avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Activitate vasilemb

Activitate vasilemb

Va scriu deoarece recent am castigat un proces civil la Tribunalul Bucuresti (suma peste 500 mii lei) bazat pe nerespectarea unui contract de prestari servicii. Partea adversa a facut apel si eram curios din experienta dvs. care este procentul sentintelor schimbate radical de Curtea de Apel impotriva celor date de Tribunalul Bucuresti .
Multumesc
Codul muncii - evaziune fiscala

Daca un salariat cu contract de munca este platit cu salariul minim brut pe tara pe statul de plata, dar acesta a efectuat ore de noapte si avea dreptul la un spor de 25% pentru aceste ore, cum intrerpretati contraventia in acest caz?
1. potrivit Legii 53 (Codul muncii) , Art 260 alin k) încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
2. Potrivit codului fiscal, diminuarea bazei de impozitare pentru contrbutiile salariale reprezinta evaziune fiscala.

Se poate considera ca neacordand salariatului sporul de 25% s-a comis evaziune fiscala? Sau odata prevazuta contraventia in lege, aceasta nu mai reprezinta infractiune?

Tb sa tinem cont si de OUG 117/2021 prin care: 4. La articolul 260, partea introductivă a alineatului (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Articolul 260
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii, infracțiuni:
Am inteles ca e recomandat sa apelez la un profesionist pt continut, dar contractul este valabil in fata autoritatilor si sub semnatura privata.
Asta voiam sa stiu.
Multumesc
In ce lege se prevede ca avocatii redacteaza contractele intre PF si PJ?
Daca ma duc la RCS RDS sa semnez un contract nu ma asista nici un avocat. De asemenea, la o firma care monteaza AC, termopan, telefonie,...adica nu numai furnizori de utilitati.
De ce sa avem nevoie de avocat pt un contract de asociere in participatiune?
Nu avem nevoie de avocat nici pt contractele de inchiriere care mai nou nu se mai inregistraza nici la ANAF, ci doar se declara veniturile.
Va rog mult, daca se poate un raspuns argumentat si nu unul subiectiv motivat de meseria practicata.
Cu stima,
Bogdan V
Va scriu in legatura cu o asociere in participatiune intre mine ca si PF si o societate comerciala (SRL).
Detin un teren si doresc sa ma asociez cu societatea pentru a construi un imobil. Mentionez ca deja am autorizatie de construire pe teren, dar nu dispun de fondurile si timpul necesar finalizarii constructiei.

1. Imi puteti indica va rog un model pentru o astfel de asociere?

2. Documentul trebuie parafat de notar/avocat, sau poate fi semnat intre mine si administratorul societatii la sediul acesteia fara a fi nevoie de notar/avocat?

Multumesc
Buna ziua,
In cadrul programului "Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firmele mici și mijlocii (IMM)" doresc sa stiu daca detin un teren intr-o localitate din afara zonei Bucuresti-Ilfov si vreau sa aplic pentru obtinerea de fonduri in vederea construirii unei hale de productie, POT SA FOLOSESC O SOCIETATE care acum are sediul in Bucuresti?
Adica pot sa modific statutul si sa adaug inca un cod caen pentru productia pe care doresc sa o fac in zona unde detin terenul?
Este acceptata societatea care are acum sediu social in Bucuresti, urmand evident sa isi faca punct de lucru acolo unde se va contrui hala?
Multumesc
Potrivit dispozitiilor art. 16^1 din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii), republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
(1) in sensul art. 16 alin. (4), locul de muncă reprezintă locul în care salariatul îşi desfăşoară activitatea, situat în perimetrul asigurat de angajator, persoană fizică sau juridică, la sediul principal sau la sucursale, reprezentanţe, agenţii sau puncte de lucru care aparţin acestuia.
(2) Copia contractului individual de muncă se păstrează la locul de muncă definit conform alin. (1) pe suport hârtie sau pe suport electronic, de către persoana desemnată de angajator în acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidenţialitatea datelor cu caracter personal.

