avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Depunerea cererii de pensionare - personal didactic de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Depunerea cererii de pensionare - personal didactic de predare

Potrivit metodologiei privind mobilitatea personalului didactic de predare, cadrele didactice care îndeplinesc condițiile de pensionare la 1 septembrie 2025, depun solicitare de încetare a CIM la unitatea de învățământ în luna ianuarie 2025, postul apare pe lista de posturi vacante/rezervate pentru anul școlar 2025-2026, cererea de pensionare și documentele aferente urmând a fi depuse la Casa de pensii, începând cu 1 septemrie 2025. Regula este ca pensionarea cadrelor didactice să se realizeze începând cu data de 1 septembrie (începutul anului școlar). În situații excepționale, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean, pensionarea cadrelor didactice se poate realiza și în timpul anului școlar.
Eu indeplinesc condițiile de pensionare conform art. 56 din L 360 (pensionare pentru limită de vârstă cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare) și aș dori să mă pensionez începând cu 01.09.2025, dar nu am depus cerere la unitatea de învățământ în luna ianuarie, conform calendarului mobilității personalului didactic. Cum trebuie să procedez Se consideră pensionare în timpul anului școlar? Depun cerere la unitatea de învățământ pentru încheierea CIM de la data de 01.09. 2025? Dacă depun cererea la Casa de pensii după data de 1 septembrie, primesc decizia de pensionare cu data de 1 septembrie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 01:36, 1 Iulie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Metodologia nu prevede in "Secţiunea a 9-a - Pensionarea personalului didactic de predare. Menținerea în activitate a personalului didactic de predare, la cerere, ca titular în funcţia didactică, peste vârsta de pensionare " depunerea unei cereri in luna ianurie 2025 pentru pensionare ci pentru continuarea activitatii.

Dvs ii puteti instiinta la la data de 01.09.2025 indepliniyti conditiile de pensionare potrivit art.56 din Legea 360/2023.

În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de prezenta lege, în funcție de categoria de pensie solicitată.
Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii, emisă în condițiile prevăzute de prezenta lege, și se acordă de la data îndeplinirii condițiilor în cazul în care cererea a fost înregistrată cu respectarea termenului prevăzut la art. 89 alin. (2) din Legea 360/2023.(30 de zile de la data îndeplinirii acestor condiții, )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare la limita de varsta Roxana R. Roxana R. Buna dimineata, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati: cand pot iesi la pensie fara penalizari (luna, zi, an)? Precizari: - sunt nascuta in iulie ... (vezi toată discuția)
Sunt profesor grad didactic ii si am 65 ani. conform noii legi ... DanaGeorgescu DanaGeorgescu Sunt profesor grad didactic II si am 65 ani. Conform noii legi as putea opta pentru continuarea activitatii ca titular pana la 70 ani. Am inaintat o cerere ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipată parțial profesor Cornelia59 Cornelia59 Sunt profesor, doresc pensionare anticipată partial începând cu semestru 2, respectiv februarie 2017. Ma incadrez din punct de vedere al vechimii standard ... (vezi toată discuția)