avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Activitate Cristina_Ana

Activitate Cristina_Ana

Într-adevăr, așa este și firesc, ca Legea pensiilor – fiind legea specială în domeniul pensiilor – să reglementeze stagiul de cotizare la pensii. Totuși, CNPP se referă la Codul Muncii pentru perioada de după 01.04.2001, atunci când stabilește cum se calculează stagiul de cotizare în cazul unui contract de muncă cu timp parțial.

Casa Națională de Pensii Publice:

Am contract de muncă cu timp parțial. Cum se calculează stagiul de cotizare?

Dupa data de 01.04.2000, calculul stagiului de cotizare se face in mod diferit in functie de modificarile aduse Codului Muncii, astfel:

- In perioada 01.04.2001- 01.03.2003, stagiul de cotizare se calculeaza corespunzator programului normal de lucru, indiferent de norma de lucru;

- In intervalul 01.03.2003-01.07.2005, stagiul de cotizare se calculeaza proportional, in functie de timpul lucrat din programul normal de lucru.

- Incepand cu 01.07.2005, perioada in care o persoana a desfasurat activitatea in baza unui contract de munca cu timp partial se considera stagiu de cotizare integral.


[ link extern ]

În fine, voi ține cont de dispozițiile care reglementează Legea pensiilor.

Mulțumesc!
Mulțumesc pentru răspuns!

Îmi puteți spune, vă rog, unde în Codul Muncii în vigoare în perioada 2001 – 2003 găsesc articolul care precizează că stagiul de cotizare se calculează corespunzător programului normal de lucru? Poate totuși sunt și alte precizări din care ar rezulta că pentru un an lucrat cu timp parțial de 4 ore/zi, stagiul de cotizare este o jumătate de an.

Eu am găsit la articolul 112 (1) din Codul Muncii din 23 noiembrie 1972: ,,Durata timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână și 8 ore pe zi”.

Prin urmare, 8 ore ar fi durata normală de muncă. Or, dacă stagiul de cotizare în cazul unui contract de muncă cu timp parțial de 4 ore pe zi se calculează corespunzător unui program de 8 ore/zi, se poate interpreta și că pentru un an în care s-a lucrat cu program de 4 ore/zi, stagiul de cotizare este tot un an.

Cu atât mai mult cu cât stagiul de cotizare se calculează în ani, luni și zile, fără referire la orele lucrate, iar în cazul în care un salariat are încheiate două contracte de muncă cu normă întreagă, 8 ore pe zi pentru fiecare contract, într-un an de muncă nu cumulează doi ani de cotizare la pensie, ci tot un an.
Da, este obligatorie comunicarea întâmpinării reclamantului.

NCPC
Articolul 201
Fixarea primului termen de judecată

(2) Întâmpinarea se comunică de îndată reclamantului, care poate depune răspuns la întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicare. Pârâtul va lua cunoștință de răspunsul la întâmpinare de la dosarul cauzei.
Bună seara,

Am lucrat cu program parțial de 4 ore pe zi în perioada 01.04.2001- 01.03.2003.

Conform precizărilor CNPP: ,,In perioada 01.04.2001- 01.03.2003, stagiul de cotizare se calculeaza corespunzator programului normal de lucru, indiferent de norma de lucru.”

Vă rog să-mi spuneți dacă stagiul realizat în perioada amintită mai sus este de 1 an și 11 luni sau de 11 luni și 15 zile.

Mulțumesc!

Precizările CNNP:
[ link extern ] -
Articolul 154^1 NCPC
Comunicarea hotărârilor judecătorești
(1) Comunicarea hotărârilor judecătorești se va face, din oficiu, prin poștă electronică dacă partea a indicat instanței datele corespunzătoare în acest scop direct sau la solicitarea expresă a instanței în timpul procesului. Comunicarea va fi însoțită de semnătura electronică extinsă a instanței, care va înlocui ștampila instanței și semnătura grefierului de ședință.
(2) Hotărârile judecătorești se consideră comunicate la momentul la care au primit mesaj din partea sistemului folosit că au ajuns la destinatar potrivit datelor furnizate de acesta.
(3) Dacă comunicarea prin poștă electronică nu este posibilă din pricina lipsei datelor în acest sens sau sistemul folosit indică eroare în transmiterea prin poștă electronică,
comunicarea hotărârilor judecătorești se va face potrivit art. 154.

Termenul se împlinește pe data de 15.05.2023.
Răspuns la discuția Completare cerere de recurs
Mulțumesc mult!
Bună ziua, vă rog să mă ajutați într-o problemă. Am formulat o cerere de chemare în judecată la Tribunal – Sectia Civilă de Contencios pentru a cere anularea unui act administrativ individual. Tribunalul mi-a respins acțiunea, iar eu am depus recurs in termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii. Tot in termenul de 15 zile am depus o ,,Cerere de completare a cererii de recurs” în sensul de a face niște precizări la unul din motivele de recurs invocate in recursul declarat.

Acum văd pe portal că această cerere a fost înregistrată la Tribunal ca un nou recurs. Cererile nu au ajuns încă la CA.

Credeți că e posibil să mi se anuleze prima cerere de recurs pentru că am depus cerere de completare a cererii de recurs?

Mulțumesc!