La Tg-Jiu avem o asociație de proprietari înființată în 1993. Din anul 2005 nu a fost înscrisă în Registrul unic al Judecatoriei Tg-Jiu, al asociațiilor de proprietari/locatari, neavând personalitate juridică și nici cont bancar. De peste un an conducerea nu a întocmit nici măcar statut și acord de asociere. Intr-unul din blocuri pe o scara avem un locatari care de peste 15 ani nu are utilități (apă, gaze, energie electrică) își satisface nevoile fiziologice prin apartament, nu are mobilă ci numai gunoaie, mediu propice pentru creșterea șobolanilor, este un adevărat focar de infecție.
În aceste condiții am vrut să ne desprindem de asociație însă Judecătoria ne-a respins cererea pe motiv că nu avem hotărârea majorității membrilor asociației mamă. Păi cine mai știe câți membrii sunt cu acord de asociere din moment ce de peste 20 ani nu s-a actualizat nimic ?
Asociația actuală neavând personalitate juridică nu poate acționa în judecată nicio persoană.
Ce am putea face în aceste condiții, dacă lumea nu vine nici la adunări generale anuale, iar la reconvocari au fost 20-30 de persoane ?
Am întocmit documentația pentru desprinderea și înființarea unei asociații de proprietari de scară a blocului. La judecătorie ne-a respins cererea pentru acordarea personalității juridice pe motiv că nu avem decizia majorității membrilor asociației mamă. De precizat că asociația mamă nu este înscrisă la judecătorie de peste 20 ani și nici nu intenționează. Nu are cont bancar, nu are o conducere statutara. Pe scară avem un vecin care a transformat apartamentul intr-un focar de infecție, neavând utilități (energie electrică, gaze și apă) de peste 15 ani) si cu datorii peste 12000 lei. Ce putem face? Noi vrem să dobândim personalitate juridică pentru a-l acționa legal în judecată.