avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Activitate gheil

Activitate gheil

Buna, am suferit un accident fiind victima, in prezent se apropie termenul de prescriptie de 3 ani. Am inteles ca s-ar putea prelungi prescriptia si m-ar interesa sa stiu ce ar trebui sa contina o notificare de punere in intarziere conform art. 2540 noul C. civ. Ma mai intereseaza care este procedura de trimitere prin posta (pentru a face dovada de trimitere/primire) la persoanele raspunzatoare deoarece ar fi 2 persoane vinovate. Va multumesc!
Răspuns la discuția Articolul 349, 350 cod penal
Chiar daca m-am constituit parte civila in urmarirea/cercetarea penala, mai pot deschide actiune in instanta civila pentu aceleasi pretentii din urmarirea penala ? Va mutumesc !
Buna ziua, sa deschis dosar penal la Parchet dar nu in urma trimiterii dosarului de catre ITM deoarece in Procesul verbal de constatare al accidentului de munca propuneri pentru cercetare penala; nu sunt. Sa deschis in urma prezentarii politiei la fata locului unde au consemnat cele intamplate la fata locului, iar in urma sesizarilor mele la Parchet sa trimis sesizarile catre organele judiciare (politie) unde si acolo a fost inregistrat accidentul. Sesizarile mele au constat in faptul ca nu mi sa dat din partea angajatorului casca de protectie, nu s-au efectuat normele SSM la intrare in santier din partea firmei colaboratoare cu firma la care eram angajat, nu mi sa efectuat analizele de medicina muncii la angajare si nici pana la producerea accidentului din partea angajatorului cat si faptul ca latimea holului unde sa intamplat accidentul a fost de circa 1.5m nu cum este descris in Procesul verbal al acc. cum ca acesta ar fi fost de latimea de 2.5m, cea ce inseamna a fi fals in declaratii din partea persoanei care a facut constatarile cu privire la accidentul de munca. In urma declaratiei in calitate de victima date la politie cu privire la accident m-am constituit parte civila. In prezent se apropie termenul de prescriptie de 3 ani de zile pentru a efectua o actiune la Instanta civila si nu am rezultatul din cadrul urmarii penale. Nu stiu cum sa procedez mai departe daca imi puteti da un raspuns. Va multumesc!
Buna ziua, faptul ca nu mi s-au prezentat normele ssm (cat si faptul ca acestea s-au gasit nesemnate) la intrarea in santier din partea firmei colaboratoare cu firma angajatoare nu intra la infractiune din partea sefului de santier? deoarece art. 349 cod penal spune: (1) Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Cat si art.350 cod penal (1) Nerespectarea de către orice persoană a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Va multumesc !
Buna ziua, imi puteti spune daca termenul de prescriptie de 3 ani a unei actiuni civile pentru ca aceasta sa nu fie declarata tardiva se mai poate prelungi cu 6 luni prin notificarea partii parate. Este luata in considerare aceasta notificare de catre presedinte si daca imi puteti spune expres legea din codul de procedura civila. Va multumesc !
Buna ziua, este vorba despre un accident de munca, am primit de la medicul legist 8 , 9 zile de ingrijiri medicale. problema ar fi ca am ramas cu o cicatrice de 2 centimetri la nas desi am fost cusut la spital. Ma intereseaza in privinta daunelor materiale plata unei operatii estetice cu laser dar deocamdata nu am gasit un doctor sau clinica care sa imi spuna daca se poate face operatia si cum va iesi, iar daca nu voi reusi sa gasesc o metoda de a repara cicatricea sa cer daune morale. In procesul verbal de constatare a accidentului de munca am iesit de vina pentru faptul ca am cazut de pe o scara de 98 cm inaltime, iar angajatorul pentru faptul ca nu am avut efectuate analizele medicale/aviz psihologic la angajare cu privire la lucrul la inaltime, iar firma cu care avea contract firma angajatoare de prestari servicii, locul unde sa si intamplat accidentul a fost gasita raspunzatoare pentru faptul ca nu a fost semnata fisa de instruire colectiva din partea mea fiind vorba de un santier in constructii. ma intereseaza sa stiu daca aceste raspunderi intra in articolul 349 -350 cod penal. Va multumesc !
