avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Activitate roland81

Activitate roland81

Buna ziua,

Sunt in proces de partaj cu sotul. Am realizat venituri pe PFA cu norma fixa de venit. Ca atare veniturile mele lunare nete au fost de 6000 ron compuse din 800 RON salariu net (minim pe economie) + 5200 RON pe PFA timp de mai multi ani. Sotul pe de alta parte a avut o structura a veniturilor cuprinsa din salariu net in suma de 5500 RON pe acelasi orizont de timp. Avand in vedere ca in cartea de munca se regaseste un salariul brut de 1200 RON iar pe deciziile de impunere anuale emise de ANAF se regaseste venitul anual impozabil de 14000 RON, ce sanse am ca instanta sa imi recunoasca si diferenta, respectiv 48400 RON ? :((

Multumesc!
Multumesc pentru postari.

Baza legala sunt normele de aplicare pe care le-am citat in mesajul anterior si anume:

"Angajatorul are obligatia de a aproba aceste concedii, iar raportul de munca sau de serviciu se suspenda pe perioada efectuarii lor, cu obligatia rezervarii postului dupa incetarea cauzelor de suspendare."

Ati putea sa clarificati pasajul din articolul de mai sus fara sa ne cramponam in ce spune sau nu spune AJPIS?

Off topic: Nu ne tutuim, TudorValeriu. Daca familia este Tudor imi cer scuze, daca id-ul meu ar fi RolandDan dumneavoastra cum mi-ati spune?

Va urez Multa Sanatate si sa nu mi-o luati in nume de rau!
Buna ziua Valeriu,

Mama/sotia a beneficiat de CCC. Plata integrala a indemnizatiei inseamna ca a optat initial pentru 1 an de CCC cu plata la plafonul maxim de 3400 de RON si eventual posibilitate bonus de insertie daca se intoarce la serviciu.

S-a intors la serviciu si a plecat din tara (clientii sunt externi, asta e job-ul!). Eu mi-am luat concediu incepand cu 21 Mai anul curent si am concediu platit pana la jumatatea lui August. (acumulari din anii trecuti cand nu mi-am luat o zi!),

Din August as vrea sa optez pentru CFP pana cand copilul implineste 2 ani (respectiv mai 2013). Propun sa eliminam termenul 'indemnizatie' din discutie. Aceasta s-a incasat conform prevederilor legale si nu mai e nimic de facut/spus. Ramane cealalta 'parte' si anume CFP-ul: pot sa il efectuez sau nu? De la AJPIS mi s-a spus sa depun cerere la angajator. Aici este problema: conform carui articol?

Mai mult, conform articolului de pe avocatnet.ro:

www.avocatnet.ro/content/art...


"
Fata de primele modificari, observam ca ultimele vizeaza, pe langa concediile pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, si:
[...]
- concediul fara plata pentru cresterea copilului intre varsta de un an si 2 ani care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 (fara handicap) si au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit;
[...]
Precizam ca de drepturile de mai sus beneficiaza, optional, nu numai oricare dintre parintii firesti ai copilului, ci si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta (cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai), precum si persoana care a fost numita tutore.

Angajatorul are obligatia de a aproba aceste concedii, iar raportul de munca sau de serviciu se suspenda pe perioada efectuarii lor, cu obligatia rezervarii postului dupa incetarea cauzelor de suspendare.

Ma gandesc ca pot exista si alte cazuri in care mama se imbolnaveste pe termen lung (ex hepatita, cancer Doamne Fereste! etc! etc!) si atunci celalalt parinte trebuie sa preia ingrijirea copilului pana poate fi dat la cresa. La fel daca mama pleaca de nebuna prin lume si abandoneaza copilul. Sunt atatea siutatii, ar fi INCALIFICABIL dar total POSIBIL (avand in vedere tara si legiuitorii ei) daca aceste cazuri nu au fost luate in calcul si pur si simplu e imposibil/lupta cu morile de vant obtinerea acestui 'transfer' etc.

Apreciez foarte mult orice raspuns si timpul acordat !
Poate formula cineva o parere avizata vis-a-vis de situatia de mai sus?

