Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Acest site folosește cookies. Informații aici
Forum Activitate MihailZC

Activitate MihailZC

cereti si certificatul de urbanism ca sa nu va treziti ca trece vreo conducta de gaze naturale pe sub teren, caz in care nu ati avea voie sa construiti pe el
Răspuns la discuția Expertiza cadastrala sau Cadastru
Nu. Pe baza hotararii judecatoresti trebuie sa intocmiti acum documentatie cadastrala (sau sa intabulati dreptul de proprietate ori sa deschideti carte funciara, este acelasi lucru). Documentatia cadastrala este diferita de expertiza dispusa de instanta. Dupa ce intocmiti documentatia cadastrala, daca terenul este situat in extravilan, va trebui sa depuneti la primarie o oferta de vanzare a terenului si dupa 30 de zile (daca nici un preemtor - arendas, proprietar vecin , nu va dori sa cumpere la pretul cerut de dvs) veti primi o adeverinta pe baza careia veti putea vinde cui doriti.
Nu are importanta daca banii se afla in numerar, depusi intr-un cont sau chiar constituiti intr-un depozit. Important este cum au fost obtinuti acei bani. Daca sumele provin din veniturile din munca ale unuia dintre soti, ele reprezinta bun comun si, deci, sotiei i se cuvine o cota proprie de 1/2 si inca o cota de 1/4 pe care o mosteneste din jumatatea sotului.

Art. 341: Veniturile din muncă şi cele asimilate acestora
Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.
Trebuie sa va adresati instantei si sa cereti despagubiri. In mod normal, bransarea nu se poate efectua la o retea realizata pe cheltuiala unei persoane private fara acordul acesteia. Din acest motiv, la documentatia prin care s-a efectuat bransarea, exista mai mult decat sigur o declaratie a beneficiarului cum ca, la cererea proprietarului, il va despagubi pe acesta cu sumele solicitate.
Nu, Reductiunea testamentului poate fi ceruta numai de mostenitorii rezervatari, adica de soțul supraviețuitor, descendenții și ascendenții privilegiați ai defunctului.
Exista posibilitatea (vag reglementata) a incheierii partajului succesoral la dezbaterea succesiunii prin efectuarea mentiunilor in certificatul de mostenitor. Daca s-au mostenit "7 puncte", ele au fost atribuita in cote egale de 1/2 fiecaruia din cei doi mostenitori. Daca, mai apoi, in cuprinsul certificatului de mostenitor apare mentiunea ca 5 puncte din cele 7 se partajeaza si se atribuie in lot fratelui, acestea au trecut in proprietatea exclusiva a sa. Celelate doua puncte despre care nu se face vorbire in cuprinsul partajului raman cu regimul juridic nemodificat, deci in coproprietatea celor doi mostenitori, fiecare cu cate o cota de 1/2.
Răspuns la discuția Ajutor descifrare acte teren
Dreptul de proprietate asupra terenului pe care vreti sa il cumparati are cadastru si este intabulat in Cartea Funciara. Totusi, pentru ca nu s-a facut cadastrul pe toata parcela, exista aceasta mentiune care inseamna fix ce scrie in contract: este cunoscuta suprafata terenului dar nu este cunoscuta amplasarea exacta deoarece nu a fost facut plan parcelar. Asta inseamna ca, ulterior, va puteti trezi ca terenul este mai la stanga sau mai la dreapta. Cata vreme exista aceasta mentiune facuta in cartea funciara a imobilului la momentul la care veti cumpara, se va considera ca ati luat la cunostinta si v-ati asumat acest risc.
Ati facut un studiu sau de unde stiti ca majoritatea notarilor nu perfecteaza asa ceva. E foarte usor sa le spui clientilor "nu se poate" ca sa nu te complici. Totusi, daca clientii ar fi diligenti si ar solicita inregistrarea cererii de autentificare a unui asemenea act, sunt curios in baza carui articol din ce text de lege ar indrazni notarul respectiv sa le respinga clientilor cererea de autentificare. Intabularea este obligatorie numai pentru incheierea unui act de dispozitie, nu si pentru incheierea unei promisiuni.
Faptul ca dreptul de proprietate asupra unui imobil nu este intabulat nu inseamna ca vanzatorul "nu are actele in regula". Sunt multe cazuri in care vanzatorii nu au interesul sa avanseze cheltuieilile cu intabularea (care in unele cazuri pot ajunge la mii de lei) pana nu are certitudinea ca are un cumparator hotarat. Mi se pare normal sa poata incasa un avans.
Calea legala despre care vorbiti este cea a autentificarii unui antecontract fara ca bunul ce face obiectul sau sa fie intabulat. Pe langa lege este tocmai refuzarea autentificarii unui asemenea act cata vreme nu exista temei legal.
"Articolul 143
Încheierea de respingere se redactează în cel mult 5 zile de la înregistrarea cererii sau, după caz, de la data îndeplinirii procedurii de citare și trebuie motivată în drept și în fapt, cu precizarea termenului în care poate fi atacată și a instanței competente."
Practica nu este deloc izolata. Daca aveti un argument in spatele afirmatiei ca nu ar fi corecta, va ascult.
Faptul ca legea nu interzice inseamna tocmai ca este permis..
"Noima" incheierii antecontractului care nu poate fi notat este vointa partilor.

Promsiunile bilaterale de vanzare sunt acte care pot fi incheiate in mod perfect valabil, atat sub semnatura privata cat si in forma autentica, asupra imobilelor intabulate sau neintabulate. Este libertatea partilor de a conveni extratabular.
Sunt nenumarate cazuri in care promitent-vanzatorul are nevoie de avans ca sa intocmeasca documentatia cadastrala.

Daca aveti impresia ca o promisiune bilaterala de vanzare incheiata in forma autentica "urmeaza acelasi regim" ca si inscrisurile sub semnatura privata ... va inselati. Recititi raspunsurile date de dvs in decursul timpului ca sa va amintiti diferentele esentiale dintre cele doua forme.


De ce credeti ca nu se poate incheia o promisiune bilaterala de vanzare in forma autentica pentru un bun care nu este intabulat in cartea funciara?
Eu cred ca este posibil deoarece nu exista nici un text de lege care sa interzica asta si, mai mult, exista o practica comuna a notarilor publici in acest sens. Ganditi-va numai la promisiunile bilaterale de vanzare incheiate in forma autentica de dezvoltatorii care promit sa vanda apartamente in blocuri care nu sunt construite inca.
Art 906, al. 1, prevede ca "Promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept în legătură cu acesta se poate nota în cartea funciară, dacă promitentul este înscris în cartea funciară ca titularul dreptului care face obiectul promisiunii, iar antecontractul, sub sancțiunea respingerii cererii de notare, prevede termenul în care urmează a fi încheiat contractul. Notarea se poate efectua oricând în termenul stipulat în antecontract pentru executarea sa, dar nu mai târziu de 6 luni de la expirarea lui."
Codul civil admite, deci, ca un antecontract poate fi incheiat chiar daca promitent-vanzatorul nu figureaza intabulat in cartea funciara a imobilului ca proprietar - in acest caz antecontractul neputand fi notat.