avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Activitate iMozzie

Activitate iMozzie

Buna ziua,

Am in discutie urmatoarea chestiune daca ma poate ajuta cineva va rog.

Eu si sotia mea ne dorim sa construim o casa pe terenul socrilor mei, adica parintii sotiei.

Pe terenul respectiv mai exista deja o casa construita si un grajd vechi.

Casa dorim sa o construim in locul grajdului.

Sotia mea mai are o sora mai mica.

Am vrea sa cerem socrilor nostri sa ne cedeze bucata de teren pe care exista construit gradul respectiv, adica sa imparta cumva curtea in doua, o parte unde exista casa contruita sa ramana pe numele socrilor si eventual apoi pe numele surorii sotiei si partea cealalta unde exista construit grajdul sa o treaca pe numele sotiei.

Cum se poate face acest lucru? Trebuie deschisa succesiune, se poate fac un simplu act de donatie? Trebuie si acordul surorii sotiei?

Pentru a construi casa pe locul grajdului avem nevoie de autorizatie de construire?

Nu stim exact inca cum sa procedam. Am pornit de la ideea ca vrem sa ne construim o casa si cum nu avem pamant, putem apela la parinti care au deja un teren cu o casa construita si anexa respectiva si au acte peste toate aceste bunuri.

Multumesc!
Va multumesc mult pentru raspuns. Referitor la ceea ce ati spus, inseamna ca se mai aplica uzucapiunea, conditia fiind ca terenul sa fie in proprietatea privata a statului.

Cu indrazneala as dori sa va mai intreb cateva detalii.

Unde pot verifica mai exact in proprietatea cui se afla terenul respectiv?

Stiu ca vecinii mamei mele au avut niste decizii de atribuire dinainte de anii '90 pentru suprafetele lor, care sunt aproximativ aceleasi, 5-6 ari.

Mama mea a verificat la prefectura, pentru perioadele 50-60 dar nu s-a gasit nici o hartie la arhiva momentan. Banuiesc ca daca s-ar gasi o decizie de atribuire, atunci totul ar fi mult mai simplu nu?

Referitor la concesiune si stupeficie, m-am interesat putin si asta ar insemna ca primaria sa ne dea terenul respectiv pentru o perioada de x ani, nu mai mult de 99 ani, asta insemnand ca nu se va putea vinde acel teren impreuna cu casa etc. corect?

Daca se ajunge la aceasta varianta cu conceciunea sau stupeficia, se mai poate construi ceva pe acel teren, o anexa, o baie sau ceva?

Singura modalitate prin care mama mea ar fi proprietar cu drepturi depline al acelui teren ramane varianta de a deschide impreuna cu un avocat actiunea de uzucapiune nu?

Va multumesc mult pentru raspuns insa odata!
Salutare,

La multi ani in primul rand si sanatate!

Sper sa ma puteti ajuta cu niste sfaturi in legatura cu o problema.

Mama mea a ramas in casa construita de bunicul meu prin anii 60, pe un pamant unde suprafata este in jur de 6 ari.

Problema cea mai mare este ca mama mea nu stie de existenta actelor nici pe pamant si nici pe casa.

S-a cautat prin arhive pentru o decizie de atribuire si nu s-a gasit nimic.

Bunicul meu a decedat in urma cu 1 an si ceva, insa a lasat scrisa o hartie prin care ii lasa casa mamei mele, ea fiind cea care a ramas in casa.

Intre timp a fost si un proces care a inceput dupa decesul bunicului si s-a incheiat anul trecut in decembrie, proces in care s-a constatat ca fratii mamei au fost de acord sa ii ramana ei casa.

Problema acum este ca pamantul este in proprietatea statului si nu stim cum ne putem intabula. De la primarie ni s-a zis ca pamantul nu se poate cumpara din ce am inteles.

Cu casa s-a rezolvat, intr-o prima parte, dar nu stiu ce putem face cu pamantul. Mai este valabila legea uzucapiunii? Se poate face ceva ca mama mea sa rezolve cu actele casei si apoi sa se intabuleze si cu pamantul? Poate primaria sa vanda sau sa cedeze gratuit bucata de teren de 6 ari pe care este construita casa avand in vedere ca bunicii si toti copii au locuit acolo inca din anii 50-60? Nu stiu cum functiona legea atunci, de ce nu s-au mai gasit acte?

Niste sfaturi, m-ar ajuta mult. Eventual pot veni cu alte detalii daca este necesar.

Multumesc!
Multumesc pentru raspunsuri. Intr-un final am rezolvat. Am gasit unul dintre contractele la nunta. M-am dus cu el la banca am depus banii si totul a fost in regula din partea bancii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult pentru toate raspunsurile!

Cred ca aveti dreptate cu ce spuneti dvs. nu poate trece antecontractul in cartea funciara a terenului, din cauza ca nu are acte pe imobil.

"In calitate de promitenti cumpărători, declaram pe proprie răspundere că la data autentificarii prezentului inscris, nu solicitam notarea promisiunii în cartea funciară a terenului."

Totusi in afara de clauza aceasta sunt alte clauze care imi dau curaj ca totul e in regula, plus urmatoarele aspecte:

- Draftul contractului primit in avans.

