avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Activitate Mihaela Anghelus

Activitate Mihaela Anghelus

ibiza a scris:

Nu mi se pare ca ar fi gresit din simplul motiv ca a trebuit sa faci o optiune asupra lor: ori drept civil ori drept penal. Deci, desi sunt obligatorii, sunt obligatorii alternativ si trebuie sa optezi si asupra lor deci trebuie incluse pe lista. Lista e definita contor candidati per materie, ceea ce mi se pare ca implica toate materiile la care era necesara o optiune, inclusiv civil si penal. Si a fost exclusa organizarea fiindca e obligatorie pt. toti.


Oricum, as vrea ca asta sa fie cea mai mare "greseala" a Baroului de care sa ne impiedicam......

ca sa vezi ca am avut dreptate, au afisat acum, in afara de acel contor si lista candidatilor inscrisi la definitivat + materiile la care da fiecare. daca vei studia acel tabel, vei vedea ca sunt doar 4 materii in loc de 5 si organizarea nu este trecuta.
S-a depus de catre debitori si contestatie la executare si cerere de suspendare a executarii, dar ce se intimpla daca nu vor avea cistig de cauza cu aceste actiuni. Ce urmeaza ? #-o
exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care instanta da dreptul primariei sa oblige o parte din proprietarii unui bloc sa consolideze cladirea conform expertizei facute. Expertiza prevede 2 variante de consolidare, dar instanta nu face precizarea care din cele 2 variante trebuie aplicata. Aceasta constituie titlul executoriu.
Expertiza este oricum incompleta si incorecta, din ea lipsind 8 apartamente si un etaj.
In bloc sunt 53 de apartamente. Hotarirea este impotriva a 21, din care in timpul procesului au murit 6 iar mostenitorii au vindut si inca 7 au fost vindute in mod repetat. In nici un contract nu se face nici o mentiune despre consolidare. Din ceilalti 32, nu este cunoscuta parerea majoritatii. Tot in timpul litigiului, primaria a vindut la rindul ei 27 de apartamente si nici in aceste contracte nu este mentionat nimic despre consolidare.
Cum poate fi aplicata practic executarea silita in acest caz, impotriva doar unei parti din proprietari si cind obligatia din titlul executoriu este nedeterminata si nedeterminabila ?
shalimar,
este posibil ca nici administratia sau presedintele sa nu stie mare lucru, pentru ca primaria comunica sumar si doar ceea ce ii convine.
verificat in primul rind cine a expertizat cladirea si cind, cine a intocmit proiectul si cind.
apoi verificat daca expertiza si proiectul sunt corect intocmite. sunt cazuri in care cladirile au fost doar teoretic expertizate, dar practic a fost doar o bataie de joc. lipsesc apartamente sau chiar etaje din proiectele lor, nu s-au facut analize de laborator, etc.
deci inainte de a grabi lucrurile, verifica cu mare atentie daca ceea ce s-a facut pina acum este corect.
sunt foarte multe de spus. daca te mai intereseaza subiectul cauta datele mele la profil de consultant si contacteaza-ma pe e.mail sau la telefon.
cu ultima ta observatie sunt absolut de acord
Ibiza,
Hotararea Consiliului Uniunii UNBR nr. 295 / 15.12.2007, in art.1 pct. I, defineste clar ca fiind materii obligatorii dreptul civil si dreptul penal, chiar daca poti alege alternativ intre ele.
in art.1 pct. II sunt materii optionale grupate in functie de materia de baza aleasa alternativ cele doua proceduri si alte materii optionale sunt cele numerotate de la 5 la 17 ( respectiv 13 materii ).
Baroul Bucuresti a afisat gresit materiile optionale la care se organizeaza examen, incluzand si materiile obligatorii drept civil si drept penal.
normal era atunci, sa nu mai mentioneze ca sunt afisate cele optionale si sa includa si statutul si exercitarea profesiei in lista respectiva, sau sa afiseze 2 liste, respectiv una cu materiile definitive si una cu cele optionale.
Citind cu atentie :
- Decizia Comisiei Permanente a UNBR nr. 1489/27.10.2007 ;
- Hotararea Consiliului Uniunii UNBR nr. 295/15.12.2007;
- ceea ce s-a afisat pentru examenul de definitivat pe siteul oficial al Baroului Bucuresti in luna aprilie 2008 ;
- si ceea ce este afisat acum pentru examenul de definitivat pe siteul oficial al Baroului Bucuresti, respectiv materiile la care se va sustine ;
am sesizat unele neconcordante si din acest motiv am unele nelamuriri .


