avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Activitate Ionelll321

Activitate Ionelll321

Răspuns la discuția Vanzare teren agricol arendat
In cazul in care as cere, spre exemplu 30.000 de lei pe hectar, arendasul ar oferii 25.000 de lei, iar o alta persoana ofera 30.000 de lei. Pot vinde terenul persoanei care a oferit 30.000 lei, si de asemenea pot rezilia contractul de arendare, astfel incat cumparatorul sa se poata folosi de terenul respectiv imediat dupa cumpararea acestuia ?
Va multumesc.
Buna ziua, va solicit punctul de vedere juridic, intrucat sunt intr-o situatie ce necesita a fi rezolvata urgent.

Sunt proprietar pe 5 hectare de teren agricol situate in extravilanul unei comune, am incheiat un contract de arenda pe cele 5 hectare cu un P.F.A. in anul 2017, pe 10 ani, contractul de arenda fiind valabil pana in 2027.
Un hectar din cele 5 arendate vreau sa-l vand la un pret pe care arendasul nu vrea sa il ofere sub nicio forma. Am luat legatura cu un agricultor din comuna, si este de acord sa-mi ofere pretul solicitat , care este mult mai mare decat ceea ce imi ofera arendasul actual.

Intrebarea este urmatoarea: Avand in vedere ca exista un contract de arenda pana in anul 2027 pe hectarul respectiv, poate sa-l cumpere alt agricultor, inafara de arendas, si totodata sa-l exploateze de indata ce l-a cumparat. sau trebuie respectat, sub orice forma, contractul de arenda pana la sfarsitul acestuia?

Printr-un link ( absolut sigur) va transmit poze dupa contractul de arenda incheiat cu arendasul pentru a vedea clar lucrurile stipulate in contract.

[ link extern ]
[ link extern ]

Va multumesc!
Multumesc de raspuns, insa cu cota indiviza nu pot face absolut nimic pana la dezmembrarea/ partajarea titlului de proprietate exact? Repet ca legatura nu s-a mai pastrat de foarte mult timp cu celalalt comostenitor, ultima data existand o cearta, cu siguranta nu va fi de acord cu dezmembrarea/partajarea titlului, iar de instanta, este exclus, cel putin pentru un timp.

Repet, avand la baza acest titlu de comostenitor, chiar nu pot incheia un contract de arenda pe jumatate din suprafata respectiva? Nu este legal?

Adrian Dimitriu a scris:

cota indiviza este...indiviza, astfel incat toate deciziile trebuiesc luate in comun de toti proprietarii. dupa ce se va face partajul/ dezmembrarea, atunci fiecare va putea dispune de bunul sau. partajul se face la notar, daca partile agreaza un mod de impartire, sau in instanta, la cererea uneia din parti.

Buna ziua. Tatal meu este comostenitor ( cota 1/2) pe un titlu proprietate ce se intinde pe o suprafata de 3 hectare teren extravilan. Celalalt comostenitor, nu stim mai nimic de el intrucat legatura nu a mai fost pastrata de foarte multi ani de zile, ultima data existand o cearta. Terenul, pana la momentul acesta, tatal meu nu "a umblat" in niciun fel la el., nestiind daca este legal sau nu. Intrebarea mea este urmatoarea:
- Intrucat tatal meu este comostenitor pe un titlu de proprietate, neexistand carte funciara, nici partajarea facuta ( avand cota indiviza din suprafata respectiva, 1/2) poate incheia un contract de arenda cu un arendas? Daca da, pe ce suprafata, intrucat titlul de proprietate se intinde pe 2 suprafete de teren ( tarla x, parcela y - 1 hectare, tarla z, parcela w - 2 hectare) .
De asemenea, daca in cazul in care nici celalalt comostenitor nu a umblat in niciun fel la acest titlu de proprietate, in sensul arendarii lui, poate tatal meu sa incheie, unilateral, un contract de arenda pe intreaga suprafata de 3 hectare?

Va multumesc.
Multumesc mult pentru indrumare.

Cu toate acestea, am gasit un contract de arendare, pe suprafata de 3 hectare ( titlul de proprietate care trebuia impartit la cei doi fii, respectiv bunicul si sora bunicului meu), care este incheiat intre doar intre BUNICUL meu, si ARENDAS, pe INTREAGA SUPRAFATA DE 3 HECTARE, in conditiile in care titlul de proprietate ii apartinea in proportie 1/2 bunicului meu, el dand in arena intreaga suprafata..
Este un contract gasit prin casa, nu pot sa-mi dau seama in ce Baza a semnat acest contract. Este posibil ca partajul sa fi fost facut, iar noi sa nu fi gasit niciun act prin casa? Se poate verifica lucrul acesta ? Daca da, mai exact unde pot afla?
Va multumesc!

raluk0207 a scris:

Nu se poate vinde ABSOLUT nimic fără acordul tuturor celor 3 coproprietari (tata, bunica și sora bunicului).
Dacă doriți să vindeți numai o portiune de teren (De exemplu, 1000 mp dintr-o parcela), trebuie încheiat un act de dezmembrare, tot cu acordul tuturor celor 3 și ulterior tot împreună să vândă.
Delimitarea părții fiecăruia se face doar la partaj, ceea ce e bine să faceți cât sora bunicului încă este în viața. Altfel, la decesul acestia va trebui dezbătută succesiunea și partajul să fie încheiat cu moștenitorii acesteia.
Dacă nu puteti ajunge la un consens, contactați un avocat și va adresați instanței pentru ieșirea din indiviziune.
Mai exact, o chemați pe sora bunicului in judecata.

