avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de arenda - incheiat pe cota indiviza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de arenda - incheiat pe cota indiviza

Buna ziua. Tatal meu este comostenitor ( cota 1/2) pe un titlu proprietate ce se intinde pe o suprafata de 3 hectare teren extravilan. Celalalt comostenitor, nu stim mai nimic de el intrucat legatura nu a mai fost pastrata de foarte multi ani de zile, ultima data existand o cearta. Terenul, pana la momentul acesta, tatal meu nu "a umblat" in niciun fel la el., nestiind daca este legal sau nu. Intrebarea mea este urmatoarea:
- Intrucat tatal meu este comostenitor pe un titlu de proprietate, neexistand carte funciara, nici partajarea facuta ( avand cota indiviza din suprafata respectiva, 1/2) poate incheia un contract de arenda cu un arendas? Daca da, pe ce suprafata, intrucat titlul de proprietate se intinde pe 2 suprafete de teren ( tarla x, parcela y - 1 hectare, tarla z, parcela w - 2 hectare) .
De asemenea, daca in cazul in care nici celalalt comostenitor nu a umblat in niciun fel la acest titlu de proprietate, in sensul arendarii lui, poate tatal meu sa incheie, unilateral, un contract de arenda pe intreaga suprafata de 3 hectare?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ionelll321 , utilizator 12:31, 12 Octombrie 2019
cota indiviza este...indiviza, astfel incat toate deciziile trebuiesc luate in comun de toti proprietarii. dupa ce se va face partajul/ dezmembrarea, atunci fiecare va putea dispune de bunul sau. partajul se face la notar, daca partile agreaza un mod de impartire, sau in instanta, la cererea uneia din parti.
Multumesc de raspuns, insa cu cota indiviza nu pot face absolut nimic pana la dezmembrarea/ partajarea titlului de proprietate exact? Repet ca legatura nu s-a mai pastrat de foarte mult timp cu celalalt comostenitor, ultima data existand o cearta, cu siguranta nu va fi de acord cu dezmembrarea/partajarea titlului, iar de instanta, este exclus, cel putin pentru un timp.

Repet, avand la baza acest titlu de comostenitor, chiar nu pot incheia un contract de arenda pe jumatate din suprafata respectiva? Nu este legal?

Adrian Dimitriu a scris:

cota indiviza este...indiviza, astfel incat toate deciziile trebuiesc luate in comun de toti proprietarii. dupa ce se va face partajul/ dezmembrarea, atunci fiecare va putea dispune de bunul sau. partajul se face la notar, daca partile agreaza un mod de impartire, sau in instanta, la cererea uneia din parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare pamant - certificat de mostenitor Ionelll321 Ionelll321 Buna ziua, Sunt in urmatoarea situatie: strabunicul meu (tatal bunicului meu) a avut un titlu de proprietate pe o suprafata totala de 3 hectare, dupa ... (vezi toată discuția)
Intabularea la doua parcele invecinate ned_marian ned_marian Mama mea mosteneste printr-un certificat de mostenitor doua parcele de vie incecinate astfel: prima parcela integral iar din cea dea doua 1/2. La parcela din ... (vezi toată discuția)
Teren cu un singur titlu de proprietate si doi titulari mihaita70 mihaita70 Buna ziua. Mamei mele si vărului meu le-a fost retrocedata o suprafata de teren agricol, dar există doar un singur titlu de proprietate. Dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)