avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Activitate Aurora Zamfir

Activitate Aurora Zamfir

Multumesc frumos!

Cornel Vasile a scris:

In speta, daca una dintre parti a avut initiativa renegocierii atunci contractul se prelungeşte de drept, în conditiile legii.

Da, chiar in acest moment se negociaza (in timpul grevei). Si... nu se cade la un acord...
Dar vechimea?

Cornel Vasile a scris:

Dreptul la somaj, poate la salarii compensatorii

Bun gasit! Am citit un articol publicat de dvs. si am inteles ce trebuie si ce nu trebuie sa faca un angajator, in conditii de greva. Sunt director de scoala gimnaziala.
Am nevoie de ajutor. Iata situatia:

In weekend am organizat un concurs interjudetean cuprins in CAERI. Colegii au participat la organizare, chiar daca, cei mai multi, au fost in greva. Ei nu au solicitare scrisa din partea mea (ca director) sa presteze activitate in weekend. Nici n-as fi putut s-o fac, pentru cei care sunt in greva. Am intrebat in Consiliul profesoral cine vrea sa se implice. Foarte multi colegi au raspuns pozitiv. A fost o participare voluntara, pentru ca este a XII-a editie a acestui concurs si am vrut sa mentinem traditia, dupa 2 ani de intrerupere cauzata de pandemie. Organizarea si desfasurarea au presupus o implicare de cel mult 5 ore, intr-o zi de sambata.

Acum: Contractul colectiv de munca 2021 (MO nr. 2/ Partea a V-a/ 24 mai 2021) prevede la Art. 28 (7) că: „Personalul din învățământ care participă la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare din calendarul Ministerului Educației, indiferent de etapă/fază, derulate în zilele de repaos săptămânal/sărbătoare legală, beneficiază de 2 zile libere plătite pentru fiecare zi lucrată. Procedura de acordare a acestor zile se stabilește de către comisia paritară de la nivelul unității/instituției angajatoare a salariatului implicat în aceste activități, prevăzute în Anexa nr. 3.”

Noi am dori sa le acordam aceste 2 zile libere platite, dar am vrea sa fie legal, astfel incat intreb:
1. Weekendul se considera perioada de greva? Ma refer la colegii care si vineri, si luni au fost si sunt in greva.
2. Contractul colectiv de munca este valabil in aceasta situatie?

3. Ultimul contract colectiv de munca a expirat după 2 ani. Conform Art. 9 (2): „Dacă niciuna dintre părţi nu are iniţiativa renegocierii lui anterior expirării, contractul se prelungește de drept, în condițiile legii”. În acest moment au loc negocieri cu reprezentanții MEd. Mai este valabil, in aceste conditii, Contractul colectiv de munca 2021? Dupa ce contract functionam in prezent?

... Sunt cam multe intrebari, iertare... Sper sa primesc raspunsul legal, asa cum l-am mai primit aici - si pentru care va multumesc! :)
Ooo, n-am știut despre statutul de normă specială al Legii 367! Mulțumesc frumos!
Buna ziua! Adresez această întrebare în calitate de director de școală, care este pus într-o situație delicată. Cu sufletul, sunt grevistă. Legal, nu am cum să fac grevă. DAR problema mare este că ar trebui să suspend contractele de muncă pentru 44 de angajați din toate categoriile (didactic, didactic-auxiliar și nedidactic), adică să operez în platforma Revisal. DACĂ fac acest lucru, oamenii vor avea întreruptă vechimea (cu consecințe asupra înscrierii la grade și, poate, și a pensionării). Codul muncii (link cu Revisal) și Legea Dialogului Social se (cam) contrazic cu privire la suspendarea contractului de muncă. Pe de altă parte, oamenii au scris în condică „Grevă”, deci nu pot fi plătiți. Nu știu cum să procedez, astfel încât să fie și bine, și legal... Puteți să mă ajutați, vă rog?
Multumesc frumos! :)

Cornel Vasile a scris:

Nu cunosc sa existe un astfel de termen, dar in principu, nota de relatii nu are nicio valoare juridica atat timp cat salariata in cauza nu este cercetata disciplinar si nota s-a dat in cursul cercvetarii.

Multumesc frumos pentru interes!
Nota de relatii i-am solicitat-o eu (in calitate de director de scoala) unei colege diriginte, care nu a pus in aplicare decizia Consiliului clasei, respectiv nu a instiintat parintii unor eleve ca se aplica sanctiunea Mustrare scrisa si nici nu a operat in catalog aceasta notificare, conform ROFUIP. Ea mi-a raspuns in scris ca doreste sa-i scriu o alta Nota de relatii, in care sa-i precizez care este termenul maxim de raspuns, pentru ea. Deoarece Nota de relatii i-a fost transmisa inclusiv pe email, m-a mai instiintat ca nu-i functioneaza „de ceva vreme adresele de email” - fapt infirmat de informaticianul scolii, care a constatat ca emailul institutionalizat este functional si chiar a fost accesat; in plus, nu s-a primit nicio notificare prin care expeditorul (scoala) sa fie instiintat ca mesajul nu a putut fi livrat catre destinatar.
Acesta este contextul.
Am tot cautat sa ma informez despre un termen maxim de raspuns la o Nota de relatii, insa nu am gasit. In schimb, am verificat o Nota de relatii primita de scoala de la ISJ, in care termenul era de 5 zile. Asa am procedat si eu: i-am dat termen de raspuns 5 zile lucratoare. Am procedat corect?
Multumesc mult!

Cornel Vasile a scris:

Pentru ce s-a luat acea Nota de relatii ? Detaliati problema.

Buna ziua! Vă rog să-mi spuneți dacă există un termen maxim legal în care trebuie dat răspunsul la o Notă de relații. Vă mulțumesc!