avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Activitate Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina

Activitate Cabinet de Avocat - Ciurea Cristinamajor77 a scris:

Se pot pune date cu caracter personal într-o încheiere de Ședință, cauză civilă?


Da.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lucrurile sunt ceva mai nuantate decat par, depinde ce anume va solicita prin cererea de chemare in judecata, cum isi va motiva si pe ce articole de lege isi va intemeia cererea.
Din punct de vedere legal, nu are relevanta faptul ca dvs. nu ati stiut ca tatal dvs. vanduse deja acel teren la data cand ati incheiat antecontractul de vanzare-cumparare.
Conform legii, nimeni nu poate instraina un bun daca nu este proprietarul acelui bun si daca totusi o face, nu se poate apara prevalandu-se de faptul ca nu stia acest lucru. Va dati seama si de ce legea nu poate sa prevada asa ceva.
Daca a fost dezbatuta succesiunea atunci fiecare comostenitor poate sa va vanda cota sa parte prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare separat.
Oricare din comostenitori poate sa dispuna fara acordul celorlalti de cota sa ideala de drept asupra unui bun determinat sau asupra unei universalitati de bunuri, dreptul fiecarui comostenitor fiind un drept de proprietate individual, absolut si exclusiv care poate fi transmis prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare, cumparatorul substituindu-se in dreptul comostenitorului vanzator.
Pretul trebuie achitat prin transfer bancar. Daca ar fi posibil sa se procedeze asa cum doriti dvs., prevederile Legii nr.
70/2015 ar putea fi eludate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
AV. GABRIELA GERBER a scris:

Este vorba intr adevar despre lipsa calitatii de reprezentant, insa trebuie sa stiti ca o asemenea lipsa poate fi complinita si ulterior.


Nu, lipsa calitatii de reprezentatnt nu poate fi complinuta in timpul procesului. ci doar lipsa dovezii calitati de reprezentant.
Trebuie distins intre lipsa calitaţii de reprezentant si lipsa dovezii calitatii de reprezentant care poate fi remediată (complinita) si ulterior, in condiţiile art. 82 C.proc.civ.
Exceptia lipsei calitatii de reprezentant) se refera la conditiile de exercitare a actiunii civile si priveste lipsuri ale dreptului la acţiune, fiind o exceptie de fond in principal peremptorie (care conduce la respingerea actiunii) iar exceptia lipsei dovezii de reprezentant este o exceptie de procedura si in principal, dilatorie (care conduce la amanarea cauzei).
In fine, este mult de discutat, dar asa cum am spus, trebuiesc vazute actele.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este vorba de un cadou facut administratiei. Acel spatiu cel mai probail a fost ”vandut” printr-un inscris sub semnatura privata.
Asa se explica de ce fosta bucatarie apare acum in afara apartamentului si de ce a fost nevoie ca fostul proprietar sa dea acea declaratie.
Am reprezentat in instanta o asociatie de proprietari care avea sediul exact intr-un spatiu de acest gen care fusese desprins dintr-un apartament (este vorba de un imobil vechi din centrul Bucurestiului, construit inainte de perioada comunista), unde camerele sunt foarte mari, cu bucatarii, holuri, spatii de depozitare foarte spatioase care pot fi separate de restul apartamentului si folosite ca spatiu individual.
Imobilul in care se afla spatiul respectiv fiind foarte vechi, in timp s-a pierdut faptul ca a fost desprins dintr-un apartament invecinat.
Din ceea ce ati scris, nu este vorba de lipsa calitatii procesuale pasive, ci de lipsa calitatii de reprezentat, sunt doua lucruri diferite.

Potrivit Art. 36 din Cod procedura civila,
”Calitatea procesuală rezultă din identitatea dintre părţi şi subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecăţii. Existenţa sau inexistenţa drepturilor şi a obligaţiilor afirmate constituie o chestiune de fond.”

Reprezentarea în procesul civil are in vedere posibilitatea ca o persoana , numita reprezentant, sa indeplineasca acte de procedura in numele si pe seama unei parți din proces, efectele actului indeplinit producandu-se direct fața de parte.
Art. 80 din Codul de procedura civila , pevede ca:
(1) Părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin reprezentant. Reprezentarea poate fi legală, convenţională sau judiciară.
(2) Persoanele fizice lipsite de capacitate de exerciţiu vor sta în judecată prin reprezentant legal.
(3) Părţile pot să stea în judecată printr-un reprezentant ales, în condiţiile legii, cu excepţia cazului în care legea impune prezenţa lor personală în faţa instanţei.
(4) Când legea prevede sau când circumstanţele cauzei o impun pentru a se asigura dreptul la un proces echitabil, judecătorul poate numi pentru oricare parte din proces un reprezentant în condiţiile art. 58 alin. (3), arătând în încheiere limitele şi durata reprezentării.
(5) Când dreptul de reprezentare izvorăşte din lege sau dintr-o hotărâre judecătorească, asistarea reprezentantului de
către un avocat nu este obligatorie. Dispoziţiile art. 83 alin. (3) şi art. 84 alin. (2) sunt aplicabile.

