vandut , cel putin asa spuneti in prima postare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare fără succesiune legea 18/1991 Andreea9001 Andreea9001 Bună ziua, Rog sa ma sfătuiți într o situație. Bunicii mei au fost căsătoriți. În timpul căsătoriei imediat după revoluție cand s au \"dat ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un teren cu locuinta unde s-a facut succesiunea ... Spicul Spicul Se poate vinde un teren cu locuinta unde s-a facut succesiunea dar nu s-a facut inca partaj ? cea care vinde a dobandit terenul impreuna cu sotul care a ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate, neclaritati vulpys vulpys buna seara,strabunicii mei sunt decedati,strabunicul a detinut un teren de 5 ha extra si 2000 mp intra,a fost improprietarit dupa razboi,avand 5 copii,la ... (vezi toată discuția)