avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obligativitate declaratie epidemologica la intrarea in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obligativitate declaratie epidemologica la intrarea in tara

Buna ziua,

Pentru intoarcerea in tara se cere completarea unei declaratii epidemologice.
Ca sa pot intra in tara este obligatoriu sa completez aceasta declaratie sau pot refuza?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 15:30, 29 Iulie 2020
De ce sa refuzati daca nu aveti nimic de ascuns? In aplicarea art. 5 din O.M. nr. 3/24.03.2020, în punctele de trecere a frontierei se fac verificări pentru toate persoanele care se prezintă la intrarea în ţară, având ca zonă de plecare sau tranzit ţări zonele roşii şi galbene.
Completarea acesteia cu date eronate intră sub incidența legii, conform articolelor 326 și 352 din Codul Penal, astfel:

Articolul 326 din Codul Penal - Falsul în declarații:

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Articolul 352 din Codul Penal - Zădărnicirea combaterii bolilor:

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2020
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carantina si dosar penal Leeann Leeann Care este articolul din codul penal care reglementeaza carantina?’ Care este legea care da dreptul organelor de politie sa puna amenzi penale pentru ... (vezi toată discuția)
Refuz vaccinare lamaitza lamaitza Am fost chemata la medicul de familie pentru a-mi vaccina baiatul de 9 ani pt ROR, in cazul de refuz mi s-a pus foaie in mana pentru a o semna, foaie care ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu daca pot plati indemnizatia de carantina unui ... miana88 miana88 As vrea sa stiu daca pot plati indemnizatia de carantina unui salariat care are concediu medical (cod indemnizatie \"carantina\") dar a fost prezent la ... (vezi toată discuția)