avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Activitate Hellenne

Activitate Hellenne

Răspuns la discuția sunt gravida
Conform art. 27 alin. 5 din Codul muncii, solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa. Asa ca si daca v-ar fi cerut un astfel de test, un refuz al dumneavoastra ar fi fost legal.
Răspuns la discuția Functie de baza
dborsanu a scris:

Fiind institutie publica trebuie sa scoateti postul la concurs, nu e obligatoriu sa cistige cel ce a avut cumul, s-ar putea sa fie si alti doritori ai unui loc de munca!


Domnul respectiv este angajatul institutiei din 15.12.2008 cu 1/2 norma, angajat prin cumul de functie. Acum doreste ca postul pe care-l ocupa (cu acelasi timp de munca si salariu) sa-l declare ca fiind functie de baza.
Răspuns la discuția Functie de baza
Multumesc!
Buna ziua,

Va rog frumos sa ma sfatuiti cum sa procedez in urmatoarea situatie:
Lucrez pentru o institutie bugetara, si in decembrie am angajat cu 1/2 norma un jurist. La data respectiva domnul avea functia de baza la un SRL, la noi era angajat cu cumul de functie.
Acum dansul doreste sa-si declare functia de baza la noi (pt. program cu 4 ore si cu salariul cu care a fost angajat), si sa-si aduca carnetul de munca.
Nu am gasit in Codul muncii nici o prevedere care sa interzica declararea functiei de baza la un loc de munca cu 4 ore, dar daca aduce cartea de munca nu stiu cum sa procedez.
Pentru cei angajati prin cumul nu am decat o decizie la angajare.
Multumesc pentru raspuns, dar nu sunt lamurita, nestiind cum sa coroborez continutul art. 194 din Codul muncii (mentionat si de dumneavoastra) cu art. 83 (9) din CCM 2007 - 2010: "Pe perioada in care participa la programe de formare profesionala finantate de catre angajatori, lucratorii primesc drepturile stabilite prin contractele colective de munca aplicabile, pentru program normal de lucru."
Sa inteleg ca se considera timp efectiv lucrat?! Altfel... nu ar descuraja dorinta salariatilor de a participa la cursuri ?
Ce prevederi aplic pana la urma ?
Un salariat pleaca la un curs de formare profesionala de 8 zile (5 zile lucratoare, 3 nelucratoare) in alta localitate. Ce drepturi salariale i se cuvin pentru aceasta perioada, avand in vedere prevederile art. 194 din Codul muncii (il pot considera scos integral din activitate, cu CIM suspendat ?!) si cele din CCM la niv. national pt. anii 2007-2010. Nu avem CCM la nivel de angajator.
Beneficiaza de indemnizatie de conducere, salariu de merit, spor CFP, spor vechime.
Pentru zilele de repaus saptamanal aferente perioadei de formare profesionala are drept la timp liber in compensare ?
Mentionez ca ma refer la un salariat din sistemul bugetar cu contract individual de munca. CIM nu are nici o mentiune referitoare la situatiile generate de formarea profesionala.

Multumesc pentru lamuriri.
Si eu sunt interesata. Adresa mea este e_lena.draghici@yahoo.co.uk. Felicitari pentru initiativa.
Răspuns la discuția formare profesionala in week-end
Multumesc pentru raspuns. Sunt salariati care au fost trimisi de angajator (institutie bugetara) la cursuri de formare profesionala - care de regula incep vinerea si se termina duminica la pranz - in diverse locatii din tara. Au plecat din institutie cu ordin de deplasare si pt. ziua de sambata si duminica solicita zile libere in compensare. Neavand o reglementare clara, scrisa... nu prea stiu ce sa fac.
Pantru cursurile de formare profesionala desfasurate in perioada week-end-ului, salariatii pot beneficia de zile libere ? care este cadrul legal pentru aceatsa ? Multumesc.
Lucrez la o insttitutie bugetara, aflata in subordinea MDLPL. Rog respectuos pe cei care cunosc domeniul sa-mi recomande material legislativ care sa ma ajute in probleme ca:
- vechimea minima in specialitate necesara pentru angajare pe post de conducere (ex. sef sectie/departament)
- exista reglemetari privind un numar minim de angajati pe care ar trebui sa-i aiba in subordine un sef birou, contabil sef, sef compartiment (in general pers. care beneficiaza de indemnizatie de conducere) ?

Multumesc !