avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Activitate nicum

Activitate nicum

1. In 2013 mi-am infiintat un PFA in Iasi si pana in prezent nu am desfasurat nicio activitate. Acum am participat la o licitatie practic ca un soi de subcontractor, impreuna cu o firma de consultanta ce a si castigat licitatia.
Intrebare: ca PFA, ce tip de contract sau agreement este cel mai indicat sa inchei cu frma de consultanta ce a castigat licitatia si care prin mine ar trebui sa presteze un serviciu catre autoritatea contractanta? Intrebarea are legatura cu pct. 2.

2. Serviciul care il voi presta va fi in alta localitate, in principal la sediul autoritatii contractante si apoi cel mai probabil la un loc special destinat si am impresia ca acestia vor solicita chiar si un interval orar.
Intrebare: As putea sa-mi deschid un punct de lucru in acel oras, sa decontez cheltuielile cu chiria si cheltuieli administrative pe marginea acestuia si in ce procent?Ce contract ar trebui sa inchei cu proprietarul unui spatiu unde voi si locui?(servicii cazare ceva sau efectiv contract inchiriere?) Legat de intrebarea de la pct. 1, cum ar trebui incheiata intelegerea intre mine si firma de consultanta astfel incat sa pot sa-mi decontez cheltuielile cu pct de lucru tinand cont ca intre firma de consultanta si autoritatea contractanta ar putea sa apara prevederea ca firma sa presteze serviciul la sediul autoritatii contractante sau la un alt sediu special destinat?
Intreb toate acestea deoarece sunt la inceput de drum cu PFA si inca nu m-am edificat cu multe aspecte.

3. Exista cineva pe-aici care cunoaste dedesubturile organizarii PFA-urilor si contabilitatii acestora astfel incat sa colaboram in acest sens? In Bucuresti.
Multumesc!
Răspuns la discuția situatie mostenire
Multumesc pentru raspuns! Nu este niciun testament intocmit. Dupa moartea verisoarei sotul impreuna cu un nepot din partea lui au intocmit acest certificat de mostenitor.
O seara buna.
Răspuns la discuția situatie mostenire
Buna seara,
Imi poate da cineva un raspuns la ceea ce am intrebat mai sus, in ultima mea interventie?
Multumesc.
Răspuns la discuția situatie mostenire
Revin cu un update la sus mentionata situatie. Am discutat cu un notar si dintr-un registru electronic mi-a spus ca exista 2 acte incheiate pe numele sotului verisoarei mele, inainte sa moara el acum cateva luni. Am mers la respectivul notar si acesta mi-a aratat ca sotul verisoarei mele, dupa moartea ei, a facut doua declaratii pe proprie raspundere la notar si starea civila precum ca e unic mostenitor, nemaiexistand copii, frati, surori, parinti. De asemenea, pe baza declaratiilor a realizat actul de mostenire prin care toate imobilele ce erau pe numele sotiei decedate, ramaneau lui. Acum, acest notar sustine ca in aceasta situatie, dupa moartea lui, nu as mai avea niciun fel de drept asupra vreunui bun, ci doar rudele de sange ale decedatului, in speta nepoti dinpartea fratelui. E putin ciudat, dreptul asta, deoarece bunurile respective provin din familia noastra neavand nicio legatura cu familia sotului si ar fi nedrept ca unii sa se pricopseasca, pe baza unei legaturi ce iarasi nu are lagatura cu ei, de niste imobile ce nu au fost cumparate/construite de ei. Deci, ceea ce ati spus mai sus, cum ca niciun act intocmit de sotul verisoarei ulterior mortii ei, nu poate influenta calitatea mea de mostenitor, se poate aplica aici?
Daca mai am drept, cum se poate aborda aceasta situatie in acest moment si pe ce cale?
Multumesc !
Răspuns la discuția situatie mostenire
Claudiu90 a scris:

Sotul verisoarei dvs. avea dreptul la jumatate din bunurile comune(ca principiu bunurile comune sunt cele dobandite in timpul casatoriei) plus o cota de 3/4 din masa succesorala(in masa succesorala intra cealalta jumatate a bunurilor comune+bunurile proprii ale defunctei) urmand ca restul de 1/4 din masa succesorala sa va revina dvs. in calitate de colateral al defunctei doar in cazul in care nu mai exista alti mostenitori dintr-o clasa preferentiala,de exemplu ascendenti(parinti,bunici) despre care nu ati mentionat nimic,ati spus doar ca nu are frati si nici copii.

