avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1609 soluții astăzi
Forum Activitate MinaLumi

Activitate MinaLumi

Va multumesc pt raspuns.
Am citit articolul Hotnews. Acolo e vorba de persoane care au lucrat ele insele in afara tarii si primesc pensie in urma muncii lor., pensie de drept. Nicaieri nu am gasit nicio informatie referitoare la pensia de vaduva. As vrea sa stiu daca exista o referire exacta la pensia de vaduva. DU are un paragraf anume pt pensia de vaduva?

Cornel Vasile a scris:

În conformitate cu art. 130 Cod fiscal, veniturile obținute din străinătate (inclusiv cele din pensie) sunt supuse declarării și plății impozitului pe venit, dacă persoana care obține aceste venituri este considerată rezidentă fiscal în România.
[ link extern ]

Luxembourg pensie de urmas si Franta o pensie foarte mica de urmas. Sotul meu a lucrat in ambele state.

Cornel Vasile a scris:

Despre ce stat este vorba?

Pentru pensie de urmas, mai exact de vaduva (nu am muncit eu, ci sotul) din alt stat UE care nu retine impozit, trebuie platit impozit pe venit si cass in Romania?
Conform noii legi 360/2023, daca am doar 9 ani si 3 luni stagiu contributiv, pt a insuma stagiul minim de 15 ani, se pot adauga anii de facultate sau acestia se adauga doar daca ai deja 15 ani stagiul minim? Daca se adauga, se socotesc 5 ani fix sau 4 ani si 9 luni, fara ultima vacanta de vara? Somajul de 9 luni (legea 1/1991) se mai adauga? Multumesc!
Primesc pensie de vaduva din Luxembourg si fiica mea minora primeste pensie de orfan, din aprilie 2023. Pensiile de vaduva si de orfan (peste 10.000 lei impreuna) din Luxembourg se impoziteaza in Romania sau sunt impozitate doar la sursa, in Luxembourg? Pt pensia de vaduva se retine impozit la CNAP Luxembourg (pt cea de orfan nu se retine nimic). Nu apare situatia de dubla impozitare? Exista conventia de evitare a dublei impozitari prin metoda scutirii, intre cele 2 țari? Ce trebuie sa fac si cand? Unde sa ma adresez? Datorez si contributia la CASS in Romania, daca eu sunt asigurata si mi se opreste din pensie contributia de sanatate la CNS Luxembourg? Multumesc!
In situatia unei succesiuni deschisa in Franta (sot francez), sotia si minora (romance) pot face acceptarea succesiunii la un notar in Romania, intrucat in instanta cererea a fost respinsa ca neintemeiata?
Multumesc pt raspuns.
Multumesc pt raspuns! Exact asta ma interesa, daca stagiul asimilat e cuprins in cei 15 ani de stagiu minim. De unde as putea afla sigur?
Buna ziua!
As dori sa stiu daca, conform noii legi a pensiilor nr. 127/ 2019 (care va intra in vigoare pe 1 sept. 2023), anii de facultate (5 ani) si perioada de somaj indemnizat (9 luni) se adauga ca stagii asimilate perioadei lucrate efectiv, (perioada contibutiva, in cazul meu 8 ani si 8 luni), indiferent de numarul de ani cotizati (stagiu cotizat) sau trebuie sa ai minim 10 ani cotizati ca sa se poata adauga perioadele asimilate (anii de facultate si somajul).
Concret, eu am 8 ani si 8 luni cotizati, 5 ani de facultate si 9 luni de somaj indemnizat, in total 14 ani si 5 luni. Daca cumpar 7 luni prin contract cu CNPP, voi insuma 15 ani. E posibil, corect si legal?
Va multumesc!
Asa stiam si eu, din pacate pt mine. Cei 5 ani de facultate banuiesc ca nu se adauga la cei 8 ani cotizati, ci la minim 15 ani? Multumesc pt raspuns.

CHKa a scris:

Coform legii in vigoare azi ( legea 263/2010 ) , NU , aveti nevoie de minim 15 ani stagiu de cotizare. Despre legea care se va adopta in curand ... nu exista nici un fel de informatie publica , deci nu cred ca veti primi vreun raspuns . Intuitia mea ( bazata doar pe cititul printre randuri a putinelor si vagilor declaratii publice ale oficialilor ) este ca o noua lege va avea prevederi mai stricte si mai grele , nicidecum mai usoare , pentru accederea la pensie . Dar - repet - e doar parerea mea . Iar pana in 2030 - cine ar putea sti cate legi s-ar mai putea schimba , spre disperarea noastra ?