avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Activitate Cornely

Activitate Cornely

Da, am valorificat cele 20 de zile si am depus ȘI plangere la judecatorul de camera preliminara. Mai mult, s-a deschis un alt proces de neurmărire penală. De aceea nu înțeleg afirmatia "procesul s-a finalizat" iar plângerea pentru durata acestui nu mai are obiect.
Mulțumesc

trandafir2 a scris:

Exista o succesiune de faze si etape procedurale. In cazul dvs, procesul penal a debutat si s-a aflat in faza de urmarire penala.
S-a emis de catre procurorul de caz (probabil prim procurorul parchetului dupa cum ati scris mai sus) o ordonanta de clasare.
Impotriva acelei ordonante ati formulat plangere la procurorul ierarhic superior. Procurorul ierarhic superior v-a respins plangerea ca nefondata. Aveati 20 de zile, sa faceti plangere la judecatorul de camera preliminara. Ati valorificat termenul de 20 de zile? Probabil ca nu. Daca nu, ordonanta procurorul ierarhic superior a ramas definitiva si procesul penal s-a incheiat odata cu faza de urmarire penala.
Sens in care, acea contestatie durata proces a ramas fara obiect. De ce? Pentru ca procesul penal s-a terminat, or dvs tocmai asta reclamati prin contestatie, faptul ca procesul penal dureaza prea mult. Dar iata ca, procesul penal s-a finalizat, deci contestatia durata proces a ramas fara obiect.
Desi ar trebuit sa va bucurati ca procesul s-a finalizat, totusi nu va bucurati pentru ca nu s-a finalizat in sensul dorit de dvs. Stiu.
Concluzia (si deja ma repet), petitia depusa de dvs si considerata plangere impotriva solutiei de clasare (via mentinerii solutiei de catre procurorul ierarhic superior) este un fapt care va ajuta.

Am formulat atât o contestatie la durata proces cat și o plangere impotriva solutiei de clasare. Cea din urma mi-a fost respinsa, asadar am mai formulat și în temeiul art. 340.
Mulțumesc

trandafir2 a scris:

Pai nu ati inteles, v-am explicat in mesajul din Drept penal - probleme serioase cu dreptul,
Daca plangerea impotriva ordonantei de clasare este facuta in termen, si este adresata judecatorului de camera preliminara, atunci, daca plangerea este admisa, dosarul se poate intoarce la parchet si procesul penal poate continua.

Spuneam in celalalt mesaj ca daca ordonanta procurorului nu este atacata atunci procesul penal inceteaza.
Or, dvs ati formulat o contestatie la durata proces si nu o plangere impotriva solutiei de clasare asa cum ar fi trebuit.

Ideal ar fi sa nu deschideti mai multe mesaje in mai multe locuri pentru ca nu se intelege problema, iar cei care va raspund nu stiu despre ce discutati dvs si care este de fapt problema dvs.
(de fapt este si interzis a se deschide mai multe mesaje, cu acelasi obiect, in mai multe sectiuni de forum)

Plangere conform art 339 și respectiv 340 impotriva Ordonantei de clasare
Revin cu o dilemă de-a mea: Ce rost mai are plangerea împotriva unei ordonante de clasare (prescrierea faptei), conform art 339 al.4 si 340 Cpp, daca procesul penal oricum s-a finalizat prin acea ordonanta?
Mulțumesc
Va mulțumesc pentru răspuns. Eu am crezut ca exprimandu-mi nemultumirea fata de Ordonanta procurorului în temeiul art 339, procesul penal nu se finalizeaza prin ordonanta acestuia. Atunci ce rost mai are calea de atac mentionata la finalul ordonantei respective, daca procesul penal oricum s-a finalizat prin acea ordonanta?

trandafir2 a scris:

Contestatia durata proces este ramasa fara obiect. Petitia dvs a fost in mod just considerata/recalificata din contestatie durata proces in plangere impotriva solutiei de clasare, fapt ce este in avantajul dvs, pentru ca daca hartia depusa de dvs ar fi fost considerata in continuare contestatie durata proces ar fi fost tardiv formulata intrucat procesul penal in faza de urmarire penala s-a finalizat prin ordonanta procurorului. Or, impotriva acelei ordonante nu mai aveati decat calea de la art 340 cpp.

În ianuarie 2024, Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie a emis Ordonanta de clasare (prescrierea faptei). În termen, in temeiul art 339, alin 4 din Ccp, am depus plângere împotriva Ordonanței de clasare la Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal. Plângerea este respinsa ca fiind nefondată.
La aceeași data cu plângerea împotriva ordonanței de clasare (deci Înainte de a primi răspunsul la plângere) am transmis plangere la Judecătorie pentru durata procesului.
Între timp s-a deschis un nou proces având ca obiect "plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)"?
Plângerea privind durata procesului este tardiva? Ea a fost depusa după emiterea ordonanței de clasare cu drept de contestare, în aceeași zi cu plângerea împotriva Ordonanței de clasare.
De ce exista o noua cauza având ca obiect "plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)"?
Mulțumesc
Tragerea la raspundere pentru depășirea duratei rezonabile de soluționare a unei cauze penale
In cazul in care instanța constata depasirea duratei rezonabile a unui proces de urmarire penala (ucidere din culpa) iar consecintele tegiversarii au dus la prescrierea faptei, e posibil redeschiderea cauzei? Se poate depune cerere prin care se solicită tragerea la răspundere a Statului Român in baza art. 1357 Cod civil: „Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare”, cât şi pe prevederile art. 6 şi 8 din cadrul CEDO?
Mulțumesc
În cazul prezentat, discriminarea se raportează la toți ceilalți angajați, indiferent de sex. Mulțumesc

Cornel Vasile a scris:

Legea mentionata reglementează măsurile pentru promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, în toate sferele vieții publice din România.

Legea respectiva nu
reglementează măsurile pentru promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați? Mulțumesc
Cornel Vasile a scris:

Un angajat care a fost supus hărțuirii poate să facă o plângere la instituțiile care au competențe în domeniul hărțuirii.
Aceste plângeri se pot face conform prevederilor Legii nr. 202/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la:
– inspectoratul teritorial de muncă;
– Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării;
– instanțele de judecată;
– organele de cercetare penală dacă hărțuirea este atât de gravă, încât se încadrează în formele prevăzute de Codul penal.

Tratament diferențiat, ostil la locul de munca
Cum poate fi gestionata o situație privind tratamentul diferențiat și ostil al unui director de institutie bugetara de stat, privind un anumit angajat, X? Exista inscrisuri doveditoare și martori.
Mulțumesc
Este legal ca o persoana sa creeze un cont pe instagram care include și numele altei persoane: de exemplu "nume.prenume_fanpage" iar la postări sa folosească poze ale persoanei respective, sa specifice profesia acesteia, filmulete etc.
Unde se poate face sesizare, în condițiile în care nu se știe cine este autorul.
Mulțumesc