Bunicul este mort, iar sora lui nu mai tinem legatura cu ea. Ok, dar daca convine de comun acord cu bunica mea, adica, 3/4 din partea tatalui meu, si 1/4 din partea bunicii mele, in total 1/2 din intreg actul de proprietate. Avand in vedere faptul ca cele 2 terenuri, tarla x, parcela y - 2 hectare, respectiv tarla z, parcela w, NU SUNT IMPARTITE EXACT, totusi, se poate vinde 1,5 hectare in cazul aceesta? In acest caz, cum este stabili terenul exact care va fi vandut, intrucat sunt 2 terenuri.
Va multumesc.
Buna ziua,

Sunt in urmatoarea situatie: strabunicul meu (tatal bunicului meu) a avut un titlu de proprietate pe o suprafata totala de 3 hectare, dupa moartea celui din urma, suprafata de pamant respectiva trebuie impartita in 2 ( bunicul meu avand si o sora). Lucrul acesta este mentionat pe titlul de proprietate, ½ bunicul meu, si ½ sora lui.
Problema este urmatoarea: Titlul de proprietate este impartit pe 2 suprafete: tarlaua x, parcela y, - 2 hectare, si tarla z, parcela w, 1 ha. Bunicul meu a murit, in momentul de fata nu stiu daca s-a stabilit suprafata EXACTA care ramanea bunicului meu ( daca 1 hectar din cele 2,si 0,5 hectare din suprafata de 1 hectar, sau 1,5 hectare din suprafata de 2 hectare).
Tatal meu s-a prezentat la un birou notarial, s-a intocmit certificat de mostenitor, in care, printre altele, este mentionat
“(…) Masa succesorala. Dreptul de proprietate asupra terenurilor (….)
- o cota parte de ½ din dreptul de proprietate asupra terenului arabil in suprafata de 30.000 m.o. situate in exttravilan, astfel : suprafata de 20.000 in tarlaua x, parcela 6 si 10.000 in tarlaua z, parcela w. “

Au calitatea de mostenitori egali:
- Ionescu Adrian ( tatal meu), in calitate de fiu caruia ii revine o cota de ¾ din masa succesorala. “
- Ionescu Viorica ( bunica mea, mama tatalui meu), in calitate de sotie, ce ii revine o cota de ¼ din masa succesorala

Spuneti-mi va rog, daca in baza acestui certificat de mostenitor,. Tatal meu poate vinde suprafata care trebuia sa-i revina bunicului meu. Mentionez ca am vazut pe majoritatea avizierelor de la primarii anunturi de genul asta cu “ vand ¾ din suprafata de ….”, nefiind mentionata exact tarlaua, si parcela care este la vanzare, ci suprafata totala si cu cota aferenta ¾.

Va multumesc.
Chiar dacă în actul aditional intocmit nu este mentionat acest lucru? Si anume, in caz de incetare a cim, angajatul plateste contravaloarea cursulii raportat la perioada de timp ramasa?

Cornel Vasile a scris:

Vi se aplica prevederile Codului Muncii , orice v-ar spune altcineva .

Buna ziua, am si eu o problema.
Pe data de 06.05.2017 angajatorul, respectiv primaria orasului unde lucrez, mi-a platit un curs de formare profesionala, curs ce se intinde pe o perioada de 8 luni de zile, respectiv pana pe data de 06.01.2018 (data absolvirii cursului). Mi s-a intocmit, de asemenea, un act aditional, pe care vi-l prezint mai jos, esentialul:

"(...)Hotarasc:
Art. 1 Obiectul actului aditional
Initiatorul pentru realizarea obiectivului sau de acrivitate, initiaza si finanteaza integral participarea cursantului la un stagiu de formare profesionala cu o durata de 8 luni de zile, in vederea calificarii ......... programul de calificare incepe in data de 06.05.2017 si este organizat de SC ......... SRL , in calitate de organizator autorizat conform og....nr...
Art 2 Durata actului aditional
Prezentul act aditional jntra in vigoare la data de 20.04.2017( data intocmirii documentului) si este valabil pana la terminarea cursului, efectele sale privind obligatiile cursantului ulterioare examenului de absolvire urmand a se extinde pe o perioada de 2 ani de la data absolvirii."

Prin urmare, avand in vedere prevederile Codului Muncii, actualizat, respectiv art. 198, 3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca, va rog sa-mi spuneti daca cele mentionate in actul aditional prezentat mai sus sunt legale, si anume, daca in cazul in care voi pleca inainte de 06 Ianuarie 2020, voi fi obligat sa platesc contravaloare cursului respectiv 100 %, ci nu proportional cu timpul ramas din actul aditional, intrucat persoana de la resurse umane mi-a spus ca si daca as pleca cu 1 zi inainte de implinirea termenului respectiv, voi fi obligat sa platesc contravaloare cursului in procent de 100%.
Am intrebat mai multe persoane, si majoritatea mi-au spus exact ce mi-a spus persoana de la resurse umane, insa atata timp cat in Codul Muncii, este trecuta aceasta prevedere pe care am citat-o, cred ca poate fi invocata.

Va multumesc!