Contactati un avocat care sa studieze actele dosarului si sa vada exact despre ce este vorba. Nu va poate raspunde nimeni exact si corect fara studierea actelor.
Buna ziua,

Potrivit art. 23 din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru

(1) Cererile pentru exercitarea apelului împotriva hotărârilor judecătorești se taxează cu 50% din:

a) taxa datorată pentru cererea sau acțiunea neevaluabilă în bani, soluționată de prima instanță, dar nu mai puțin de 20 lei;
b) taxa datorată la suma contestată, în cazul cererilor și acțiunilor evaluabile în bani, dar nu mai puțin de 20 lei.
(2) Apelul incident și apelul provocat se taxează potrivit regulilor prevăzute la alin. (1).

Cu privire la onorariu, trebuie sa discutati acest aspect cu avocatul care va reprezinta.
Onorariul il platiti conform contractului de asistenta juridica pe care l-ati semnat. Cel mai probail, contractul a fost incheiat pentru prima instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform dispozitiilor Codului civil, bunurile dobandite de oricare din soti in timpul casatoriei (sub regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri) sunt prezumate a fi bunuri comune.

Salariale, pensiile și alte drepturi banești asimilate acestora nu sunt bunuri proprii, ci fac parte din comunitatatea de bunuri a sotilor.

Cu titlu de exceptie, art. 304 din Codul civil prevede anumite categorii de bunuri care sunt bunuri proprii ale unuia dintre soti:

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;

e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.

Pentru ca apartamentul pe care intentionati sa il cumparati sa fie propriu, trebuie ca banii sa provina din mostenire, donatie sau din vanzarea unui bun propriu.
In categoria bunurilor proprii intra si bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei.

O alta solutie este schimbarea regimului matrimonial din cel al comunitatii legale de bunuri, in cel al comunitatii conventionale de bunuri sau in cel al separatiei de bunuri.
Schimbarea regimului matrimonial se face prin incheierea unei conventii matrimoniale.
Buna ziua,

Notificati prin avocat beneficiarul sultei sa isi indeplineasca obligatia de radiere a sultei din cartea funciara. Avocatul ii
va pune in vedere inclusiv faptul ca, in caz contrar urmeaza sa va adresati instantei de judecata si ca va fi obligat si la plata cheltuielilor de judecata.
In cazul in care nu se conformeaza sau daca va adresati direct instantei de judecata, trebuie sa formulati o cerere prin care sa solicitati instantei sa dispuna pe cale judecatoreasca RADIEREA sultei din cartea funciara.
Bunurile cumparate de sot inainte de casatorie sunt bunuri proprii ale acestuia, ceea ce inseamna ca sotul este unic proprietar al imobilelor respective.
In cazul unui divort si partaj aceste bunuri nu se vor imparti intre dvs. si sot, intrucat bunurile care se impart inttre soti la partaj sunt doar bunurile comune al sotilor, bunurile dobandite de soti impreuna in timpul casatoriei.
Partajul este operatiunea juridica prin care se pune capat starii de coproprietate si consta in impartirea bunurilor comune intre coproprietari, fiecare dintre acestia devenind proprietar exclusiv asupra unei parti determinate sau asupra unui bun dintre acelea care se aflau in coproprietate.
Dvs. aveti un drept de creanta in ceea ce priveste imbunatatrile aduse acestor imobilelor, cu alte cuvinte aveti dreptul sa fiti despagubita de sot cu sumele de bani investite pentru intretinerea/imbunatatirile adusa imobilelor.
De asemenea, aveti dreptul sa obtineti o cota-parte din bunurile mobile dobandite impreuna cu sotul in timpul casatoriei. Potrivit Codului civil, banii sunt bunuri mobile.
In cazul unui partaj, fiica dvs. nu are nici un drept cu privire la bunurile care intra in masa partajabila.
Ce ati facut cu banii pe care i-ati obtinut din vanzarea apartamentului, bun comun al dvs. si al sotului?