Buna seara, este vorba despre un accident de munca, am primit de la medicul legist 8 , 9 zile de ingrijiri medicale. problema ar fi ca am ramas cu o cicatrice de 2 centimetri la nas desi am fost cusut la spital. Ma intereseaza in privinta daunelor materiale plata unei operatii estetice cu laser dar deocamdata nu am gasit un doctor sau clinica care sa imi spuna daca se poate face operatia si cum va iesi, iar daca nu voi reusi sa gasesc o metoda de a repara cicatricea sa cer daune morale. In procesul verbal de constatare a accidentului de munca am iesit de vina pentru faptul ca am cazut de pe o scara de 98 cm inaltime, iar angajatorul pentru faptul ca nu am avut efectuate analizele medicale/aviz psihologic la angajare cu privire la lucrul la inaltime, iar firma cu care avea contract firma angajatoare de prestari servicii, locul unde sa si intamplat accidentul a fost gasita raspunzatoare pentru faptul ca nu a fost semnata fisa de instruire colectiva din partea mea fiind vorba de un santier in constructii. ma intereseaza sa stiu daca aceste raspunderi intra in articolul 349 -350 cod penal. Va multumesc !
Buna, sunt parte vatamata intr-un dosar de cercetare a urmarii penale anchetate de politie sub supravegherea procurorului de caz. Deocamdata nu sa stabilit nimic in legatura cu cercetarea urmariri penale desi am dat declaratie la politie am depus probe, martori si dovezi facand anumite sesizari la dosarul de cercetare cat si o cerere de urgentare a cazului. M-am constituit parte civila neindicand suma daunelor morale cat nici cele materiale. In prezent se apropie termenul de trei ani (peste o luna de zile) in care pot sa deschid actiune in instanta civila pentru pretentii (daunele materiale si morale suferite). Daca astept pana la finalizarea cercetarii urmarii penale si raspunsul va fi de clasare sau de neinceperea urmarii penale voi mai putea deschide actiune in instanta civila sau va fi considerata actiune tardiva ? Va multumesc!
Buna ziua. In urma unui accident de munca am primit un proces verbal de constatare a accidentului de munca de la firma angajatoare, unde s-au gasit vinovati de producerea accidentului: in primul rand eu, firma angajatoare cat si firma unde am fost repartizat avand contract de prestari servicii cu firma angajatoare. Doresc sa inaintez actiune in instanta civila pentru daune. Aceste doua firme au sediul social cu adrese/judete diferite, din ce am vazut in lege ar trebui la adresa de domiciliu a paratului, doar ca in cazul de fata este vorba de doi parati cu adrese si judete diferite. Accidentul sa petrecut la firma cu care firma angajatoare a avut contract de prestari servicii. Ma intereseaza sa stiu la care instanta de judecata pot inainta cererea pentru chemare in judecata.
Buna ziua, daca detin o inregistrare audio facuta cu telefonul mobil in timpul declaratiei cu privire la un accident de munca (eu fiind victima). Inregistrarea a fost facuta intr-un spatiu al unei firme (sediu social) la care am lucrat in care este inregistrat faptul ca se recunoaste oarecum faptul ca nu mi sau tinut Normele de Protectia Muncii la angajare, fiind doar semnata de catre mine respectiv Fisa cu Instruirea Periodica. Se poate depune aceasta inregistrare la dosarul de urmarire penala ca fiind proba? Va fi acceptata ? Pot fi ulterior chemat in judecata de acea persoana pentru inregistrarea unei convorbiri private? deoarece din lege nu inteleg clar si nu vreau sa risc. Va multumesc !