avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Activitate marianUtilizator

Activitate marianUtilizator

Buna ziua,

Am achizitionat un telefon mobil de la Vodafone pe abonament. Mentionez ca perioada contractuala de 2 ani a trecut, iar intre timp eu nu mai sunt client Vodafone, deci obligatiile contractuale s-au terminat, exceptie facand telefonul deoarece s-a defectat de alte 2 ori in decursul garantiei si mereu a fost inlocuit cu un telefon nou (asa procedeaza Apple, telefonul este un iPhone 7).

Si de aceasta data s-a defectat decursul garantiei ..

A trecut termenul legal de 15 zile specificat in legea 449/2003 Cap3, art. 11, (4) "Orice reparare sau înlocuire a produselor va fi făcută în cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilită de comun acord, în scris, între vânzător şi consumator, şi fără niciun inconvenient semnificativ pentru consumator, luându-se în considerare natura produselor şi scopul pentru care acesta a solicitat produsele. Perioada de timp stabilită nu poate depăşi 15 zile calendaristice de la data la care cumpărătorul a adus la cunoştinţă vânzătorului lipsa de conformitate a produsului."

Am incercat sa contactez vanzatorul dupa aceste zile ca sa putem solutiona amiabil, dar a fost imposibil sa vorbesc cu cineva asa ca m-am indreptat catre ANPC.

In plangerea catre ANPC am redactat plangerea bazandu-ma pe legea 449/2003 Cap3, art11 (4) si art 13 (a) (b) (c) si conform art-ului 13 am putut sa cer rezolatiunea contractului ca sa pot obtine banii inapoi pe telefon. Datorita acestei plangeri am ajuns sa fiu contactat de catre cei de la Vodafone pentru a-mi oferi o solutie - de cand am trimis telefonul in garantie am fost contactat abia dupa 40 de zile calendaristice.

Solutiile lor au fost:
1. Banii inapoi - 273 euro
2. Acelasi telefon nou (solutie care nu ma avantajeaza deoarece este a 3-a oara cand s-a defectat si de fiecare data a fost inlocuit cu un terminal nou deoarece asa procedeaza Apple. Daca as alege aceasta optiune as fii asteptat aceste 40+ zile degeaba).

Suma oferita de catre ei, 273 euro reprezinta avansul pe telefon pe care eu l-am platit la semnarea contractului, urmand ca restul contravalorii telefonului sa fie achitat prin plata abonamentului in valoare de ~31 euro. In decurs de 2 ani am achitat in total ~1017 euro din care valoarea telefonului la liber in acel moment a fost de 737 euro.
La negocierea ofertei mi s-a spus ca abonamentul are aceasta valoare deoarece este un telefon scump si este clar ca eu nu pot sa platesc mai putin decat valoarea telefonului.

Problema este:
Eu vreau sa primesc pe telefon atat cat a fost el la liber atunci cand a fost achizionat, adica 737 euro. Deoarece eu am platit acest pret prin acei 273 euro la semnare si apoi in decursul celor 2 ani de abonament.
Desi cei de la ANPC spun ca am dreptate si ca ar trebui sa primesc pe telefon valoarea intreaga, deoarece eu am platit-o intradevar in acei 2 ani, Vodafone sustine ca pretul telefonului a fost de fapt 273 euro, fiind un pret promotional, citez exact cum scrie in contract.

"Achizitionarea unui telefon mobil iPhone 7 32GB Negru 4G+ la pretul special de 274.00 Euro. Pretul contine: o reducere de 463.80 Euro
fata de pretul fara conectare al telefonului."

Daca as fii cumparat telefon la pret promotional de 1 leu si as fii platit 60 euro abonamentul timp de 24 de luni as fii primit inapoi 1 leu?

De asemenea, in contractul cu Vodafone exista o sectiune in care scrie: "În toate cazurile, Clientul nu va achita, ca si justa despăgubire o suma mai mare decât contravaloarea planului tarifar lunar
(inclusiv extraopţiuni) inmulţită cu numărul de luni rămase până la expirarea Perioadei minime contractuale.
5.2. Pentru Echipamentele Terminale achiziţionate în rate, se va adăuga, adițional Justei Despăgubiri, și valoarea ratelor neachitate.
5.3. Dacă pentru anumite Planuri Tarifare vor fi stabilite alte criterii de calcul ale Justei Despăgubiri sau ale Sumei Iniţiale, acestea vor fi
menţionate în mod expres în CCP partea I, prevalând faţă de prevederile de mai sus.".

Si anume Justa Despagubire se calculeaza bazat suma initiala a echipamentului terminal, care este incadrat in planul tarifar al abonamentului de 31 euro, aceasta suma este 400 euro in acel tabel. Deci nu as putea sa primesc macar cei 400 + 273 avansul? Altfel exista dublu standard?

Exista o alta lege pe care ma pot baza?

Le-am spus celor de la Vodafone ca amenda pentru art11 pe care l-au incalcat intarziind peste cele 15 zile este intre 5000-25.000 de lei. Iar ei mi-au spus ca vor contesta amenda si deci nu vor plati nimic. Indiferent de ce se va intampla, ei oricum au incalcat legea intarziind cu mult peste cele 15 zile, nu vor pati nimic? Doar eu voi iesi pagubit din aceasta situatie?

Multumesc.
Buna ziua,

Pentru intoarcerea in tara se cere completarea unei declaratii epidemologice.
Ca sa pot intra in tara este obligatoriu sa completez aceasta declaratie sau pot refuza?
Buna ziua,

Sunt chirias intr-un apartament al primariei din anul 2004. Doresc sa cumpar imobilul.

Cei de la primarie mi-au spus ca pe baza legii 112/1995, nu pot cumpara imobilul deoarece nu sunt chirias la data aparitiei legii.
De asemenea, din ce mi-au comunicat cei de la primarie imobilul nu este revendicat pe legea 10,

Mi s-a spus ca pot achizitiona imobilul doar daca se modifica legea 112/1995.

Intr-un articol de guvern din 2013 scrie:
"Legea nr 112/1995 a dat posibilitatea tuturor chiriasilor titulari ai unor contracte de inchiriere a apartamentelor in care locuiesc de a opta intre a cumpara aceste apartamente sau de a ramane in continuare chiriasi. Ceea ce conteaza este existenta calitatii de chirias la momentul aparitiei legii (decembrie 1995), astfel ca raportarea dobandirii calitatii de chirias la o data ulterioara datei de intrare in vigoare a legii, astfel cum propune initiatorul propunerii legislative, nu poate fi acceptata."
- Intreg articolul poate fii gasit aici: [ link extern ]

Intrebarea mea este, nu exista o alta lege care sa imi permita achizitionarea imobilului chiar daca sunt chirias din 2004, iar legea este din 1995? Deoarece conform contractului, dupa o perioada de 5 ani in care am fost chirias pot inainte o cerere pentru cumpararea imobilului de la primarie.

Multumesc.