- Pe acelasi teren sunt inca 2 blocuri turn finalizate, in unul din ele fiind deja mutati proprietarii

- Pe langa acestea 2 blocuri finalizate, se mai afla in bloc ridicat care se afla la stadiul de finisaje si blocul unde este aparamentul pe care vreau sa il cumpar care este deja construit, compartimentat si urmeaza sa pune geamurile si sa faca finisajele.

- Langa se mai afla un al 3-lea bloc, care se afla in constructie cu 3 nivele.

- Dezvoltatorul a terminat si alte proiecte in zona, avand inclusiv o strada cu numele sau si alte proiecte imobiliare cu case.

Celelalte clauze din contract care ma fac sa cred ca nu as avea nimic de pierdut sunt urmatoarele:

"Noi ...... în calitate de promitent-vânzătoare, ne obligam ca până la încheierea actului de vânzare în formă autentică, să nu înstrăinam bunul imobil, să nu il ipotecam, să nu încheiem vreo altă promisiune bilaterală de vânzare și să îndeplinim toate formalitățile necesare edificarii si intabulării constructiei în cartea funciară."

"Noi ...... în calitate de promitent-vânzătoare, declaram pe proprie răspundere, cunoscând dispoziţiile Codului Penal cu privire la falsul în declaraţii, că terenul ce face obiectul prezentei promisiuni se află în proprietatea societatii, este liber de sarcini, are acces direct la drum, nu face obiectul nici unui litigiu aflat pe rolul instanţelor judecătoreşti civile sau penale, se află în circuitul civil, nu a fost naţionalizat sau expropriat, în caz contrar, înţelegând să răspundem atât civil cât şi penal."

"Ni s-au adus la cunoștință dispozițiile art.2386, alin. 2 Codul Civil prin care promitentii cumpărători au un drept de ipotecă legală asupra imobilului, respectiv pentru restituirea sumelor plătite cu titlu de avans în caz de neexecutare a promisiunii de a contracta din partea promitentei vânzătoare."


O sa cer oricum niste lamuriri si maine inainte de semnarea contractului asta e clar. Va multumesc mult pentru ajutor!

Probabil e scris gresit " a terenului"! Am cerut un draft de contract si acum il studiez, avand posibilitatea ca luni sa il semnez.

Da, o sa fie un avans, si apoi restul de plata la finalizare. Blocul e ridicat, e la stadiul de finisaje. Iar in zona au fost construite alte imobile de catre acelasi constructor.



Emilika40 a scris:

nu solicitam notarea promisiunii în cartea funciară a terenului

A cărui teren? Ziceți că vreți să cumpărați un apartament.

De curiozitate întreb, altfel v-a lămurit dl. avocat: dacă nu se notează promisiunea în CF vă puteți trezi că nu mai aveți ce cumpăra și umblați după recuperarea avansului (o să dați avans, nu-i așa?)



Multumesc pentru lamurire!

O alta cauza din antecontract suna cam asa:

"In calitate de promitent-vânzătoare, ne obligam ca până la încheierea actului de vânzare în formă autentică, să nu înstrăinam bunul imobil, să nu il ipotecam, să nu încheiem vreo altă promisiune bilaterală de vânzare și să îndeplinim toate formalitățile necesare edificarii si intabulării constructiei în cartea funciară."

In cazul asta cred ca nu poate sa instraineze bunul imobil nu?

Multumesc!

Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa:

"In calitate de promitenti cumpărători, declaram pe proprie răspundere că la data autentificarii prezentului inscris, nu solicitam notarea promisiunii în cartea funciară a terenului."

Este ceva ce ar trebui sa ma ingrijoreze?

Multumesc!
Buna ziua! Ce cod CAEN mi-ar trebui pentru a putea achizitiona domenii si apoi sa le vand mai departe? Am nevoie de un SRL pentru a face asta sau intra in categoria veniturilor independente si pot declara veniturile obtinute prin declaratie unica?

De asemenea daca optez pentru un SRL si doresc sa fac niste bloguri/website de pe urma carora obtin venituri din vanzarea de linkuri, articole si spatiu publicitar, este nevoie ca sa le trec pe firma sau pot incheia un contract de comodat intre mine ca persoana fizica si SRL in care se specifica ca sunt inchiriate firmei?

Toate veniturile pe care le incasez vreau sa le facturez si sa fie totul in regula.

Multumesc!
Multumesc mult pentru raspuns! Sper sa fie ok si sa ii pot depune!

Indraznesc sa va mai adresez o intrebare daca se poate.

Se poate da un avans de 10.000 de euro in numerar cash pentru achitarea unui apartament in cazul in care nu reusesc sa ii depun in banca, restul platii urmand sa fie facuta din contul bancar.

Am citit si eu putin si parca e vorba doar suma de 10.000 LeI echivalent in euro pentru o tranzactie cash intre o persoana fizica si o persoana juridica si 50.000 de lei echilaventul in euro pentru o tranzactie intre doua persoane fizice.

Daca ma puteti lamuri putin va rog ati fi de mare ajutor!

Multumesc inca odata!