avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Activitate Constantinesis

Activitate Constantinesis

Buna ziua
Detin un SRL cu activitatea de proiectare de arhitectura. Nu am angajati si sunt asociat unic si administrator (nu sunt si angajat)
Nu am inregistrat un punct de lucru deoarece lucrez in general de la cafenele gen Starbucks cu laptopul
As dori sa stiu daca pot sa-mi decontez pe firma cheltuiala cu cafeaua, deoarece in fapt consider ca este in interesul desfasurarii activitatii..


Multumesc !
Multumesc !
Ce se întâmplă dacă as întra in 2023 cu un angajat si deci as putea ramane micro însă pe parcursul anului 2023 as ramane iar fără angajat? Se menține micro pana la finalul 2023 sau se trece imediat pe profit?

Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

Toate firmele care nu mai indeplinesc conditiile la 31,12,2022 ca sa ramana micro , vor fi trecute automat la profit pt ca acesta va fi obligatoriu incepand cu 01,01,2023 iar impozitul pe micro va fi optional .

Chiar daca nu veti depune D700 cum zice Alexandra mai sus , firma tot nu va ramane micro in continuare .

Da, tocmai m-am uitat si imi spune asa:
Impozit pe veniturile microintreprinderilor (data luarii in evidenta) -----------01-11-2022
Banuiesc ca asta inseamna ca sunt microintreprindere si daca nu schimb nimic, voi fi automat trecut pe impozit pe profit de la 1 ianuarie 2023 cu posibilitatea viitoare de a reveni la micro daca voi indeplini cerintele? :)
Multumesc de raspuns!

Totusi, eu pana la finalul anului 2022 mai trebuie sa depun vreo declaratie, cerere sau un bilant pentru a fi inregistrat ca microintreprindere inainte de 1 ianuarie 2023 si nu dupa aceasta data ? Eventual trebuie sa am vreo incasare deci sa incep activitatea pana la finalul anului ca sa platesc impozitul pe micro pentru a fi recunoscuta ca micro in 2022? Din ce stiam eu, pana acum orice firma nou infiintata era implicit microintreprindere din momentul inregistrarii la ONRC.
Mi-a spus cineva foarte vag ca ar trebui sa mai fac ceva pana la finalul anului dar nu am inteles exact ce, sau poate nu are legatura cu problema asta....

Răspuns la discuția Optiune Micro începând cu 2024
Mulțumesc exact asta întrebam și eu dar citisem undeva ca revenirea la Micro eva fi imposibila.

Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

da daca va indeplini conditiile la 31,12,2023


Buna ziua!
Am deschis o firmă in Noiembrie 2022 fără angajat, neplătitoare TVA deci intra la categoria Micro doar 2 luni.
Deoarece nu pot avea angajat prea curând, din Ianuarie 2023 voi intra la categoria impozit pe profit 16%
Întrebarea este dacă în viitor voi putea avea 1 angajat, mai pot reveni la categoria Micro ? Sau răspunsul depinde de viitorul legislativ care e mereu in schimbare?
Este adevărat ca nu se mai poate reveni la Micro niciodată?
Mulțumesc!
Se face un contract de colaboare pe termen determinat intre doua persoane juridice iar aceasta se numeste tot asociere in participatiune? Ramane valabila intrebarea cu distributia veniturilor rezultate.
Buna ziua
Am o intrebare pe o chestiune formala dar ma bazez pe experienta dumnevoastra.
Sunt arhitect fara drept de semnatura si datorita unei oportunitati intentionez sa infiintez un SRL si sa ma asociez cu un arhitect cu drept de semnatura pentru a realiza impreuna un proiect.
Nu am experienta in astfel de negocieri, ma puteti sfatui in principiu cam in ce raport se imparte un profit intre doi asociati intr-o speta similara avand in vedere ca eu vin cu clientul/proiectul dar in acelasi timp am nevoie de colaborarea si indrumarea unui asociat cu drept de semnatura.
Ar trebui sa incep de la 50%-50% ? Stiu ca procentul poate varia si in functie de implicarea efectiva in proiect. Daca presupunem ca implicarea in proiect este relativ egala? Dar intr-o situatie ipotetica (probabil nu in cazul acesta) in care eu doar as veni cu un proiect fara sa ma implic deci as fi un fel de business developer in general cam la ce nivel al comisioanelor se discuta?
Multumesc!
Inteleg, deci practic estimarea veniturilor prespune riscul de a ramane in pierderi cel putin 1 an de zile, adica platesc impozit pe banii pe care nu i-am incasat inca. Nu inteleg de ce se procedeaza in felul acesta? Are legatura cu modul in care statul estimeaza si calculeaza bugetul ca si predictibilitate?