avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Activitate Mantescu

Activitate Mantescu

In contractul de munca scrie că salariul va fi virat într-o singură tranșă. Am întrebat și mi sa răspuns că nu e treabă mea . Când am insistat mai mult și am spus că o să verific mai amănunțit daca este legal. Atunci au spus că a dat guvernul o lege . Dar când am întrebat care este acea lege nu a știut să îmi spună. Ce pot face in această situație. Eu presupun că dacă iei procedează așa sa îmi vireze bani in 3 transe iei îmi impozitează pt fiecare parte salariul . Va rog sa îmi spuneți dacă este legal sau daca exista o asemenea lege că eu nu am găsito. Mulțumesc

Cornel Vasile a scris:

Art. 166. Codul Muncii
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
..
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

,

In speta, ar trebui sa vorbiti cu angajatorul de ce procedeaza asa .

Buna seara de ce angajatorul îmi baga bani in ziua de salariu in 3 transe până acum era într-o singură tranșă. Exista vreo lege care le permite asta sau iei fac o ilegalitate .
Mulțumesc pentru răspuns. Sper că inspectorii de muncă sa nu divulge cine a făcut sesizarea .

Cornel Vasile a scris:

Inspectorii de muncă sunt obligați să păstreze confidențialitatea asupra identității persoanei care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege și să nu dezvăluie angajatorului, prepușilor săi sau altor persoane faptul că efectuează controlul ca urmare a unei sesizări.

Mulțumesc de răspuns am spus verbal că îmi incalca drepturile și că voi face sesizări la ITM și am fost amenințată că iei oricum vor afla cine face sesizări și că voi fi dată afară sau obligata sa îmi dau demisia .

Cornel Vasile a scris:

Sesizati ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Buna ziua are voie angajatorul sa mă sune după orele de program și să îmi trimită mesaje prin care mă obligă sa mă duc într-un loc care nu intră în fișa postului. Când am refuzat am fost amenințată că voi fi dată afară. Conform cărei legi angajatorul nu are voie sa îmi trimită mesaje si sa mă sune insistent sau să pună pe alte colege sa mă sune. Ce pot face in acesta situație. Mulțumesc aștept un răspuns și ce ar trebui sa fac. Ținând cont că eu am program de 4 ore și pensie de invaliditate cu contract pe perioada determinata care mi se face din 2 in 2 ani conform actelor de la comisia de evaluare. Și el angajatorul îmi spune că chiar daca depășesc 4 ore nu are nimic. Unde ar trebui sa merg și ce trebuie sa fac. Mulțumesc Aștept un răspuns.
Ținând cont de dispozițiile art 4 din ordonanța guvernului Nr 9/2025 publicată în monitorul oficial partea 1 Nr 203/07.03.2025si ale deciziei Nr 91/2024 publicată în monitorul oficial partea 1 Nr 77/29.01.2025. Doresc sa știu ce reprezintă acesta lege. Doresc să menționez că din 2020 sânt cu pensie de invaliditate și cu drept de munca 4 ore pe zi revizuibila din 2 in 2 ani. Acesta declarație trebuie semnată și predată angajatorului. Când am întrebat azi iei nu știu să îmi explice conform celor menționate mai sus. Ce acte trebuie sa atașez la acesta declarație pe care trebuie să o semnez și unde mă incadrez eu. Habar nu au. Aștept un răspuns mulțumesc anticipat.
Buna ziua îmi cer scuze de deranj am primit de la servici o declarație . Care conține art,4 din ordonanța de urgență a guvernului Nr 9/2025 publicată în monitorul oficial partea 1 Nr 203/ 07.03.2025 și ale deciziei Nr 91/2024 a înaltei curți de casație și justiție publicată în monitorul oficial partea 1 Nr 77/29.01.2025. In care angajatorul ne cere să o semnam. Eu sânt cu pensie de boala și invaliditate din 2020 revizuibila din 2 in 2 ani cu drept de munca 4 ore. Doresc să știu dacă am acesta pensie mai sus menționată c
Mulțumesc. O zi minunata va doresc.

Cornel Vasile a scris:

Momentan nu este adoptata legea .. Senatul a fost primul for legislativ sesizat în acest caz. Documentul merge acum la Camera Deputaţilor pentru votul final.

Bună ziua a-și dori sa știu dacă angajatorul îmi poate acorda cele 2 zile pt investigatii medicale. Sant pensionata ,am pensie de invaliditate revizuibila din 2 în 2 ani și certificat de incadrare în grad de handicap gradul 3 mediu.Doresc sa știu dacă ma incadrez la cele 2 zile libere. De câte ori trebuie sa merg la anumite investigatii angajatorul îmi spune ca trebuie sa îmi iau zile din concediul de odihna. Țin sa menționez ca conform celor menționate mai sus conform actelor medicale am contract de munca cu 4 ore cu act adițional care mi se face din 2 în 2 ani conform deciziei medicale. Doresc sa știu la care articol de lege îmi da acest drept. Mulțumesc anticipat.

Mulțumesc pentru răspuns o zi minunata va doresc.
gi-jane2 a scris:

Politia nu are calitate sa stabilească dacă mama are sau nu, discernamant.
Mergeti la dgaspc sa întocmească un raport și apoi va puteți adresa instantei sa o puneți sub interdictie, sa ii deveniti tutore și în aceasta calitate sa ii administrați pensia, bunurile și sa o puteti îngriji chiar ducând-o la azil daca nu va puteti ocupa personal .