Am citit si normele de aplicare ale OUG 111/2010 si tot nu e clar un aspect: daca unul dintre parinti a optat pentru plata integrala a indemnizatiei si a stat acasa 1 an dupa care s-a intors la munca, poate celalalt parinte sa isi ia Concediu fara plata?
Buna ziua,

Vis-a-vis de prevederile OUG 111/2010 - art 6 (vezi mai jos), am urmatoarea intrebare:

In conditiile in care sotia mea a optat pentru plata integrala a indemnizatiei de crestere a copilului, cu bonus de intoarcere la munca (a renuntat la el intre timp), in perioada mai 2011-mai2012 si avand in vedere ca incepand din Iunie 2012 s-a intors la serviciu (si este plecata din tara) imi pot lua ca tata CFP (concediu fara plata) pe durata iulie 2012-mai2013 ?

Multumesc frumos pentru raspuns!

OUG 111/2010):

„Art. 6. — (1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.”
Buna seara,

Locuiesc in Bucuresti, la parterul unui bloc cu 4 etaje din sectorul 6. Am urmatoarea problema: in fata balconului meu si a celor 2 ferestre de la dormitor este o gradina imprejmuita cu gard de plasa metalica care se continua cu o peluza pentru flori/iarba si un mic trotuar (cel mult 1 metru de asfalt). Vecinii parcheaza masinile jumatate pe trotuar si jumatate pe peluza (pamant) astfel incat au distrus spatiul verde, au distrus si bordura (terenul s-a scufundat si mai nou au pus si pietre in completare). Ma deranjeaza turatul motoarelor dimineata, ma deranjeaza tigania care au facut-o, distrugerea spatiului verde, distrugerea bordurii si evident lipsa trotuarului (acum locatarii trebuie sa mearga pe partea carosabila a strazii/aleii dintre blocuri.

Avand in vedere prevederile legale ale Ordinului 536/1997 (Art.3 Litera C) va rog frumos sa ma sfatuiti care sunt metodele legale prin care sa le 'atrag atentia' ca au gresit. Discutiile si rugamintile nu sunt de folos in acest caz.

Multumesc anticipat!
Buna ziua,

Am cumparat un apartament acum mai bine de un an si, de ceva vreme sosesc in posta scrisori nesolicitate de la COFACE/KRUK pe numele unor fosti chiriasi sau proprietari.

Cei de la COFACE urmaresc un debit de la Romtelecom al fostului proprietar (care a decedat cu 6 luni inainte ca eu sa cumpar apartamentul - nu e paradox! - l-am cumparat de la o ruda de gradul I care l-a mostenit) iar cei de la KRUK au treaba cu o cucoana care nu apare in lista fostilor proprietari, cel mai probabil a stat in chirie.

Va rog sa ma lamuriti:
1 - ma pot societatile respective executa/stresa pe mine, actualul proprietar, cu privire la debitele respective (Romtelecom, Piraeus Bank - credit nevoi personale chirias)?
2 - daca raspunsul e NU la intrebarea nr.1 , va rog frumos sa ma sfatuiti ce pot face astfel incat sa nu mai primesc respectivele scrisori (i-am informat dar se incapataneaza sa trimita scrisori si eu nu am chef si nici timp sa ma deplasez la sediul lor etc etc). Nu e normal! Sincer dar ar exista un temei legal (gen lege SPAM) le-as face o plangere la politie sau i-as da eu pe ei in judecata pentru ca prostia si nesimtirea (i-am sunat/sesizat de nenumarate ori consumand din timpul si banii mei) se platesc.

Multumesc anticipat pentru raspuns!

=D>
OK. Tot nu inteleg: exista sau nu un TEMEI legal prin care ii pot da in judecata?

NU este o tentativa de furt ce au facut dansii? Nu sunt obligati LEGAL sa isi achizitioneze sisteme software prin care sa impiedice aparitia unor astfel de erori costisitoare?

Chiar suntem la cheremul unor NETREBNICI fiindca nu pastram fiecare hartie? Ganditi-va putin: te duci si platesti 1300 RON. Tii hartia 1 an , 2 ani, 3 ani . Si faci curatenie/schimbi tara/vinzi drac*** apartamentul/casa si te muti. CHIAR ESTI OBLIGAT SA ARHIVEZI FIECARE DOCUMENT????

Bun. Si dupa 3 ani si 4 luni iti vine SOMATIE de plata linca 1300 RON. Asa, ca nu stiu care firma de 2 lei nu are un sistem de evidenta pus la punct, nu are baza de data, nu are sistem de backup, nu are RUSINE nu are nimic. Ei doar fac PROFIT. Stimati JURISTI si AVOCATI: chiar nu e nimic in neregula aici?!?!?!

Eu sunt un caz fericit, insa nimeni nu poate spune cu certitudine ce a fost in mintea/sufletul meu pana am gasit hartia (mai ales ca a trebuit sa plec din Bucale si sa ma duc tocmai in celalalt capat al tarii unde am locuit).