- Decizia nr.1489, prevede ca examenul se va sustine la 4 materii , iar Hotararea nr. 295 prevede ca examenul se va sustine la 5 materii.
- Materiile de examen enumerate in cele doua acte emise de UNBR difera partial.
- Nici unul din cele doua acte emise de UNBR nu prevede ca pentru a se organiza examen la una din materiile optionale conditie obligatorie ar fi ca pentru
acea materie sa fie minim 10 candidati inscrisi.
- Hotararea nr. 295 prevede la Art. 2 ca, Consiliile barourilor vor stabili în fiecare an, până la 15 ianuarie un număr de cel puţin 5 materii opţionale la
care candidaţii pot opta pentru susţinerea examenului de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv dintre materiile menţionate la art. 1 pct. II lit. B (numerotate 5 – 17), dar nu am gasit nicaieri afisate cele minim 5 materii stabilite pana la 15 ianuarie 2008 de Consiliul Baroului Bucuresti la care sa se poata opta . Acestea nu au fost stabilite de catre Consiliul Baroului Bucuresti asa cum era obligatoriu, adica nu s-a respectat decizia UNBR ?
- Consider ca din moment ce initial s-au aceptat inscrieri la toate cele 13 materii optionale enumerate in Hotararea nr. 295 si nu la mai putine, inseamna clar ca cele minim 5 materii nu au fost stabilite de catre Consiliul Baroului Bucuresti, deci organizarea examenului de definitivat in sesiunea din iunie 2008 s-a facut fara respectarea prevederilor obligatorii din Hotararea Consiliului Uniunii UNBR nr. 295/15.12.2007
- Citind lista cu materiile la care se organizeaza examen de definitivat in iunie 2008, am constatat ca in mod ciudat, la aceasta sesiune, nu se mai sustine examen la una din materiile obligatorii, respectiv la Statutul profesional al avocatului si exercitarea profesiei de avocat si nu inteleg care este motivul. A fost scoasa acesta materie din cele de examen de catre Baroul Bucuresti, desi ea este prevazuta ca materie obligatorie in Hotararea Consiliului Uniunii UNBR nr. 295/15.12.2007 ? S-a anuntat undeva schimbarea materiilor obligatorii de examen ?
- Nu pot sa nu ma intreb ce rost au cele 13 materii optionale din Hotararea nr. 295 si ce importanta are optiunea ta pentru materiile la care te-ai pregatit temeinic, din moment ce oricum din acestea 13, se stabilesc de catre Barou Bucuresti cu doar 2 sau 3 saptamani inainte de examen cele 5 la care se organizeaza examenul, deci indiferent ce optiune ai esti practic obligat sa dai examen la una din materiile la care acesta se organizeaza, indiferent de faptul ca esti bine pregatit sau nu pentru acele materii ( asa cum este la sesiunea din iunie 2008 ). In aceasta situatie, practic este anulat dreptul tau de a opta .

Va rog respectuos, sa imi dati explicatiile pe care le considerati necesare, pentru a putea intelege clar daca hotararile UNBR pentru examenul de definitivat sunt sau nu obligatorii si corect aplicate de Baroul Bucuresti, care sunt materiile obligatorii si cele optionale la care se sustine examen de definitivat la Barou Bucuresti si cum este respectat dreptul candidatului de a opta .
Totodata, as dori sa stiu de unde si cum pot obtine subiectele la toate materiile, subiecte care s-au dat la examenul de definitivat din Bucuresti la sesiunea februarie 2008 .

