avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Durata proces preemptiune pt achizitie teren extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Durata proces preemptiune pt achizitie teren extravilan

Buna seara! Sunt in proces de achizitionare a unei proprietati imobiliare formata din 620 mp teren intravilan si 1319 mp teren extravilan ambele fiind initial pe acelasi CF. Pentru a putea achizitiona si terenul extravilan in mod legal, vanzatorul a realizat dezlipirea celor doua terenuri si apoi a depus la primarie cererea de afisare a ofertei de vanzare pentru terenul extravilan, ca sa inceapa procesul de preemptiune. Intre timp am finalizat achizitia terenului intravilan prin credit ipotecar, devenind practic automat si preemptor de rang 3 pentru terenul extravilan (terenurile fiind alipite). Daca imi manifest acum, dupa 30 zile de la postarea ofertei de vânzare la primărie, intenția de a cumpara terenul extravilan in calitate de preemptor, pot finaliza acum achiziția, scurtând astfel perioada de preempțiune? Sau trebuie sa astept sa treaca 45 / 75 zile? Cat dureaza de fapt procesul de preemtiune, adica cat trebuie sa ramana oferta de vanzare postata? Notarul zicea 45 zile sau 75 zile, dar din textul Legii 17/2014 reies doar 30 zile. Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 August 2025
misc, utilizator
Cel mai recent răspuns: misc , utilizator 00:06, 6 August 2025
Conform legii 17/2014 cu modificarile si completarile ulterioare , oferta de vanzare ( acceptata sau nu ) ramane afisata la primarie 45 zile LUCRATOARE ( cam doua luni ) . Ulterior , cata vreme exista un preemptor care a acceptat oferta , nu se mai asteapta inca 30 zile calendaristice pentru ceea ce legea numeste “ cumparatori potentiali “ , si va da un aviz de vanzare . Notarul nu intocmeste contractul de vanzare-cumparare fara acest aviz . Luati in calcul vreo doua luni si jumatate , ca primariile lucreaza in ritmul lor …
Ultima modificare: Marți, 5 August 2025
CHKa, utilizator
Deci totusi se scurteaza la 45 zile lucratiare daca accept oferta de vanzare in calitate de preemptor. Multumesc pentru clarificare!
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2025
misc, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! am cumparat anul acesta o casa cu teren intravilan ... BERAM BERAM Buna seara! Am cumparat anul acesta o casa cu teren intravilan de 1378 mp si un teren extravilan de 3622mp. Acum dupa cateva luni vreau sa vand casa cu ... (vezi toată discuția)
Formalitati de indeplinit la vanzare teren extravilan shoni17 shoni17 Buna ziua! Doresc sa vand o suprafata de teren agricol - extravilan, cultivat cu vita de vie. Va rog sa-mi comunicati ce formalitati am de ... (vezi toată discuția)
Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)