avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Activitate MMirceaG

Activitate MMirceaG

Persoanele cu dizabilități se pot pensiona mai repede, indiferent de momentul apariției handicapului ?
Răspuns la discuția Reducere virsta de pensionare

mary50 a scris:

Buna ziua,se poate pensiona cu 10 ani mai repede si 2/3 ani lucrati daca exista un certificat de handicap accentuat ? Nu mai trebuie ca ani lucrati sa fie ca persoana cu handicap? Certificatul sa fie acordat inainte de a fi asigurat? ( Adica din copilarie ? )
Persoanele cu dizabilități se pot pensiona mai repede, indiferent de momentul apariției handicapului

Carp Mircea a scris:

Legea 360/2023 este destul de clara.
Articolul 52
(1) Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiții de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:
c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap, stagiul complet de cotizare.
(2) La calculul stagiului de cotizare contributiv prevăzut la alin. (1) nu se iau în considerare perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare.

Persoanele cu dizabilități se pot pensiona mai repede, indiferent de momentul apariției handicapului

Bună ziua,
În anul 1991 am obținut un certificat de handicap mediu,valabil 1 an, Pe parcurs am mai obținut 2-3 certificate de handicap mediu, în final în 2024,am obținut certificat de handicap mediu Permanent, MA pot pensiona la 35 ani lucrați chiar dacă nu am obținut Certificatul de handicap în fiecare an? Va multumesc anticipat !