avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! As dori sa stiu daca, conform noii legi a ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! As dori sa stiu daca, conform noii legi a pensiilor ...

Buna ziua!
As dori sa stiu daca, conform noii legi a pensiilor nr. 127/ 2019 (care va intra in vigoare pe 1 sept. 2023), anii de facultate (5 ani) si perioada de somaj indemnizat (9 luni) se adauga ca stagii asimilate perioadei lucrate efectiv, (perioada contibutiva, in cazul meu 8 ani si 8 luni), indiferent de numarul de ani cotizati (stagiu cotizat) sau trebuie sa ai minim 10 ani cotizati ca sa se poata adauga perioadele asimilate (anii de facultate si somajul).
Concret, eu am 8 ani si 8 luni cotizati, 5 ani de facultate si 9 luni de somaj indemnizat, in total 14 ani si 5 luni. Daca cumpar 7 luni prin contract cu CNPP, voi insuma 15 ani. E posibil, corect si legal?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MinaLumi , utilizator 14:15, 23 Noiembrie 2022
Potrivit acelei legii:
- stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. ... nu se distinge daca intra sau nu si stagiul asimilat.
- În situația pensionarilor care au realizat stagiu de cotizare cuprins între 10 și 15 ani, pensia minimă se stabilește în funcție de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani și 14 ani inclusiv.


Multumesc pt raspuns! Exact asta ma interesa, daca stagiul asimilat e cuprins in cei 15 ani de stagiu minim. De unde as putea afla sigur?
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2022
MinaLumi, utilizator
Ministerul Muncii va poate da lamuri exacte ...
Multumesc pt raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As dori sa stiu daca, conform legii actuale sau celei care va ... MinaLumi MinaLumi As dori sa stiu daca, conform legii actuale sau celei care va fi adoptata in curand, voi beneficia de pensia sociala de 1000 lei (in prezent), in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! care este suma indemnizatiei de somaj pt un concediat cu 11 ani vechime in munca? (vezi toată discuția)
Bună ziua, pentru o persoana care are 13 ani vechime in munca, ... zre zre Bună ziua, pentru o persoana care are 13 ani vechime in munca, ce opțiuni de pensie exista? Pensia pentru limita de vârstă impune un stagiu de cotizare de ... (vezi toată discuția)