Nu este problema dvs. cum si intre cine se imparte averea sotului verisoarei dvs.,nu aveti absolut nicio calitate in aceasta chestiune,va intereseaza doar acea cota de 1/4,cota ce nu are vreun amestec cu mostenirea sotului;niciun document intocmit de sotul verisoarei nu va poate afecta dreptul dvs. de mostenire.Daca verisoara dvs. a desemnat anumiti legatari prin intermediul unui testament atunci dvs. veti pierde in favoarea legatarilor deoarece nu sunteti mostenitor rezervatar.

Proprietatile imobiliare sunt inscrise de regula in registre speciale de publicitate(carte funciara,registre electronice) deci nu poate exista incertitudine in privinta cunoasterii proprietarului.


Mostenitori din clasa preferentiala nu exita, acestia fiind decedati. Verisoara mea a dobandit imobilele de la tatal ei care a decedat mai demult, la fel si mama ei. Ascendenti nu mai exista.
Verisoara mea nu a avut niciun testament in momentul trecerii. Au fost amandoi persoane mai retrase si fara prea multa preocupare asupra acestor chestiuni.
Ma voi interesa sa vad daca exista ceva documente legate de dreptul de proprietate. Teoretic se cunoaste doar situatia prezentata, nimeni nestiind de vreun document de transfer a proprietatii la vreun anumit moment, in vreun anumit fel, din motivul prezentat mai sus.
Multumesc mult pentru raspunsul clar!
Daca mai sunt si alte aspecte ce pot clarifica situatia si eu nu le-am prezentat, puteti intreba. Nu ma pricep foarte mult sa abordez aspecte de acest fel.
O seara linistita!
Buna seara,

Va rog sa ma luminati intr-o situatie aparuta:

Acum cateva luni a murit subit o ruda de-a mea fara sa stiu. Aceasta ruda era sotul verisoarei mele drepte. Verisoara mea murise si ea cu vreo 2 ani inainte Ea nu a mai avut copii, frati sau nepoti si nu se cunoaste vreun document prin care sa fi lasat ceva cuiva.
Pe de alta parte sotul verisoarei, decedat acum cateva luni, nu are, de asemenea, alti copii din alte casatorii, ci doar 2 frati. Acesti frati au la randul lor copii iar unul din copii s-a ocupat de decedat urmand sa caute prin casa documente legate de proprietatile celor doi, deoarece are cheia.
As vrea sa stiu cine ar fi mostenitorii de drept, urmare situatiei prezentate.
De asemenea, as vrea sa stiu ce documente intocmite de defunctii ar putea sa inlature pe unii dintre noi de la mostenire, presupunand ca ar exista asa ceva. deocamdata nimeni nu stie de vreun document realizat nici intre cei doi soti si nici de vreunul dintre ei catre cineva ce putea sa ramana mostenitor dupa ei.
Proprietatile vin din partea verisoarei mele, toate fiind pe numele ei pana sa se casatoreasa si multe dintre ele ramanand si in timpul casatoriei tot pe numele ei.
Pe de alta parte daca ar exista documente de proprietate si ar putea fi facute disparute de catre persoana ce are cheile de la case, se mai pot acestea gasi inregistrate sau arhivate la vreo camera a auditorilor sau in alta parte?
Va multumesc in avans si sper intr-un raspuns concret care sa-mi permita intr-o eventualitate, sa pornesc procedura de mostenire sau macar sa stiu de unde sa pornesc o discutie cu un avocat/notar.
O seara linistita.
Buna ziua,