iata un reazumat al actelor enumerate la inceput :
UNIUNEA NAŢIONALÃ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA - Comisia Permanentă
prin DECIZIA NR. 1489 DIN 27 OCT 2007 a stabilit ca :
1. Examenul se va susţine în raport de opţiunea candidaţilor, la următoarele materii obligatorii şi opţionale:
a) materii obligatorii:
1 - drept civil;
2 - drept penal.
b) materii opţionale:
3 - drept constituţional şi contenciosul constituţional;
4 - drept administrativ şi contenciosul administrativ şi contravenţional;
5 - drept fiscal, procedură fiscală şi contencios fiscal;
6 - drept procesual civil;
7 - drept procesual penal;
8 - dreptul familiei;
9 - drept comercial (teoria obligaţiilor; contracte comerciale);
10 - drept comercial (insolvenţă);
11 - drept comercial (societăţi comerciale);
12 - drept bancar;
13 - dreptul concurenţei;
14 - dreptul protecţiei consumatorului;
15 - dreptul proprietăţii intelectuale;
16 - dreptul mediului;
17 - drept comunitar european şi instituţii europene;
18 - drepturile omului şi contenciosul drepturilor omului;
19 - dreptul muncii şi securităţii sociale.
2. Fiecare candidat va fi examinat la 4 (patru) materii de examen, în raport de specializările în care s-a iniţiat, conform opţiunii manifestate expres în cererea de înscriere la examen. În mod obligatoriu, materiile opţionale sunt astfel grupate încât să se asigure verificarea preponderent practică a candidaţilor cu respectarea regulii obligativităţii examinării la cel puţin una din disciplinele obligatorii menţionate mai sus.

UNIUNEA NAŢIONALÃ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA - Consiliul Uniunii
Prin HOTÃRÂREA NR. 295 din 15 decembrie 2007 a stabilit ca :
Art. 1 – (1) Examenul de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv se va desfăşura la următoarele materii de examen:
I. Materii obligatorii:
1. Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat (exercitarea profesiei de avocat, disciplina, etica şi deontologia profesională, asigurările sociale ale avocaţilor, perfecţionarea pregătirii profesionale a avocaţilor);
2. Drept civil sau drept penal (alternativ);
II. Materii opţionale:
A. Materii opţionale ce se grupează în funcţie de materia de bază aleasă alternativ:
3. drept procesual civil.
4. drept procesual penal.
B. Alte materii opţionale (la alegerea candidatului):
5. Contencios constituţional şi electoral.
6. Contencios administrativ şi contravenţional.
7. Elemente de organizare şi funcţionare a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, a activităţii notariale şi activităţii executorilor judecătoreşti.
8. Drept european şi instituţii europene.
9. Contenciosul european al drepturilor omului.
10. Elemente de drept fiscal. Procedură fiscală şi contencios fiscal.
11. Drept comercial şi dreptul societăţilor comerciale (contracte comerciale; societăţi comerciale).
12. Drept bancar şi instituţii de credit. Elemente ale procedurii insolvenţei.
13. Dreptul român al concurenţei şi protecţiei consumatorilor.
14. Dreptul proprietăţii intelectuale.
15. Dreptul muncii şi securităţii sociale.
16. Dreptul familiei.
17. Dreptul mediului
Art. 2 – Consiliile barourilor vor stabili în fiecare an, până la 15 ianuarie, un număr de cel puţin 5 materii opţionale la care candidaţii pot opta pentru susţinerea examenului de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv dintre materiile menţionate la art. 1 pct. II lit. B (numerotate 5 – 17).
Art. 3 - (1) Examinarea candidaţilor se face la cinci materii, prin susţinerea a cel puţin patru probe scrise.
(2) Dintre cele cinci materii la care se face examinarea fiecărui candidat două materii opţionale pot fi alese de candidat dintre cele cinci materii opţionale prevăzute la art. 2 precum şi din materia de bază (alternativă) şi materia asociată acesteia, la care nu s-a optat cu titlu de materie de bază.


Pe siteul oficial al Baroului Bucuresti s-a anuntat in aprilie 2008 ca pentru :
Organizarea examenului de obtinere a titlului profesional de avocat definitiv, sesiunea iunie 2008, sunt
4. Materii de examen
4.1. Organizarea avocaturii este materie obligatorie.
4.2. Dreptul civil si dreptul penal sunt materii de baza, care se asociaza in mod obligatoriu cu disciplina de drept procesual corespunzatoare, aceasta din urma fiind socotita prima materie optionala.
Pentru celelalte doua materii optionale, candidatii pot alege oricare dintre disciplinele avute in vedere de Decizia UNBR nr. 295/2007, inclusiv drept civil si drept penal, (care nu au fost alese ca materie de baza) in acest caz nemaioperand asocierea obligatorie a dreptului substantial cu dreptul procesual.

Organizarea examenului la materiile optionale se va realiza numai cu conditia existentei unui numar minim de 10 candidati care au optat pentru aceeasi materie. Candidatii care au facut optiuni la discipline la care nu s-a intrunit numarul minim de 10 optiuni, sunt obligati ca pana la data de 06.06.2008 sa isi exprime optiunea pentru una din disciplinele la care se va organiza examen.



