avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Activitate MonaB.

Activitate MonaB.

Mulțumesc frumos!


Cornel Vasile a scris:

Revenirea trebuie făcută pe full-time și apoi modificata durata timpului de munca.

Buna dimineața!
O întrebare: este normal că angajatorul sa refuze întoarcerea la munca din CCC in regim part-time (înainte de CCC lucram program full time) pe motivul modificării fiscalității? Ce pot face in acest sens?
Mulțumesc
Buna seara. Va rog să mă ajutați cu o situație. M am întors la muncă din CCC când bebita avea 5 luni, in aprilie 2022. Acum, firma unde lucrez a rămas fără proiect și își transferă angajații la o altă firmă de la 01/12. Întrebarea mea este: daca nu accept transferul, poate firma sa mi dea șomaj?
Pentru mamele care alăptează și vor să treacă de la contractul de 8 ore la contract de 4 ore, se mai aplica OUG 96/2003 (sa lucreze 2 ore și să fie plătite 4)?
Nici măcar pentru mamele care lucrează de acasă sau regim de Telemunca ?

Cornel Vasile a scris:

OUG 96/2003
Art. 17
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.

(3)Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4)În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.


Asadar, legea prevede reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic pana la implinirea varstei de un an a copilului pentru mamele care alapteaza.
Legea nu prevede nicio exceptie de la aceasta regula.

Răspuns la discuția ORE ALAPTARE
Și pentru mamele care lucrează în regim de Telemunca se acorda reducerea programului cu 2 ore pentru alăptare?