In alta ordine de idei:
- VREAU SFATURI JURIDICE, bazate pe legislatia in vigoare. Vreau sa stiu cum pot face o adresa la OPC astfel incat sa ii doara cat mai mult (amenda cat mai mare) - idem la FINANTE.

NU MAI VREAU OPINII DE GENUL: multumeste-te ca ai gasit hartia, pentru ca sunt sigur ca nu sunt un caz izolat si ca DERBEDEII astia de la asigurari calca in picioare multi ROMANI.

@romibaro:

Si in opinia DVS ce ar trebui sa fac.? Sa ma comport umil si ca un catelus cuminte sa ma duc sa le duc chitanta si sa accept scuzele lor PATETICE?????

Mai OMULE daca nu aveam hartia, PLATEAM LA DUBLU sau NU?

CHIAR TREBUIE SA NE LASAM JECMANITI IN HALUL ACESTA? In SUA daca te frigi la un automat de cafea ii dai in judecata si castigi la sigur, aici daca exista CLAR, DOVEDIT, intentia de a incasa de doua ori acelasi debit nu se intampla NIMIC?????

LUCREZI CUMVA PENTRU EI???????????????????????? :O

X-(

Alte pareri?
Buna ziua,

Am primit o somatie de la ASIBAN pentru plata a 1300 RON, datorie din 2006. Problema LOR este ca deja am platit suma respectiva, atunci cand, in 2006 am primit o somatie pentru plata unei daune la care asiguratorul s-a substituit asiguratului.

Cu alte cuvinte, oamenii mizeaza pe faptul ca ROMANUL nu isi pastreaza chitantele, somatiile etc. Din pacate pentru ei EU le-am pastrat, si inca intr-o stare exceptionala. Asa ca acum doresc sa le INTENTEZ PROCES si, mai mult:
- sa depun plangere la protectia consumatorului - direct pe site-ul celor de la OPC
- sa depun o sesizare la finante/garda financiara deoarece, din moment ce plata nu a fost inregistrata la ei (nu au inregistrat chitanta) se cheama evaziune fiscala, fals in acte/evidente contabile etc.
- sa depun o plangere la politie pentru FURT. Cum altfel se cheama tentativa de a obtine foloase necuvenite prevalandu-te de o statistica care spune ca 99% dintre oameni NU isi pastreaza documentele prin care au efectuat plati etc.

In cadrul procesului pe care vreau sa il intentez doresc sa cer explicatii privitoare la:
1. Pe baza caror documente au stabilit ei ca le datorez 1300 RON. Cum au ajuns la suma respectiva (mai ales ca si atunci cand am platit mi s-a parut enorma, pentru reparatia unei bare de SOLENZA, care necesita doar vopsire).
2. Cum isi organizeaza si in ce mod se tine evidenta debitelor colectate? Exista un software pe care il folosesc si daca da, este acesta AUDITAT?
3. Care este metoda de back-up date folosita pentru a asigura siguranta bazei de date in cazul in care aceasta se pierde?
4. Se folosesete un soft de arhivare electronica a documentelor? Daca nu, cum se asigura siguranta /verificarea platii si colectarii debitelor in prestigioasa ASIBAN?
5. La cati clienti au trimis astfel de somatii la mai mult de 3 ani de la data stingerii datoriilor. Sunt absolut convins ca aceasta practica, exemplu tipic de lacomie CORPORATISTA DAMBOVITEANA, exista la nivelul intregii companii.
6. Am sa le cer daune morale in valoare de UN MILIARD pentru ca, datorita faptului ca a trebuit sa ma duc in orasul natul pentru a cauta chitanta, nu m-am mai putut deplasa la un interviu in Olanda unde urma sa semnez un contract de 30.000 euro/an .

Astept cu MARE interes sfaturi juridice despre modul in care trebuie sa procedez de acum incolo. Repet: am chitanta originala prin care s-a efectuat plata (este aceeasi suma, la zecimala, cu suma inscrisa pe somatia primita), am somatia originala (din 2007 - dupa ce am primit respectiva somatie am fost si am achitat, CONSTIINCIOS suma), am somatia curenta (din 2009), am plicul de la posta, am recomandata sosita la adresa parintilor mei (pe recomandata nu apare EXPEDITORUL ).

IN NUMELE ROMANILOR JECMANITI DE FIRMELE DE ASIGURARI , VA MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU AJUTORUL SI SFATURILE ACORDATE.

HAI SA II JUMULIM NOI PE EI PUTIN. =D>