Materiile la care se sustine examen de definitivat în iunie 2008
1 Drept Civil
2 Drept procesual civil
3 Drept Penal
4 Drept procesual penal
5 Drept comercial si dreptul societatilor comerciale (contracte comerciale; societati comerciale).
6 Drept bancar si institutii de credit. Elemente ale procedurii insolventei.
7 Dreptul muncii si securitatii sociale.
8 Dreptul familiei.
9 Elemente de organizare si functionare a instantelor judecatoresti si parchetelor, a activitatii
notariale si activitatii executorilor judecatoresti.


Răspuns la discuția Stagiatura... bat-o vina!
am nevoie de ajutor !

ca teme de examen pentru definitivat sunt si 2 la care nu ma descurc - respectiv - :
Aplicarea legislaţiei contabile şi fiscale cu privire la profesia de avocat
Jurisdicţia profesională

#-o
va multumesc.

cara1166@clicknet.ro

Răspuns la discuția definitivat iunie 2008
are cineva subiectele care s-au dat la definitivat in 2008 ? ( nu cele de la INPPA )
multumesc pentru sprijin .
cara1166@clicknet.ro
suntem 53 de familii care locuim intr-un imobil care in 1994 a fost expertizat tehnic si incadrat in clasa 1 de risc seismic. majoritatea proprietarilor nu si-au dat niciodata acordul pentru aceasta consolidare, deoarece expertiza este incompleta si gresita si solicita reexpertizarea cladirii, pentru ca nu s-au luat probe de laborator, pentru ca nu s-au facut decopertari, pentru ca lipseste un etaj si 8 apartamente, pentru ca nu s-a comunicat un pret estrimativ si un deviz de lucrari, pentru ca acordul notarial solicitat de PMB este intitulat anexa 9 la contract, desi nu ne-a fost prezentat niciodata nici un contract, etc. aceasta expertiza propune 2 solutii de consolidare. dupa anul 1995 statul a vindut in bloc aproxilativ 25 - 30 de apartamente, dar in nici un contract nu se mentioneaza ca imobilul este incadrat in clasa 1 de risc seismis si trebuie consolidat.
in anul 2000 am fost dati in judecata de PMB cu obligatia de a face, pe motiv ca ne opunem cu rea vointa consolidarii.
am cistigat la fond si la apel, pentru ca apoi, in anul 2003 sa pierdem la recurs. primele instante au constatat ca nu se indeplinisera procedurile legale pentru a fi obligati la aceasta consolidare. instanta de recurs, a rasturnat intreg probatoriul. decizia data in recurs a ramas definitiva si irevocabila si ulterior a fost ivestita cu titlu executoriu, dar aceasta nu precizeaza care din cele 2 solutii propuse in expertiza trebuie aplicata. cu 5 zile inainte de a se prescrie dreptul de a cere executarea silita, s-a inceput procedura de executare. deci in 28 decembrie 2006 am primit somatii de executare de la BEJ, ca in termen de 10 zile sa ne conformam prevederilor din titlul executoriu. din cei 21 somati, 7 au vindut deja de citiva ani iar 6 au decedat. acordul celor care au cumparat dupa 1995 ( de la stat , sau de la persoane fizice ) nu a fost cerut niciodata, deci parerea acestora este practic necunoscuta.
titlul executoriu, prevede ca parte din locatarii imobilului ( deci nu toti ) sa ia masuri de consolidare si din acesta nici nu rezulta clar ce anume obligatie avem de indeplinit, deci obligatia este nedeterminata si nedeterminabila. fata de dispozitiile titlului executoriu, ne intrebam cum am putea sa consolidam blocul in 10 zile, asa cum am fost somati.
in ianuarie 2007 am solicitat in instanta si am obtinut suspendarea provizorie a executarii silite. tot atunci am depus si o contestatie la executare, in care cerem si suspendarea definitiva a executarii. contestatia a fost admisa si am avut citeva termene iar suspendarea a fost respinsa si am facut recurs. si recursul a avut deja citeva termene.
din august 2007, ambele sunt suspendate, pentru ca unul din contestatori a decedat si a trebuit facuta succesiunea.
acum urmeaza sa le repunem pe rol si mostenitorii sa isi precizeze pozitia in cauza.
DE CIND CURGE TERMENUL DE PERIMARE A EXECUTARII IN ACEASTA SITUATIE ???