- dispozitiile art. 77 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, conform carora, (1) persoanele cu handicap au dreptul de a munci şi de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu dispoziţiile speciale din prezenta lege.
(2) in sensul prezentei legi şi numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III.
- dispozitiile art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, conform carora,
(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel județean sau al sectoarelor municipiului București.
(2) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.
(3) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Societatea noastra are mai mult de 50 de salariati si am ales sa angajam persoane cu handicap conform prevederilor Art. 78 alin. 2 intr-un procent de 4% din numarul total de angajati.
Majoritatea acestor persoane sunt persoane cu invaliditate grad III, cu drept de munca redus la jumatate (maxim 4 ore/zi), persoane care potrivit Art. 77 alin. 2, in contextul incadrarii in munca , sunt considerate persoane cu handicap. Persoanele cu incadrare in grad de handicap au calitatea de salariati ai societatii noastre si desfasoara activitatea la obiectivele de paza ale societatii, conform duratei muncii stabilite prin contractele individuale de munca, cu respectarea legislatiei in vigoare.

Va solicitam punctul de vedere cu privire la definitia “locului de munca” in contextul interpretarii art. 78 din Legea 448/2006 actualizata si republicata, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

De asemenea, va solicitam sa ne precizati daca persoanele cu invaliditate grad III, incadrate fiecare cu contract de munca cu norma partiala de 4(patru) ore/zi conform deciziei medicale, pot ocupa fiecare cate un loc de munca conform definitiei acestuia si in contextul Art. 78 din legea 448/2006.
Va solicit punctul de vedere cu privire la interpretarea Art. 78 din Legea 448/2006 actualizata si republicata, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

“Articolul 77
(1) Persoanele cu handicap au dreptul de a munci și de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislației muncii, precum și cu dispozițiile speciale din prezenta lege.
(2) În sensul prezentei legi și numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înțelege și persoana invalidă gradul III.”
"Articolul 78
(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel județean sau al sectoarelor municipiului București.
(2) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.
(3) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap."

Daca societatea comerciala are mai mult de 50 de salariati si a ales sa angajeze persoane cu handicap conform prevederilor Art. 78 alin. 2 intr-un procent de 4% din numarul total de angajati, iar majoritatea acestora sunt persoane cu invaliditate grad III si norma de lucru cu timp partial (maxim 4 ore/zi asa cum prevede decizia medicala),
va rugam sa ne spuneti daca aceste persoane, sunt considerate persoane cu handicap ce pot ocupa individaul cate un loc de munca, indiferent ca sunt angajate cu norma partiala, asa cum sunt limitate de catre decizia medicala de invaliditate grad III.

Concret, daca societatea are un numar total de 400 de salariati si are angajate 16 persoane cu invaliditate gradul III, toate acestea avand contract de munca pe 4 ore zilnic, este respectat articolul 78 alin 2 din lege, astfel incat fiecare persoana sa fi ocupat cate un loc de munca?
In acest caz societatea datoreaza fond de handicap?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana la urma i-am convins ca vor pierde si au renuntat la idee. Au intrepretat asa cum e normal.
Multumesc
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca o societate cu peste 50 de salariati datoreaza fond de handicap in cazul in care a incadrat in munca cel putin 4% din nr mediu de salariati, persoane care detin decizii de la casa de pensie care atesta ca acestea au invaliditate grad 3.
Aceste persoane nu detin certificat de handicap, dar detin decizii de invaliditate grad 3 si conform art 77 (2) sunt considerate persoane cu handicap in contextul incadrarii in munca. Legea 448/2006 actualizata prevede ca:
ART. 77 (2) În sensul prezentei legi şi numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III.
ART. 78 (1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel județean sau al sectoarelor municipiului București. (2) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.
(3) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Mentionam ca inspectorul ANAF care a venit in control interpreteaza legea diferit, in sensul ca DACA SALARIATUL NU DETINE CERTIFICAT DE HANDICAP atunci nu poate fi considerat ca si persoana cu handicap in contextul incadrarii in munca cu toate ca salariatul are decizie de incadrare in gradul 3 de invaliditate, contrazicand clar art 77 (2).
Cu toate acestea, ANAF pentru a obliga societatea sa schite niste sume imense pe ultimii 2.5 ani, interpreteaza legea eronat.

Rog ajutor.

Multumesc anticipat