@CHKa: Multumesc pentru raspuns! Ca si clarificare ar trebui mentionat ca banca vanzatorului este aceeasi cu banca unde fac eu creditul. Dupa calculele mele pierderea vanzatorului ar fi mult mai mica daca accepta plata in lei la cursul BNR pentru valoarea creditului. Deoarece cursul de vanzare al bancii nu este cu mult mai mare decat cursul BNR pentru suma respectiva (daca vanzatorul vrea sa schimbe inapoi in EUR banii). Am verificat in aplicatia bancii si am facut un calcul la cursurile de azi. In schimb la mine pierderea e mult mai mare daca banca trebuie sa converteasca suma creditata din lei in euro pentru a-i face lui viramentul. Deoarece pretul imobilului este in EUR, banca va calcula valoarea creditului in lei la cursul de vanzare al bancii. Dar cand banca trebuie sa faca conversia inapoi in EUR pentru a face viramentul catre vanzator, calculeaza la cursul de cumparare al bancii. Diferenta dintre cursul de vanzare si cursul de cumparare al bancii este mult mai mare decat diferenta dintre cursul BNR si cursul de vanzare al bancii. Nu stiu daca face sens ce zic. Plus ca am fost deja de acord sa majoreze putin pretul de vanzare ca sa-i acopere vanzatorului niste cheltuieli cadastrale. Aceasta pierdere din conversie ar fi si ea acoperita in acea majorare dupa calculele mele.
Buna ziua! Vreau sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar in lei. Pretul imobilului este in EUR, Vanzatorul insista sa i se vireze banii in EUR, insa eu vreau sa-i propun sa ii virez doar avansul in EUR (pt ca am economiile in EUR), iar banca sa-i vireze restul de plata in lei, pentru ca altfel pierd mult din conversia valutara a bancii. Inainte sa-i fac aceasta propunere as vrea sa stiu daca se poate mentiona in antecontract pretul in EUR cu plata esalonata in 2 monede diferite. Iar la transa virata de catre banca in lei sa se specifice ca se va face la cursul BNR din ziua contractului final de vanzare-cumparare. Multumesc!