avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducere virsta de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducere virsta de pensionare

Buna ziua,se poate pensiona cu 10 ani mai repede si 2/3 ani lucrati daca exista un certificat de handicap accentuat ? Nu mai trebuie ca ani lucrati sa fie ca persoana cu handicap? Certificatul sa fie acordat inainte de a fi asigurat? ( Adica din copilarie ? )
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 17:15, 22 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie lucrați 2/3 ani din stagiul complet de cotizare în condiții de handicap accentuat, fără alte condiții.

Art 52 - Pensia pentru limită de vârstă - Legea 127/2019:

Art. 52. - Jurisprudență
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:

a) indiferent de vârstă, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani;
Jurisprudență

c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2019
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere varsta pensionre pt handicap ulterior calitatii de asigurat Bdhx117 Bdhx117 Buna Ziua, Referitor decizia pronuntata in sedinta din 9 oct 2018 a curtii constitutionale care a ADMIS ca sintagma \"preexistent calitatii de asigurat \" ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)
Bună, mă pot pensiona? am 50 de ani și am fost persoană cu ... Bună, mă pot pensiona? Am 50 de ani și am fost persoană cu handicap accentuat pana în anul 2011. In anul 2011 am fost la comisie și mi-au schimbat ... (vezi toată discuția)