avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce repercusiuni poate avea faptul că semnând că ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce repercusiuni poate avea faptul că semnând că facem grevă ...

Ce repercusiuni poate avea faptul că semnând că facem grevă , în învățământ, mă refer la cea de mâine, luni, 22 mai 2023, ni se desface contractul individual de muncă. Ce drepturi pierdem ca urmare acestui fapt?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:23, 29 Mai 2023
Dreptul la somaj, poate la salarii compensatorii
Avem un articol în care e explicată exercitarea dreptului la grevă:
www.avocatnet.ro/articol_644...

Pe scurt, cam asta ar fi:

Ce nu poate face angajatorul?
Nu poate sancționa lucrătorii care participă la grevă sau sunt implicați în organizarea acesteia, participarea la grevă sau organizarea acesteia nefiind o încălcare a obligațiilor de serviciu, ci o exercitare a drepturilor.
Nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă, iar nerespectarea acestei dispoziții constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
Nu poate beneficia de serviciile unui salariat temporar, dacă urmărește să înlocuiască astfel un salariat al său al cărui contract de muncă este suspendat ca urmare a participării la grevă.
Nu-i poate constrânge pe lucrători, prin amenințare ori prin alte mijloace nelegale sau contrare principiului bunei-credințe, să nu participe sau să renunțe la grevă, iar aici avem în vedere întreg ansamblul normativ care reglementează relațiile de muncă și buna desfășurare a lor.

Ce se întâmplă cu contractele de muncă ale lucrătorilor aflați în grevă?
Potrivit art. 160 din Legea dialogului social, „pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept”, ceea ce presupune aplicarea corespunzătoare a art. 51 alin (1) lit. f) din Codul muncii și art. 3 alin (2) lit. o) și art. 4 alin (1) lit. e) din HG 905/2017.

În același timp, fiind în discuție exercitarea unui drept fundamental, drepturile de asigurări de sănătate ale lucrătorilor aflați în grevă nu pot fi suspendate, deci rămân asigurați pe toată durata grevei. Astfel, chiar dacă avem în vedere o situație în care contractul de muncă este suspendat de drept, lucrătorii aflați în grevă nu sunt afectați în privința drepturilor care țin de asigurările de sănătate.

Puteți citi aici noua lege a dialogului social:
[ link extern ]
Dar vechimea?

Cornel Vasile a scris:

Dreptul la somaj, poate la salarii compensatorii

Legea 367/2022
art. 160
(1) Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului se suspendă la inițiativa angajatului. Pe perioada suspendării se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate.

(la 25-05-2023, Alineatul (1) din Articolul 160 , Capitolul V , Titlul VII a fost modificat de Punctul 64, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 42 din 24 mai 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 459 din 25 mai 2023 )
...


Codul Muncii
Art. 49
....
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
,,,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profesorilor care sunt in greva li se suspenda contractele individuale ... dana manea dana manea Profesorilor care sunt in greva li se suspenda contractele individuale de munca pe perioada grevei? (vezi toată discuția)
Este legală suspendarea contractului de muncă pe perioada grevei? Erika 76 Erika 76 Bună ziua! Sunt cadru didactic de 27 de ani și în aceste zile sunt în grevă alături de colegii mei. Vă rog să-mi spuneți dacă în aceste condiții ... (vezi toată discuția)
Salariu pe timpul grevei gh3gh1 gh3gh1 Pe timpul grevei, se plateste salariul? Cum apare perioada grevei in declaratia 112? (vezi toată discuția)