avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Activitate eco21

Activitate eco21

burse 2020-2021
Buna dimineata. Sunt noua in sistemul bugetar si va rog sa ma lamuriti intr-o problema. In anul financiar 2021 am primit buget pt bursele aferente anului scolar 2020-2021. Majoritatea colegilor platesc burse incepand cu luna ianuarie 2021, spunand ca pt. perioada, sept-dec 2020 nu platesc deoarece nu am avut buget atunci pt burse. Imi scapa mie ceva din legislatie? Eu consider ca daca bugetul s-a dat pt bursele aferente an scolar 2020-2021, corect ar fi sa platesc si pt lunile sep-dec 2020 (fac parte din anul scolar 2020-2021).
Buna seara!
De curand am ocupat postul de administrator financiar I/S, la un liceu. Urmeaza sa fiu desemnata si persoana care se ocupa cu controlul financiar preventiv.
Ma aflu in urmatoarea situatie, si va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
1. Sunt asociat si administrator la o firma, pentru care detin si semnatura electronica pentru depunerea declaratiilor.
2. Mai sunt angajata, pe postul de economist, cu cateva ore pe luna si la alte firme, pentru care, la fel, detin semnatura electronica.
Credeti ca trebuie sa renunt la toate cele enumerate mai sus, deoarece as putea fi in incompatibilitate sau conflict de interese?
Multumesc anticipat, pentru raspuns!
Buna ziua. Cum trebuia sa se calculeze cass,unei persoane fizice care a avut un teren dat in arenda, de pe urma caruia a avut un venit net de 17100 lei?
1). 17100*5.5% = 941 lei sau
2)., 2681 * 5 sal. medii(2016) = 13405 *5% = 737 lei?
In codul fiscal zice ca baza lunara nu poate fi mai mare de 5 salarii medii. Eu arenda nu o dau in fiecare luna ci o data pe an. Iar in ghidul pfa-ului din 2016,zice " Încadrarea în plafonul maxim menționat anterior se face de către arendas la momentul plății venitului" Anaful calculeaza cass la venitul de 17100. Cum este corect?
Doresc sa vand o masina personala Va rog sa imi spuneti daca la venitul obtinut se plateste sanatate si pensie. In privita impozitului m-am lamurit. Acesta se plateste incepand cu a 3-a masina vanduta intr-un an calendaristic. Dar nu gasesc nimic concret in codul fiscal referior la cas si cass.
Multumesc!
Buna seara. Ma confrunt cu urmatoarea problema. Pe 20.06.2017 am platit, pe baza unei facturi proforme (intracomunitare), valoarea unor utilaje in suma de 117000 euro la cursul din acea data. Ulterior , pe 21.07.2017,am primit si factura, data la care am inregistrat in contabilitate- la imobilizari- utilajele, dar la o valoarea mai mica datorita cursului valutar mai mic, iar diferenta am inregistrat-o pe dif curs valutar. Banii pentru utilaje au fost din fonduri europene. Acum, suntem verificatii, iar doamna de la control zice ca ea vrea sa vada in fisele utilajelor valoarea din 20.06.2017( cea pe care ne-au dat-o ei),nu cea din 21.07.2017(care este mai mica), ca nu o intereseaza dif de curs valutar. Dar cum pot sa cresc valoarea utilajelor, daca la data facturii cursul a fost mai mic ? Ce sfat imi dati?
Astept si alte pareri.
Adica,cu alte cuvinte, pentru 12 lei venit trebuie sa platesc aproape 500 lei sanatate?
Buna ziua. Am un TIR pe persoana fizica pe care l-am inchiriat pe societate incepand cu luna iunie 2016 cu o suma modica ( 12 lei/an), asta pentru ca cei care dau licenta de transport nu acceptau contract de comodat, Problema este ca la momentul respectiv anaf-ul mi-a trimis decizie de impunere doar pentru impozit. Acum , in 2019, am primit decizie de impunere si pentru sanatate cu o baza de impositare 8750 ( 1250*6) si un venit de platir 483 lei. Spuneti-mi daca este corect, atata timp cat legea in 2016 spunea ca nu se plateste sanatate daca venitul este mai mic decat salariul minim brut?
Răspuns la discuția TVA- achizitie intracomunitara
Masa totala maxima autorizata este 3500 kg. Am scris eu gresit, capacitate cilindrica.
Buna ziua. Ma confrut cu urmatoarea situatie. In luna mai 2018 sociatatea a facut o achizitie intracomunitara (autoutilitara de 3500 capacitate cilindrica). La vremea respectiva administratorul a zis ca o foloseste doar in interesul firmei, asa ca am dedus in totalitate tva-ul (taxare inversa) urmand ca dansul sa imi faca in fiecare luna foi de parcurs. Problema este ca din foile de parcurs facute nu prea reiese ca autoutilitara este folosita doar in interesul firmei, adica nr de kilometri finali de la ultima foaie de parcurs nu este acelasi cu nr de kilometri de la care se porneste pe urmatoarea foaie de parcurs, chiar mai mult, incet, incet a renuntat sa le mai faca si pe astea. Cum ma sfatuiti sa fac acum, la aproape un an, pentru ai deduce doar 50% tva-ul la achizitia masinii?