In urma cu mai mult de 10 ani tatal meu a facut o solicitare in baza legii 10 de retrocedare a unui teren cumparat prin 1970 impreuna cu fosta lui sotie, catre Primaria capitalei. In paralel a initiat o actiune in instanta pentru a obliga Primaria sa dea o solutie dosarului deoarece aceasta taragana dosarul prin solicitare de alte documente. Instanta a obligat Primaria in 2006 sa solutioneze dosarul (obligatia de a face) irevocabil insa de atunci Primaria nu da niciun semn de viata.
Undeva in 2010 in urma unei noi solicitari din partea tatalui meu, Primaria a trimis brusc ca trezita din somn,dosarul catre AVAS dosarul pt solutionare insa cum evident nu era cazul (teren in administrarea unei intreprinderi de stat) AVAS a returnat dupa nicio luna dosarul catre Primarie specificand ca aceasta trebuie sa solutioneze dosarul conform obligatiei instituite si prin hotararea judecatoreasca irevocabila.
Acum dosarul este la Primarie si nimeni nu misca nimic din nou. Terenul este liber de constructii.
Pe contractul de vazare cumparare este trecut tatal meu si fosta lui sotie.
Tatal meu a decedat in Ianuarie anul trecut - 2011, iar fosta lui sotie undeva acum 6 ani din cate cunosc neexistand urmasi din partea sotiei.
Ce doresc este sa stiu cam ce cale am de urmat pentru a intra in posesia terenului deoarece acum dezbat succesiunea.
Printre solutii vreau sa stiu daca pot da din nou Primaria in judecata pentru a solicita punerea in posesie direct pe numele meu, fara sa ma mai duc pe la ei cu caciula in mana (nu e genul meu) sau pe la notar, avand in vedere ca sunt unicul mostenitor din partea tatalui. De asemenea, vreau sa solicit si daune pentru toata aceasta situatie si nesimtire lor. Din cate stiam exista niste daune solicitate ce vizeaza direct primarul sau ceva de genul, astfel ca in acest caz se rezolva dosarul mai repede.
Puteti sa-mi spuneti ce daune se pot solicita in aceasta situatie? Efectiv atata s-a taraganat incat am pierdut o multitudine de ocazii de a valorifica acest teren si nu am putut beneficia de el atata timp.
Multumesc pentru indicatii.
imediat ma uit pe acte si va spun, ca sa nu gresesc...eu sunt mostenitorul celui care a actionat primaria in judecata

LE: da, instanta obliga primaria sa emita dispozitie de restituire a terenului
Buna ziua,

Puteti sa-mi spuneti in ce cazuri Primaria Generala sau de Sector poate muta un dosar privind retrocedarea unui teren, la AVAS spre "solutionare". Am castigat in instanta acum un an un teren in Bucuresti si Primaria trebuia sa-mi elibereze titlul de proprietate. Dar ma trezesc acum ca dosarul a trecut de la Primarie la AVAS si ca acestia trebuie sa dea nu stiu ce solutie. Stiti motive pentru care se pot intampla astfel de transferuri? Terenul in cauza a fost folosit abuziv o perioada lunga de timp de catre o unitate de stat care a "cedat-o" spre folosinta la un moment dat unei societati comerciale. As vrea sa stiu, daca cumva exista vreo "manarie" la mijloc, in ce conditii pot actiona din nou in judecata institutia in cauza cerand de data aceasta si daune morale si de folosinta abuziva? Initial am vrut doar terenul, dar plimbarile astea sunt nesimtire curata, nervi si stres.
Multumesc.
Am inteles. Multumesc! Decesul a avut loc in ianuarie a.c. asa incat mai am doar cateva zile pana in iulie cand ar expira cele 6 luni. Spuneti-mi, o declaratie de acceptare va trebui sa faca si mama mea? Ea va renunta oricum in favoarea mea la ceea ce vom mosteni de la tatal meu.